:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1685
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/DRM
Рейтинг : 1508

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от Gaggia »

Светло кафе на малка конична мелачка си е мъка, а и не се смила както трябва.
www.facebook.com/www.coffeeforums.bg
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1685
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/DRM
Рейтинг : 1508

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от Gaggia »

Никарагуа, харесва ми и определено плодовете се усещат, екстракция 46 сек с накисване 8 сек на 2 бара и падащ профил 9-6 бара. Малко ми е пенливо на вид, но това не пречи на вкуса.

Благодарили на Gaggia за публикацията:
Plamen11
Рейтинг: 5.26%
www.facebook.com/www.coffeeforums.bg
Bivola
Светло изпечен
Мнения: 74
Регистриран на: 18 Дек 2018 14:48
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia New Baby 06
Nuova Simonelli MDX
Рейтинг : 51

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от Bivola »

И при мен Ла Вирхен стана солено. Понеже вече ми е късно за още едно кафе, утре ще натегна леко мелачката за да стане към 35-40секунди, че това днешното беше не повече от 30сек с 15гр.
За пръв път и при мен излиза солена напитка.🤔
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1685
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/DRM
Рейтинг : 1508

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от Gaggia »

Още малко по фино и 91°C кафето стана доволно киселко за да се усетят ягоди, за Никарагуата иде реч, пяната също изчезна.
Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 2):
Plamen11batkovan
Рейтинг: 10.53%
www.facebook.com/www.coffeeforums.bg
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 379
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3
Рейтинг : 320

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от glatzial »

Аз докарах вкусни екстракции от него, но се радвам, че свърши - беше прекалено капризно, а и честно казано, дори правилно приготвено, не ми е от любимците.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1685
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/DRM
Рейтинг : 1508

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от Gaggia »

Етиопия Хамбела хареса ми доста плодово тяло, интересно е че е изпечено добре, а не типичното за Дъбов светло към средно.
Изображение

Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 2):
Plamen11batkovan
Рейтинг: 10.53%
www.facebook.com/www.coffeeforums.bg
Buna_tetu
Нов потребител
Мнения: 9
Регистриран на: 13 Фев 2019 15:48
Град: София
Приготвям кафе с: Aero Press/SAB Pratika
Kinu M47
Рейтинг : 5

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от Buna_tetu »

Здравейте,

замислил съм да пробвам Ямайка БЛУ МАУНТИЙН на Дъбов - някой има ли опит с това кафе /тъй като цената е доста над средното ми се иска поне да стартирам от нещо познато преди да похабя изцяло пакета/?
Доколкото знам, еспресото не се препоръчва като метод за приготвянето му, по-скоро Chemex или Aeropress...
gozzoo
Зелено кафе
Мнения: 49
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270
Рейтинг : 28

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от gozzoo »

Ямайка БЛУ МАУНТИЙН е може би най популярното от висококачествените (съответно много скъпи) кафета, не само от селекцията на Дъбов, но и въобще по света. В момента Дъбов имат няколко много добри кафета на такова ниво. Аз лично бих пробвал някое класирано добре на COE (Cup of Excelence), от по рядък сорт (гейша) или обработено по специален метод. Струва ми се че Ямайка БЛУ МАУНТИЙН лежи на стара слава, останала от времето когато нямаше толкова голямо разнообразие на висококачествени кафета.
temp
Светло изпечен
Мнения: 110
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Рейтинг : 55

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от temp »

Интересен похват от Дъбов.
Вместо да се разхождате до Любен Каравелов, може да си поръчате кафето от Румъния. Хем в къщи, и по евтино . в повечето случай с по 20% надолу. Особено полезно е за тези от провинцията.

Та по темата , пробвали ли сте AVX кафетата им, как са изпечени. Така де ако ще ми доставят Дъбов от толкова далече, що направо да не си взема половинка Етиопия за 20лв

Дъбов, грозно
Коста Рика за 22кинта а тук е 38 и 40 стотинки

ПП
Ако някой иска да се съберем за безплатна доставка за Коста Рика
http://barshaker.ro/Dabov-Costa-Rica-Anaerobic 22,93
Тук е ( https://dabov.coffee/produkt/costa-rica ... v/?lang=bg )

Не е хубаво
Благодарили на temp за публикацията (потребители 2):
glatzialbatkovan
Рейтинг: 10.53%
Аватар
KRASI
Светло изпечен
Мнения: 134
Регистриран на: 07 Сеп 2019 11:39
Град: Ямбол
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/Gaggia Classic
Рейтинг : 20

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от KRASI »

Аз бих се включил,ако правите поръчка.

Обратно към “Пекарни за кафе, магазини за кафе, обoрудване и резервни части”