Gaggia Classic 2018/2019 RI9480/11

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератори: glatzial, Gaggia

IvanP
Нов потребител
Мнения: 10
Регистриран на: 25 Дек 2019 00:50
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic RI9480/11

Мнение

aztk написа:
10 Яну 2020 09:46
Благодаря за информацията!
В такъв случай вероятно са си променили лъжиците, защото дозата в една оригинална лъжица, която идва с машината сега е точно 8 грама.
Предполагам, че препоръката да се напълни догоре портафилтера, да се остърже излишъка и да се натъпче важи за различни неоригинални цедки.

Остава да измеря температурата, защото с термометър за месо показа около 70 градуса. Поръчал съм по-прецизен термометър за течности.

Аз взех моята миналия месец. Предполагам, че ползваш кремадиска(цедката, която се ползва с пластмасовия накрайник под нея). Ще се отпусне, дай й време. Не е необходимо да затягаш до края. Гледай все пак да не е в най-началната позиция. И самата пружина в портафилтъра е бая стегната и не дава на цедката да влезне хубаво. При мен вече след месец употреба с нормалните цедки се затваря добре, а с крема диска все още не, но той се използва рядко от приятелката ми, когато стане преди мен защото не й се ползва везна :). Моята везна с точност до 0.1 JoeFrex показва 10 грама като сложа една плътна мерителна лъжица. С 14 15 г ми за две кафета получавам страхотна екстракция, а с 10-11 за едно кафе в двойната цедка също много вкусна, но с по- неплътна крема. Ще си взема скоро и аз единична цедка.

IvanP
Нов потребител
Мнения: 10
Регистриран на: 25 Дек 2019 00:50
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic RI9480/11

Мнение

Взех си днес единичната цедка LF, която така силно препоръчват много хора от тук. Еми доста е дебела и постоянно изскача от портафилтъра. Само си хабя кафето докато взема тампера и тя изкача и хвърля кафе. Оставям това тук да знаят хората. Имаха и за гаджия по-дълбоки цедки. Може би ще са по-подходящи. Като намеря време ще отида да си взема.
Аватар
KRASI
Средно изпечен
Мнения: 198
Регистриран на: 07 Сеп 2019 11:39
Град: Ямбол
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5/Ceado e37s
Gaggia Classic/Nuova Simonelli MDX

Мнение

Как точно изкача и хвърля кафе?Странно...
RobertDeMiro
Светло изпечен
Мнения: 137
Регистриран на: 30 Май 2019 21:16
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Eureka Mingnon

Мнение

Аз имам от по-дълбоката и нямам проблем. Малко по-рано затяга от оригиналната, но екстракцията е супер.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2427
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne

Мнение

IvanP написа:
15 Яну 2020 17:47
Взех си днес единичната цедка LF, която така силно препоръчват много хора от тук. Еми доста е дебела и постоянно изскача от портафилтъра. Само си хабя кафето докато взема тампера и тя изкача и хвърля кафе. Оставям това тук да знаят хората. Имаха и за гаджия по-дълбоки цедки. Може би ще са по-подходящи. Като намеря време ще отида да си взема.

По скоро е конкретна бройка с проблем, имал съм и аз изскачащи цедки.

Моля пишете в темите за съвет, а не лични съобщения.

Благодаря за разбирането!

Иван Вълков
Тъмно изпечен
Мнения: 301
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: BABY GAGGIA MILLENIUM with PID XTM7100,
Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Мнение

Изкача заради малко по големия жлеб. Аз съм извадил пружината/скобата от ръкохватката и така нямам проблем с изкачането на цедката.
karan4o
Светло изпечен
Мнения: 50
Регистриран на: 06 Дек 2019 17:11
Град: София

Мнение

Явно наистина е дефектна самата цедка... няма как да изскача, ако всичко е наред. Имам няколко цедки и нямам никакви проблеми.
Да няма нещо нередно със скобата в ръкохватката?
IvanP
Нов потребител
Мнения: 10
Регистриран на: 25 Дек 2019 00:50
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic RI9480/11

Мнение

Натискам я за да влезне докрай и пружината я изтласква половин милиметър рязко и все още нетампираното кафе се разпръсва леко. Другите цедки, които са си с машината нямат никакъв проблем, перфектни са. Тази обаче е по-дебела от тях самия й кант е доста по-масивен също. Имат и цедки с калибрирани дупки, някой има ли такива и да даде мнение за тях? Заслужават ли си?
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 716
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

IvanP написа:
17 Яну 2020 02:48
Натискам я за да влезне докрай и пружината я изтласква половин милиметър рязко и все още нетампираното кафе се разпръсва леко. Другите цедки, които са си с машината нямат никакъв проблем, перфектни са. Тази обаче е по-дебела от тях самия й кант е доста по-масивен също. Имат и цедки с калибрирани дупки, някой има ли такива и да даде мнение за тях? Заслужават ли си?

Аз имам допълнително ръкохватки - двете цедки които ползвам - еднична ла марцоко и на vst 14gr - не стават с една и съща скоба, така че съм взел допълнителни скоби (те са стотинки а и от тел стоманена неръждавейка подходяща може да се направят) и всяка цедка с различна ръкохватка и напасната скоба, за да е стабилна в ръкохватката.

IvanP
Нов потребител
Мнения: 10
Регистриран на: 25 Дек 2019 00:50
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic RI9480/11

Мнение

Аз обмислям bottomless като цяло, но по-нататък след като взема подходяща мелачка с помощта, на която да се справя с ботъмлеса. Може би трябва да пробвам с други пружини.