5-те най-големи страни-производителки на кафе

Място за интересни новости, факти и събития от света на кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
spadarev
Нов потребител
Мнения: 9
Регистриран на: 20 Авг 2020 22:23
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit Anita PL042EM

Мнение

Здравейте,

освен от тънкостите в приготвянето на перфектното еспресо, се интересувам и от световната кафе-индустрия и следя развитието й през последните години. В този пост бих искал да споделя с вас някой от нещата, които знам за 5-те най-големи страни-производителки на кафе, по какво се различават методите им на отглеждане, преработка и други интересни факти :)

1. Бразилия
Бразилия е най-големият производител и износител на кафе в света. В цялата страна има приблизително 300 хиляди кафе-ферми, с площи вариращи от един до 25 хил. хектара всяка. Общата площ на кафе насъждения в страната се изчислява на над 2,3 мил. хектара, което за сравнение е колкото цялата територия на Република Северна Македония :) През 2018 г. Бразилия е произвела общо над 3 милиона тона кафе, като около 80% от продукцията е била арабика, останалите 20% робуста. Кафето от Бразилия е толкова разнообразно, колкото и самата страна: качеството варира от ниско до много високо.

2. Виетнам
Вероятно изненадващо за някой от вас, вторият най-голям производител на кафе в света в момента е Виетнам (около 1,5 мил. тона през 2018 г.). Над 90% от продукцията е робуста, като прави впечатление, че общата площ на насъжденията е "само" около половин милион хектара, което е близо 5 пъти по-малка площ от насажденията в Бразилия. Качеството на виетнамските кафета е ниско и се използва предимно за производство на разтворими (инстантни) кафета.

3. Колумбия
С малко над 800 хил. тона продукция през 2018 г. на трето място се нарежда Колумбия. В централната част на страната, във високопланинските райони на Андите, се намират най-важните райони за отглеждане на кафе - Triángulo del Café (триъгълник на кафето) и Eje Cafetero (кафена ос). В Колумбия се отглежда предимно арабика, като обикновено черешките все още се берат на ръка, особено във ферми с по-висока надморска височина. Особеност за страната е, че заради благоприятния климат има две реколти годишно. Първият период на прибиране на реколтата продължава от март до юни, вторият - от септември до декември.

4. Индонезия
Джава, Суматра и Сулавези са най-важните кафе-райони в Индонезия. Общата продукция за 2018 г. възлиза на около 700 хил. тона кафе. И тук над 90% от продукцията е робуста, но за разлика от Виетнам отглежданата арабика в Индонезия (предимно на остров Джава) е една от най-качествените в света.

5. Етиопия
Родината на кафето и мой личен фаворит! Продукцията възлиза на около 500 хил. тона за 2018 г. Отглеждането на кафе в Етиопия все още е здраво в ръцете на дребните фермери и техните семейства. Основно се обработва и бере на ръка, като преобладават диворастящите кафени дръвчета - абсолютно изключение в световното производство на кафе. Над 15 милиона души работят ежегодно по време на събирането на реколтата, която в Етиопия продължава от октомври до декември. Въпреки че Етиопия е петият най-голям износител на кафе в света, етиопците консумират повече кафе, отколкото изнасят. Това показва важната роля на кафето в техния живот.

Ако се интересувате от подобни теми, можете да намерите други такива в личния ми блог, където често пиша за характеристики на кафетата от различните краища на света.

Бих се радвал на всякакви коментари и забележки и също така да споделите, откъде идват вашите любими кафета? Какви интересни факти знаете за тези страни?
Следвайте блогът ми за кафе на: https://coffeesnobbg.wordpress.com

Обратно към “Новини и събития от света на кафето”