Труден избор на кафемелачка. Отново.

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: Gaggia, glatzial

Bereta
Светло изпечен
Мнения: 57
Регистриран на: 11 Мар 2019 19:11
Град: Blagoevgrad
Приготвям кафе с: Gaggia Classic, Kinu M 47 Traveler

Мнение

И все пак реших да закупя и електрическа мелачка. До сега първа и единствена беше Кину Травелер с две основни предимства - не заема място и е безшумна, плюс удоволствието от ръчния процес, ако бях купил Класик нямаше да съм пред нова дилема. Нямам много свободно място в кухнята, за това и се насочих към Еурека Спешалита. Но естествено искам да чуя и други предложения. Освен това ме интересуват следните неща, за които разчитам на вас за отговор: може ли да се ползва основно за единични дози от 8-10 и 20 грама и каква реална задръжка да очаквам (защото ще се ползва един или най-много два пъти на ден), трябва ли да продухвам и с какво, може ли да се махне бункера и да се ползва пълноценно? Колко далеч е от Ничше Зеро като мелачка за единични дози? Таймера до колко коректно работи и предполагам за всеки вид кафе и едрина на смилане ще трябва да се задава ново време. Регулирането едрината на мелене дали е лесно и удобно (при Кину е просто песен). Хвърчи ли много от смляното кафе. И да, изчел съм и дори препрочитал всички теми във форума, но така съм свикнал с ръчната, че изпитвам лек ужас от електрическите. Благодаря предварително.
Ride on
Dimi
Зелено кафе
Мнения: 35
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Здр,.

Незнам тази Кину Травелер каква е, чувал съм само за класик, финикс и симплисити...или нещо от този род...ама травелер, не съм го чувал. Толкова ли е малка и неудобна, че смяташ. че класика ще ти е в пъти по-удобна? Имам Кину Финикс и според мен е доста голяма и солидна мелачка.
Посока вкус от Кину към Специалита няма да има големи изненади, дори съм убеден, че при качествени зърна, кинуто вади много по-завършен и плътен вкус.
Специалита без някакви бъзикни няма да стане сингъл дозър, но пък има из нета доста приспособления за нея, тъй че....
Най важното е да решиш проблема с попкорнинга след като няма да имаш бункер и искаш да я измъчваш, като сънгъл дозър ;) Ничът е разбира се в пъти по-добрият вариант за сингъл дозър, защото си е такава, а и може би и като хардуеър е по-добра. (но това е все пак спекулативно)
Bereta
Светло изпечен
Мнения: 57
Регистриран на: 11 Мар 2019 19:11
Град: Blagoevgrad
Приготвям кафе с: Gaggia Classic, Kinu M 47 Traveler

Мнение

Травелера си е Класик в по-семпло тяло. Благодаря за другите пояснения.
Ride on
toro
Кафе трафикант
Мнения: 523
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber pid и Lido 2

Мнение

Аз съм пред същия същия избор от месеци.
Меля с Лидо и не ми се минава на нещо от сорта Еурека, ако няма да има видимо подобрение, отделно всички минуси за които си писал, място, продухване и т.н.
Bereta
Светло изпечен
Мнения: 57
Регистриран на: 11 Мар 2019 19:11
Град: Blagoevgrad
Приготвям кафе с: Gaggia Classic, Kinu M 47 Traveler

Мнение

toro написа:
29 Юни 2020 09:18
Аз съм пред същия същия избор от месеци.
Меля с Лидо и не ми се минава на нещо от сорта Еурека, ако няма да има видимо подобрение, отделно всички минуси за които си писал, място, продухване и т.н.

Хубаво е човек да не е сам в мъката :::::)))))))). Отделно и аз като свикна с нещо много трудно се решавам на промяна.

Ride on
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2330
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Избора е много лесен Mazer Маjor с кит от Daniel Wong резултата е супер, вкуса също, а мелачката е колкото класика на размер, нищо че е 20кг. Ако няма място на плота продължавай с ръчната. Таймерите са безмислени при единични дози.

Изображение
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Dimi
Зелено кафе
Мнения: 35
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Bereta написа:
29 Юни 2020 08:27
Травелера си е Класик в по-семпло тяло. Благодаря за другите пояснения.

Именно, затова се учудвам колко чак толкова по-малка и неудобна ще е от Класика,? От коя година е? Или е предназначена само за определен пазар? На страницата на Кину не я виждам.

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2330
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Спряха да я правят, беше произвеждана за около година.
Ако искаш да усетиш вкусова разлика след премиум ръчна мелачка трябва да вземеш нещо по-сериозно.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Buna_tetu
Зелено кафе
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Фев 2019 15:48
Град: София
Приготвям кафе с: Aero Press/SAB Pratika
Kinu M47

Мнение

И аз стоях пред същия избор преди месеци - свикнал съм с Кинуто, но исках хем ъпгрейд във вкуса, хем да не се лишавам от сингъл дозинга, който с Кинуто е топ.
Бях се насочил твърдо към Niche Zero /заради компактността, нямам много място за по-големи/. Попрочетох после, че повечето потребители на Кину не са видяли голяма разлика във вкуса с Ниша и не го взех.
Затова си мисля, че както Gaggia неведнъж е споменавал, разлика във вкуса ще има с плоски шайби с голям калибър - най-добре е да се вземе Major s doserless кита.
В момента търся варианти за място и уговарям домашните:)
Между другото, на сайта на Daniel Wong пише, че doserless кита е с изчерпана наличност.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2330
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Ще направи пак, не смогва човека :)
Да каже и за Кину и Ниш, които са ми минали през ръцете, а не на база прочел и чул. Кину е доста прецизно изработен със стабилна ос и търкалящи се лагери, центриран е доста добре. Ниша е на втулки, но с по-големи и качествени ножове от Мазер Робур 63мм, та нещата като резултат са почти еднакъв вкус.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain: