Кафемелачка - тема за размисли и страсти

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Eklektik
Средно изпечен
Мнения: 206
Регистриран на: 26 Май 2020 01:47
Град: София
Приготвям кафе с: La Pavoni + Zerno Z1, ZP6. Скоро Meticulous.

Мнение

Dimi написа: 01 Юли 2020 18:33 https://photos.app.goo.gl/N3omG4B9XrS4K63j9

По-добре от тва здраве! Game Over! ;)
:dance:
Коя мелачка е това
Dimi
Тъмно изпечен
Мнения: 406
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Здр Eklektik,

Моята е, Чеадо Е37S със SSP Ред Спийд ножове. Мисълта да е възможно най-добре центрирана и да има най-качествените ножове ми е фикс- идея, защото това за мен е по-принцип най-важното, НО сърцето ми бие за ЕК43s. Моята любов! ;)
toro
Кафе трафикант
Мнения: 1291
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Mazzer Major

Мнение

След много дълго умуване ще минавам на Мазер Майор с модификациите на Даниел, само чакам да ги пусне отново, поръчал съм и нови ножове.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4695
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

@pesheff ползва такава комбинация, може да сподели отзиви, добре е че си отделил място за кафемелачка 😄
toro
Кафе трафикант
Мнения: 1291
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Mazzer Major

Мнение

Рано или късно човек минава на едър размер явно, а и след толкова умуване и най-вече съотношение цена/качество май нямаше друг логичен избор.
Ще седи на 2-3м от машината, но все е нещо.
kocemak
Зелено кафе
Мнения: 39
Регистриран на: 13 Юни 2019 19:32
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Gaggia CLASSIC 2019

Мнение

Dimi написа: 01 Юли 2020 18:33 https://photos.app.goo.gl/N3omG4B9XrS4K63j9

По-добре от тва здраве! Game Over! ;)
На мен ми е интересно как е успоредноста спрямо горния нож.
Dimi
Тъмно изпечен
Мнения: 406
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Мисля, че като за комерсиална мелачка е окей.
ECA969C6-C605-4205-84F4-CB8DFC7E0A7D_1_201_a.jpeg
A84CBE6A-4CA3-40D5-9675-C2D2EED561B3_1_201_a.jpeg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
blazarov
Младши бариста
Мнения: 516
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia, Lelit Bianca, La Pavoni Pro
Mazzer Royal, Eureka Mignon, Hedone Honne, 1Z K+

Мнение

Отне ли много време и проби-грешки да стигнеш до тук и вкуса как е?
Dimi
Тъмно изпечен
Мнения: 406
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Ами честно казано, беше малко играчка, но пък успях да ги наглася без алуминииеви фолиота у т.н.
По принцип Чеадо имат заводски доста добра центровка (за 83мм ножове!!!) която е някъде до 00,5 грешка.
HansugLee от SSP казва, че всичко над 0,05мм вече е малко под въпрос (окей , така мислят фрийковете :mrgreen: ) и понадлежи на корекция. Когато замервах долния кариер на моята, там където лежи въртящият нож/шайба, беше 0,01мм. Това си е направо кафатек ниво. Шайбите на SSP са също много прецизно изработени. Замервал съм ги и съм ги сравнявал с оригиналните. Оригиналните са виц!
Та цялата бъзикня беше да намеря перфекната позиция и да завия болтовете последовантелно с еднакъв нютон-момент на затягане.
Но в интерес на истината, това си малко " дай да си поиграя" ;) Не мисля, че 0,01 до 0,05мм ще окаже чак толкова същественна разлика във вкуса. Може и да е така, ама аз не съм в състояние да го усетя.
Иначе вкусът е типичен за премиум мелачка с големи ножове - плътен, балансиран с осезаеми сладки вкусови нотки. Разбира се, при успешен шот..
Аватар
pesheff
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран на: 26 Яну 2020 00:15
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2007

Мнение

Gaggia написа: 06 Юли 2020 18:02 @pesheff ползва такава комбинация, може да сподели отзиви, добре е че си отделил място за кафемелачка 😄
От известно време се каня да напиша и моите не толкова професионални все още отзиви от използването на Major-a модифициран до doserless с кит-а на Даниел, но все не ми остава време.
С няколко думи първо за самия кит - наистина е много добре направен, перфектно окомплектован и си върши чудесно работата, за която е предназначен. Самият Даниел е изключително свестен - удоволствие беше да комуникирам с него докато измислим вариант как да ми прати кит-а по време на пандемията. Ако някой реши да поръча сега - мисля, че все още не са вдигнали забраната за изпращане на колети от Тайван за България, поради което на мен ми се наложи след дълго чакане да вдигнат забраните, най-накрая да му дам английски адрес на forwarder (GGBG, Gabco... който ползвате) и така да си го получа.
При мен преминаването към Майора беше от Iberital MC2 с конусни ножове и просто разликата беше осезаема. Купих нови ножове (макар и не титаниви), монтирах кита и след 10-тина опита започнаха да се получават нещата. Нещо, което силно ми направи впечатление е, че при равни други условия се получаваха консистентни шотове, което трудно се получаваше с Иберитала. При мен все още си мисля, че не са съвсем успоредно настроени ножовете, но все още не съм се впускал към такива фини настройки тъй като на този етап от вманиачаването ми едва ли бих доловил разликата.
Дори и за начинаещ обаче с Майора започнах да долавям вкусове, които не можех да изкарам преди. Само бях чел за важността на мелачките, но вече съм абсолютно убеден в това и мисля, че скоро едва ли ще се разделя с тази (сега само остава жена ми да му намери постоянно място, защото преместването му може да доведе и до херния по-слабички съпруги :D ).
Мъчих се да кача снимка на домашния ми сетъп (ползвам Gaggia Classic от 2007-ма), но нещо не успявам. На този линк може да видите как изглежда мелачката с кит-а (вече си мисля, как да я пребоядисам за да не загрозява така добре изпипания кит).