Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София
-
Kafe_maybe
- Светло изпечен
Няма лошо - нека расте. Успял е човекът да си развърти бизнес.
- Gaggia
- Coffee scientist
- Град: София
- Приготвям кафе с: Monolith and paper filters
Поръчахме за колега набързо подарък аеропреса в комплект с някакво кафе, помолих в забележка при поръчката да бъде опакована по възможност като подарък и да я получа на работния си адрес, нито едно от двете не беше уважено, радвам се че нямам никаква нужда да пазарувам от тази пекарна. Пишейки коментара подгрявам пекарната да си пекна 500г Colombia Antioquia Finca El Morrito 86.5 SCA:)
-
Norad
- Светло изпечен
- Приготвям кафе с: Mignon SD
ECM Classika
Аз получих от колеги 2 техни кафета. Златната им Индия, освен скъпа, е посредствено лоша. Другото кафе седи вече с месеци и не искам и да го почвам. Или ние сме вдигнали доста нивото, и/или тяхното е паднало осезаемо.
Тая Индия ме впечатли много при първата реколта Gems of Araku (имаше няколко различни lot-a). Беше нещо което наистина ме изненада и няма как да се опише - както когато за първи път опитваш ферментирало кафе. Следващата реколта обаче се оказа просто добро кафе за еспресо без интересни особености, което прави цената му малко неадекватна.
Ами по-понижил е качеството на предлаганите кафета, предполагам за сметка на запазване на цената. Не ги определям, като лоши, но определено има разлика с преди - по-обикновени са. Преди дори червените в диапазона 18-20 лв бяха с интересни нехарактерни вкусове и аромати. Вече второ червено пробвам, което си е най-обикновено (въпреки това качествено) кафе.
Не знам конкуренцията как е, към момента. Оценката на качество към цена е субективно нещо.
Не знам конкуренцията как е, към момента. Оценката на качество към цена е субективно нещо.
- simeon.dukov
- Зелено кафе
- Град: Стара Загора
- Приготвям кафе с: Lelit MaraX + Niche Zero
Мое наблюдение е, че не е понижил качеството на работа, но е сменил изпичането на кафевите и червените етикети. Преди няколко месеца можеше да намериш доста от червените им етикети със светло изпичане, докато сега - всички кафеви и червени са средно изпечени. Някои червени са светло-средно изпечени. Но явно са решили да запазят светлото изпичане само за черните и златните етикети 
Според мен (без да съм експерт по темата) изпичането е доста свързано с качеството на суровото кафе. Ако по-некачествено кафе се изпече светло, няма да е много приятно на вкус. При по-тъмно изпичане се губят предимствата на високия клас кафе и се скриват недостатъците на ниския.simeon.dukov написа: ↑22 Дек 2022 18:56 Мое наблюдение е, че не е понижил качеството на работа, но е сменил изпичането на кафевите и червените етикети. Преди няколко месеца можеше да намериш доста от червените им етикети със светло изпичане, докато сега - всички кафеви и червени са средно изпечени. Някои червени са светло-средно изпечени. Но явно са решили да запазят светлото изпичане само за черните и златните етикети![]()
- simeon.dukov
- Зелено кафе
- Град: Стара Загора
- Приготвям кафе с: Lelit MaraX + Niche Zero
Абсолютно си прав в това отношение. На Дъбов кафетата винаги са били доста светло изпечени (личното ми предпоченатие е такова и на мен) и реално ако го сравним, средно изпечените кафета на Дъбов пак са по-светли от тези на други пекарни.Rotor написа: ↑29 Дек 2022 23:05Според мен (без да съм експерт по темата) изпичането е доста свързано с качеството на суровото кафе. Ако по-некачествено кафе се изпече светло, няма да е много приятно на вкус. При по-тъмно изпичане се губят предимствата на високия клас кафе и се скриват недостатъците на ниския.simeon.dukov написа: ↑22 Дек 2022 18:56 Мое наблюдение е, че не е понижил качеството на работа, но е сменил изпичането на кафевите и червените етикети. Преди няколко месеца можеше да намериш доста от червените им етикети със светло изпичане, докато сега - всички кафеви и червени са средно изпечени. Някои червени са светло-средно изпечени. Но явно са решили да запазят светлото изпичане само за черните и златните етикети![]()
Отдавна не бях пил купено изпечено кафе, покрай празниците получих един пакет изпечен от Дъбов - Mexico Puebla от състезателните серии. Рядко купувам кафета от Мексико, обикновено не са моето нещо, аз си предпочитам африканските, но трябва да има разнообразие.

Кафето е доста еднородно (само един сорт), но имаше няколко счупени зърна, предполагам че е просто крехко зърно. Ниска височина и светло изпичане, част от зърната не са се отворили до пълен обем и ръбовете им са остри.

Не е много пухкаво след смилане, и се тампира много плътно, остава място за поне 20 грама в 18 грамовата IMS цедка. Типично светло кафе, за еспресо иска по-фино смилане.

Тръгва мазно и равномерно, но към края става сухо и изсветлява, иска добра подготовка за еспресо. Нищо нетипично за такова изпичане. Всичко от вкусовите нотки е налично, доминиращ кленов сироп, череша и шоколадов финал. Като че ли най-вкусно ми беше при 18 грама за 24 сек и 45 милилитра в чашата, но това е рецепта за ръкохватка с чучур. Така имаше най-много череша и киселинност и по-малко костилка и шоколад.
Сверявайки си часовника с Мексикото което се борих да пека преди време, нещата са доста сходни, има нещо остро и тежко във финала на тези кафета което не е по моят вкус.
Опитах го и на филтър, но не ме впечатли, тук допускам че и моите умения за правене на филтър може да са ме подвели въпреки че мина по рецептата.

Кафето е доста еднородно (само един сорт), но имаше няколко счупени зърна, предполагам че е просто крехко зърно. Ниска височина и светло изпичане, част от зърната не са се отворили до пълен обем и ръбовете им са остри.

Не е много пухкаво след смилане, и се тампира много плътно, остава място за поне 20 грама в 18 грамовата IMS цедка. Типично светло кафе, за еспресо иска по-фино смилане.

Тръгва мазно и равномерно, но към края става сухо и изсветлява, иска добра подготовка за еспресо. Нищо нетипично за такова изпичане. Всичко от вкусовите нотки е налично, доминиращ кленов сироп, череша и шоколадов финал. Като че ли най-вкусно ми беше при 18 грама за 24 сек и 45 милилитра в чашата, но това е рецепта за ръкохватка с чучур. Така имаше най-много череша и киселинност и по-малко костилка и шоколад.
Сверявайки си часовника с Мексикото което се борих да пека преди време, нещата са доста сходни, има нещо остро и тежко във финала на тези кафета което не е по моят вкус.
Опитах го и на филтър, но не ме впечатли, тук допускам че и моите умения за правене на филтър може да са ме подвели въпреки че мина по рецептата.
-
observer
- Средно изпечен
- Приготвям кафе с: Lelit Elizabeth + Mazzer Philos
Lelit Victoria + Mazzer Major
Вчера ми свършиха запасите и купих един пакет house blend от Дъбов. Печено е миналата седмица и с това се изчерпват добрите новини. Не знам какво е станало с тази пекарна, но кафето е под всякаква критика. Прегоряло, някои зърна са омаслени, мирише на въглени. В чашата е противна горчилка както и да го мъчих. Пълен боклук...