Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: Gaggia, glatzial

gozzoo
Светло изпечен
Мнения: 127
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

87hristiyan написа:
01 Ное 2019 21:12
Имаш ли рецепта разработена за Камбата на Дъбов? Взех един пакет .
Отправна точка мисля да ползвам 19/28/40 температура 92 или 93 се чудя?

За съжаление не мога да споделя нещо кой знае колко полезно. Аз правя единични шотове примерно:

8.5 г/30 сек / 35 мл

По отношение на температурата не мога нищо конкретно да кажа защото машината ми няма PID, правя температурно сърфиране, обикновено пускам шот около 60 сек след изключване на нагревателя, въобще не мога да преценя на каква температура отговаря това.

Най-съществено подобрение на вкуса обаче дойде от само себе си, около 1 седмица след като отворих пакета - почти напълно изчезнаха всички остри вкусове и се получи много балансиран вкус, а плодовия аромат, заради който харесвам Етиопия Камбата доста изпъкна.

Не мисля обаче че между 92 и 93 градуса ще има някаква осезаема разлика :)

Между другото в момента кафе на месеца при Дъбов е Никарагуа - Ла Вихрен, което е от Cup of Excelence финалистите и е невероятно добро. Намалено е повече от стандартно и е почти на цената на Етиопия Камбата, така че сега е момента да се опита.

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 465
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Нещо с тая Никарагуа не мога да се разбера :(
Цедката ми е IMS Baristapro 18гр. Машината ми по принцип прави 6-7 сек преинфузия на 4 бара. Ако само опра лостчето мога да докарам намокряне на 1 бар.
Пробвах 15гр-10сек преинфузия на 1бар- 7сек на 4 бара- 20сек на 9 бара -30гр - 94С - стана плътно и... леко солено.
15.5гр - 5сек на 1 бар - 7 сек на 4 бара - 20 сек на 9 - 32гр - 92С - хем плътно, хем свръх кисело
16гр - 15сек на 1 - 7 сек на 4 - 20 сек на 9 - 27гр - 92С - пак кисело
16гр - 7 сек на 4 - 23 на 9 - 31гр - 94 С - пак солено
Не мога да го докарам съвсем сладко или да изкарам някой от посочените вкусове. А тая соленост много ме обърква - за първи път правя кафе солено :D
От опитите изводът ми е - без преинфузия на 1 бар става по-добре.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
радо
Средно изпечен
Мнения: 201
Регистриран на: 03 Фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; GEM; Mazzer Major;Niche Zero

Мнение

Как правиш преинузия с различно налягане? Твоята машина май не беше към водопровод.

Соленото е признак за недоекстрактване. Пробва ли по-дълъг шот? Пък и не всички кафета понасят добре преинфузията.

glatzial написа:
09 Ное 2019 11:38
Нещо с тая Никарагуа не мога да се разбера :(
Цедката ми е IMS Baristapro 18гр. Машината ми по принцип прави 6-7 сек преинфузия на 4 бара. Ако само опра лостчето мога да докарам намокряне на 1 бар.
Пробвах 15гр-10сек преинфузия на 1бар- 7сек на 4 бара- 20сек на 9 бара -30гр - 94С - стана плътно и... леко солено.
15.5гр - 5сек на 1 бар - 7 сек на 4 бара - 20 сек на 9 - 32гр - 92С - хем плътно, хем свръх кисело
16гр - 15сек на 1 - 7 сек на 4 - 20 сек на 9 - 27гр - 92С - пак кисело
16гр - 7 сек на 4 - 23 на 9 - 31гр - 94 С - пак солено
Не мога да го докарам съвсем сладко или да изкарам някой от посочените вкусове. А тая соленост много ме обърква - за първи път правя кафе солено :D
От опитите изводът ми е - без преинфузия на 1 бар става по-добре.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 465
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@радо

Не е към водопровод, но може да се постигне нещо подобно - като се опре лостчето на помпата в бутона, помпата не се пуска, но се отваря някой клапан и съответно почва да капе вода, която е с налягането от топлината на бойлера. Според манометъра е към 1 бар. Може би не се получава съвсем преинфузия, но има разлика най-определно във вкуса - особено е доловима на по-светлите кафета, но не на всички става добре. Утре ще го пробвам на еспресо, а не ристрето. Но пък ми се струва, че сравнително рано блондва и не знам дали ще стане добре. Иначе от към плътност е супер - за това ми е странно - подекстрактнатите обикновено са значитешно по-воднисти.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
радо
Средно изпечен
Мнения: 201
Регистриран на: 03 Фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; GEM; Mazzer Major;Niche Zero

Мнение

А как постигаш 4 бара?

glatzial написа:
09 Ное 2019 17:40
Според манометъра е към 1 бар.

Стискам палци да нацелиш рецептата за това кафе и да споделиш впечатления. За съжаление, на сайта на дъбов няма някаква полезна информация как да се приготвя. На гърба на плика обикновенно дават някакви рецепти, но според мен са по-скоро само леко насочващи.

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 465
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@радо

Става си автоматично с 4те бара. Всички Е61 имат малко отделение в долната част на групата, именно с цел преинфузия, което докато не се напълни пуска контролирано вода през пружинна клапа на 4 бара. Пълни се за около 6-7 секунди на моята помпа и после изпуска всичките 9 бара. Реално на Е61 кафе без никаква преинфузия не може да се направи - тия 6-7 секунди на 4 винаги ги има.
Насоките отзад на пакета са си общите принципи, но за съжаление не дават детайли за конкретното кафе :( За това не харесвам като цяло претенциозни кафета - дори да станат по-вкусни, докато ги нацеля се изнервям :D - половината пакет отишъл.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 352
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

Здрасти, Интересно - това кафе ми е едно от любимите и нямам спомен да има нужда от специално приготвяне или да е претенциозно от към рецепта. Аз го правя 16/32 за 25-30сек на 98C (ест. тази температура няма нищо общо с тези, които ти мериш - както и нейния профил - как се променя по време на шота)
Даже точно по повод това кафе съм си мислил, че кафето като е добро и без специални приготовления става страхотна напитка.
Нищо чудно това да е пример за разликите във вкуса от различните машини.
Или на Дъбов да му е останало по-лошо или старо кафе и затова да го е пуснал на промоция :)
temp
Светло изпечен
Мнения: 123
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

А прекрасно кафе, но си има трик за да хванеш сладостта.
20г кафе, 40мл за 40 сек цъвтеж.
Първо наливане 150мл до 130 сек.
второ наливане без значение водата до 210 сек общо Общо 3.5 мин Може и по малко (200-205сек)
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 465
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Пуснах го на еспресо на малко по-висока температура и се получи доста добре - без дразнеща киселинност или соленина. 16гр-30сек-42гр-95С, без преинфузия на 1 бар - явно наистина съм подекстрактвал.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 652
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

87hristiyan написа:
28 Сеп 2019 21:29
gozzoo написа:
15 Сеп 2019 10:00
87hristiyan написа:
14 Сеп 2019 22:45
Дори смея да твърдя, че Етиопия Иргачеф, е най-доброто кафе тествано от мен, жена ми и всисчки в офиса.
Аз повече харесвам Етиопия Камбата. Специалната им селекия обаче (победителите от Cup of excelence) са една класа отгоре.
Ще тествам.

Аз пробвах Камбата и Хамбела и двете ми харесаха, но между двете повече Хамбелата. Много интересн вкус, флорален, жена ми(тя има повече усет) оприличи вкуса на жасмин. Самото кафе беше може би средно към светло две идеи и затова малко предизвикателство за мелене на ръка, иначе много равномерно изпечено и еднородно.