Gaggia Classic 2018/2019 RI9480/11

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератори: Svetlin, Gaggia

HsS
Нов потребител
Град: Варна

Мнение

Gaggia написа: 15 Юли 2021 20:38
HsS написа: 15 Юли 2021 20:12 ...
Дано това [RI9480BG] свърши работа.

Поздрави!
Супер! Безкрайни благодарности! :coffee: :coffee: :coffee:
Coffeefe
Нов потребител
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic & Graef 802 & две ръце

Мнение

Преди месец монтирах PID регулатор за температура, PT100 сензор за температура и Solid State Relay - кит на Shades of Coffee както и подмених пружинка от 12 на 9 бара на OPV. Машината стана коренно различна. Резултатите в чашата са повтаряеми на +80%, изчезнаха случайте с прегорял вкус на кафето в чашата.
Evtim Djerekarov
Нов потребител
Приготвям кафе с: Най-вече с 5-6 типа различни кафемашини и няколко типа мелачки.

Мнение

Какво може да се сложи, освен OPV, за да "убие" 50-херцовите колебания в налягането, които според мен, влияят негативно на екстракцията, и имат амплитуда около 1.5-2 бара, което е бая друсане на кафето в цедката?
Аватар
batkovan
Младши бариста
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Имахме нещо по въпроса - тук втора точка
mishobehar
Светло изпечен
Приготвям кафе с: Gaggia Classic, V60, Aeropress, Френска преса

Comandante C40 MK3

Мнение

Здравейте :) Писах и в другата тема за цедките, но май въпросът е за тук:

Оригиналният ми въпрос:

Прочетох цялата тема за кошничките и купих от Ибеко кошничка 14гр Ла Марцоко за Gaggia Classic (2019).. Единственото ми притеснение е, че ръкохватката не мога да я затегна до край и много трудно влиза. Със стандартната цедка на Гаджията си влиза нормално до средата. Това дали би било проблем за екстракцията?

https://ibb.co/9pN8XPm

После колегата Gaggia отговори следното: "За екстракцията не, за главата обаче не е добре , натоварва се тънката част на байонета. По добре да подминава 6 часа, но не да се затяга на 8."

И имам последващ въпрос:

Да, ама аз дори и след 8 часа не мога да я затегна, доста усилия ми коства дори и на тази позиция от снимката да я вкарам. Дали не е по-добре да сложа силиконово уплътнение? В това видео (след 6:24) това казват, че по-лесно се работи със силиконово.. Всъщност нормално ли е да не мога да го затегна така? Възможно ли е цедката да е дефектна? Уж купих калибрирана.

https://www.youtube.com/watch?v=3lJ00Rkxk5M
mishobehar
Светло изпечен
Приготвям кафе с: Gaggia Classic, V60, Aeropress, Френска преса

Comandante C40 MK3

Мнение

Днес ми е влязла мухата в главата, че ще си модна кафемашината, но намерих и този метод, който уж също качва температурата до по-близка до добра и без PID.

Около 7-мата минута, но цялото видео е интересно.

Ето и дълго обяснение от Reddit:

Направих един шот по този метод и наистина много ми хареса. Но може да е психологически да ми е въздействало, а и не съм много про да усетя разликата във вкуса. Някой по-отракан иска ли да пробва да направи един шот по този метод?

След това има и преинфузия "за бедни" пак с трик за температурата..
Аватар
ShottegeN
Тъмно изпечен
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 PID
G-Iota Titanium
Wacaco Picopresso
1Zpresso JX-PRO
Hario V60
CAFEMASY-SCR 305

Мнение

Колегата @Stefko ме помоли да снимам стикера на моята гаджия, тъй като в няколко коментара бях написал, че моята за момента няма признаци на дефекти от сорта на белене покритието на главата, разменен път на водата (да връща чистата вода в казанчето за отпадна вода) и т.н. Единствен дефект ако мога така да го нарека, е капчици падащи от душовата цедка, когато включа машината да загрява за пара. Капе безобидно, за мен по-скоро дразнещо, дори ако попия с домакинска хартия душовата цедка в повечето случаи спира да капе. Аз не го отчитам като проблем, тъй като рядко ползвам парата, но всеки си преценява как и за какво ще си използва техниката. Надявам се машината да продължи безпроблемното си представяне както до сега (6 месеца), дано етикетчето послужи за ориентир на желаещите да закупят такава. Поздрави! 😊
Има ли желание, има и начин! Няма ли желание, намираме oправдание. ;)
dta
Средно изпечен
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

Здравейте,
Дали някой от съфорумците е притежател на юбилейната Gaggia и ако може да сподели впечатление, има ли разлика от серийното производство, отстранени ли са някой слабости, цялостно впечатление.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Разликата е само шаренията отвън.
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
dta
Средно изпечен
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

Жалко, надявах се като е лимитирана серия поне да е със стоманен разпръсквач.