Здравейте и от мен!

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Gaggia, glatzial

Ves
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран на: 21 Юни 2020 12:09

Мнение

Здравейте кафе маниаци :)
Казвам се Веско и случайно намерих форумът от гугъл.
Голям любител на кафето съм.
Преминах съответно от кубинска ( мока ) кафеварка, през евтина ръчна и после Делонги ръчни кафе машини. След това преминах на евтин автомат Jura и сега последно съм с уж висок клас автомат Delonghi primadonna esam 6600, а от няколко месеца след завръщането ми от Виетнам следобедното ми кафе е Виетнамско phin с оригинално Trungn Guyen :)
От няколко седмици чета форумът без регистрация, но щом вече съм част от тази общност мисля е време да мина вече на истинска кафе машина + мелачка.
Надявам се, с ваша помощ това да се случи и да се пие наистина качечствено еспресо у дома.
Аватар
Eklektik
Светло изпечен
Мнения: 117
Регистриран на: 26 Май 2020 01:47
Град: София
Приготвям кафе с: Rocket Appartamento + Niche Zero

Мнение

Добре дошъл!
RobertDeMiro
Светло изпечен
Мнения: 135
Регистриран на: 30 Май 2019 21:16
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Eureka Mingnon

Мнение

Добре дошъл!
gozzoo
Средно изпечен
Мнения: 171
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

Добре дошъл.

Ще бъде интересно да споделиш за виетнамските кафета. Аз съм пил навремето, тогава беше доста некачествено, но за сметка на това нямаше много избор, така че ми се е струвало ОК.

Иначе и аз съм минал горе долу по същите стъпки като тебе, доста дълго време се задържах на автомат на Делонги. Хубаво е че в този форум има много хора които ще ти дадат идеи и препоръки ако решиш да правиш експерименти, подобрения в технологията, както и по-добро оборудване.
Bereta
Светло изпечен
Мнения: 57
Регистриран на: 11 Мар 2019 19:11
Град: Blagoevgrad
Приготвям кафе с: Gaggia Classic, Kinu M 47 Traveler

Мнение

Здравей и добре дошъл. Може ли малко разяснения за “следобедното ми кафе е Виетнамско phin с оригинално Trungn Guyen :)”. Благодаря.
Ride on
Ves
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран на: 21 Юни 2020 12:09

Мнение

Преди да отида във Виетнам бях чувал само за техните робусти , и то като не много качествени. Но се изненадах като разбрах, че са вторият най-голям производител на кафе след Бразилия. Определено имат отношение към кафето и намерих кафенета на високо европейско ниво да кажем, но мен по-скоро ме интересуваше техните традиционни начини на приготвяне. Един от тях с е с така нареченото phin, което представлява уред за филтриране , които се поставя върху чашата.
Ето едно примерно клипче:
Традиционно слагат 1-2 лъжици кондензирано мляко преди това в чашата. Обичат си го много сладко, и половината го пият с добавен лед, като фрапе.
Много ми хареса и тяхното egg coffee което до колкото мога да го опиша е като капучино, но с добавена смес като за крем карамел :)
По принцип не развалям вкуса на кафето със захар, но техните сладки ( е не чак толкова де ) кафета ми харесаха.
Донесох си около 10-ти пакета Витнамско кафе от най-легендарната им марка и тази метална чашка за филтриране, и сега това е моето следобедно кафе.
Силно изразен вкус на шоколад а с малко кондензирано мляко става много вкусно. Направих на приятел бивш барман и той беше възхитен.
А и аз обичам да разнообразявам от любимото еспресо, даже в момента обмислям покупката и на Хемекс.