Чай вместо кафе
Случва ли ви се да замените някоя от дневните си чаши кафе с чай? Понякога вместо второ или трето следобено кафе пия чай и ефекта е изключително ободряващ.
Какъв точно чай пиеш - вид, произход и как го приготвяш?
Тук може да се види примерно съдържание на кофеин в чая:
https://web.archive.org/web/20121015032 ... /caffeine/
Мит е, че черният чай има повече кофеин от зеления, по-скоро зависи от начина на отглеждане и региона.
Тук може да се погледне съдържанието на кофеин в кафето и други напитки:
https://www.caffeineinformer.com/the-caffeine-database
Все си мисля, че тези напитки се пият основно заради вкуса, не че ободряването е за пренебрегване.
Тук може да се види примерно съдържание на кофеин в чая:
https://web.archive.org/web/20121015032 ... /caffeine/
Мит е, че черният чай има повече кофеин от зеления, по-скоро зависи от начина на отглеждане и региона.
Тук може да се погледне съдържанието на кофеин в кафето и други напитки:
https://www.caffeineinformer.com/the-caffeine-database
Все си мисля, че тези напитки се пият основно заради вкуса, не че ободряването е за пренебрегване.
- batkovan
- Младши бариста
- Град: Варна
- Приготвям кафе с: v60, Comandante C40, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm
Пробвах два от японските чайове Генмайча(зелен чай смесен с нещо като препечен ориз) и както @Rotor предупреди, не е за всеки
и не е моят тип. Приготвях го по различни начини 4г/5г веднъж и 8г чай на 100мл вода, първа запарка 75 градуса 2 минути, втора и трета на 80 градуса по мин и половина. Вкусът е някаква странна смесица на оризовки и водорасли с известна стипчивост.
Мача - това е доста по различно като сила на вкуса. Приготвям го(ако някой има родственици японци да не чете, че ..
) в малка 300 мл керамична каничка за чай с тези машинки за разбъркване, май фротър им казват(в икеа примерно ги има). Съотношение 1г на 40мл вода на 75 градуса ми хареса най(пробвах и 70, но малко липсва сила, а на 80 ми идва в повече кик-а, а по-малко вкуса).
Правя 120мл, като 3т-е гр ги разбърквам с 15-20мл вода с невключена машинка, да се разбият хубаво бучките и след това доливам останалите 100 и включвам фротъра за около минута. Получава се гъста, но сатенено деликатна напитка, с подобна текстура като на по-гъсто еспресо(15/25), лека стипчивост. Вкус - много наситен, като силен бульон с дълъг послевкус. Богат, като на качествено кафе, вино, месо или отлежало сирене
. Най-много се откроява и остава(май на това му казват умами) на море и водорасли, като тези с които завиват суши, някъде във фона на орехи, когато са много пресни. Странно е да, но доста ми харесва и пием с половинката по 1 на ден.
Мача - това е доста по различно като сила на вкуса. Приготвям го(ако някой има родственици японци да не чете, че ..
Правя 120мл, като 3т-е гр ги разбърквам с 15-20мл вода с невключена машинка, да се разбият хубаво бучките и след това доливам останалите 100 и включвам фротъра за около минута. Получава се гъста, но сатенено деликатна напитка, с подобна текстура като на по-гъсто еспресо(15/25), лека стипчивост. Вкус - много наситен, като силен бульон с дълъг послевкус. Богат, като на качествено кафе, вино, месо или отлежало сирене
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Доколкото знам вкусът умами, който се имитира от мононатриевият глутамат (китайска сол) се дължи на L-theanine. Това е полезна аминокиселина, действаща ободряващо и предизвикваща щастие (може последното да звучи смешно, но се ползва, като лекарство при психично болни именно с подобна цел). Въпреки това, в Wikipedia пишат, че е разрешен в Япония и САЩ, но не е одобрен от европейската асоциация по храните за свободно добавяне в храни и напитки. Според EU има ефект подобен на кофеина. Правени са опити с предозиране на плъхове и няма отрицателен ефект, но с хора няма много клинични наблюдения. Все пак наличните данни са по-скоро положителни.
Аз свързвам умами вкусът с пилешки/телешки бульон.
-
toro
- Кафе трафикант
- Град: София
- Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Lagom
Намерих този забравен от мен чай в шкафа. Бях си го купил преди 2 години, гледам, че е в срок.
Как е най-добре да се приготвя. Само завира водата, спирам и слагам чая вътре ли?
Знам, че зелените не се варят както липов, мурсалски и други.
Как е най-добре да се приготвя. Само завира водата, спирам и слагам чая вътре ли?
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Интересно, че зеленият чай може да се пие и сутрин и вечер и не пречи на съня. Често пия вечер зелен чай с мента преди лягане.
- batkovan
- Младши бариста
- Град: Варна
- Приготвям кафе с: v60, Comandante C40, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm
Да, точно така, не трябва да се вари, а се запарва както си писал. Ако го правиш по източна технология gong-fu: примерно 100мл-4гр-30сек до 1мин може три до пет запарки да направиш с една доза, всяка следваща ще е по-стипчива и по-малко ароматна, но пак се доизвлича екстракт.. на много качествените зелени може над 5 запарки. По западния начин 1гр на 100мл (пак примерно), времето на запарка.., колкото повече- толкова повече се извлича и концентриран става вкуса, но и стипчивостта нараства, 2-5-10 и нагоре минути. Абе общо взето може да варираш с всичко, само не бих го варил или поне не дългоtoro написа: ↑11 Мар 2021 11:04 51CDC39F-B109-4751-956B-ADD84D43EE29.jpeg
3E9F8766-A891-4AF5-B2FA-0BE5E00C5635.jpeg
Намерих този забравен от мен чай в шкафа. Бях си го купил преди 2 години, гледам, че е в срок.
-
Coffeefe
- Зелено кафе
- Град: Ботевград
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic/V60/Chemex
G-iota 64V
Kaleido M2 Sniper
Обърнете внимание на каква температура приготвяте чая. По памет:
За черен е 85+ градуса
За олонг 75 - 85 градуса
За зелен 70 - 75 градуса
За бял <70 градуса
Един хубав бял или зелен чай, ако го попарите с 85 градуса вода вкуса отива по дяволите. Матча бях много мотивиран да пия, но вкуса е потресаващ. Моя фаворит е silver needle white tea. Радвам се и на японска sencha.
За черен е 85+ градуса
За олонг 75 - 85 градуса
За зелен 70 - 75 градуса
За бял <70 градуса
Един хубав бял или зелен чай, ако го попарите с 85 градуса вода вкуса отива по дяволите. Матча бях много мотивиран да пия, но вкуса е потресаващ. Моя фаворит е silver needle white tea. Радвам се и на японска sencha.