Gaggia Classic RI8161(<2014) - всичко за модела.

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Изображение

Модела се произвежда в периодa 1991-2014 година. Разполага с алуминиев бойлер с вместимост около 100мл. и два нагревателя, които са външно разположени. Мощноста на нагревателите варира през годините, като започва от 1425W, 1300W до 1200W.

Класически Gaggia алуминиев бойлер.
Изображение
Малкия обем на бойлера комбиниран с мощните нагреватели дава възможност на машината да загрява много бързо(10 мин обикновенно са напълно достатъчни).
Други предимства на тази кафе машина са трипътния магнетвентил и клапана за регулиране на налягането в групата(компоненти характерни за професионалните кафемашини). Групата е 58мм от масивен месинг с хромирано покритие, както и ръкохватката, това ни осигурява изключително добра температурна стабилност при добре загряла машина. Ръкохватката е напълно съвместима с професионалните кафемашини на Gaggia.
Достъпа до всички компоненти на Гаджия класик е отличен (след като се премахне горния капак 2 винта).
Gaggia Classic е изключително ремонтопригодна в домашни условия и отличен избор за първа кафе машина с която бихте усвоили всички основни бариста техники.
Като недостатък може да се отбележи, че алуминиевият бойлер кородира през годините, това много зависи обаче от вида на водата, която се ползва. Корозия се забелязва, най-често в долната част на бойлера, където той контактува с месинговата глава. Въпреки алуминиевия си бойлер, голям брой Гаджия Класик работят вече 20 години след като са били произведени. Нагрeвателите на Гаджия класик нямат директен допир с водата, което неимоверно удължава живота им, всъщност почти е невъзможно да дефектират поради прегряване или корозия. Модела е добре известен и уважаван сред кафе ентусиастите по цял свят, въпреки че е машина от начален клас в ръцете на опитен бариста може да възпроизведе наистина качествено Еспресо или Лате.

Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
bogdanov
Светло изпечен
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2003, Eureka Mignon

Мнение

Имам една молба, при напълно загрята мащина да заверим температурата след душа в стипеопорена чашка или загрята стъклена с двойно дъно.
Аз мера с Безконтактен инфрачервен IR термометър AR320 и ми показва 81 - 82 градуса и почва да пада ...
Как е при вас?
Дали е нормално при отворена система или датчика е за смяна?
15g/30ml/25s
Аватар
Gaggia
Coffee scientist

Мнение

Качвам няколко снимки на Гаджии произвеждани през годините от 1995 до днес за да може новите потребители да се ориентират.
  • Най-ранните версии, които са с хромиран корпус, както всички Гаджии преди неръждаемата стомана страдат от корозия на корпуса 1425W.
Gaggia_Classic_chrome_1999.jpg
Gaggia_Classic_Chrome_1999_1425W.jpg
  • Следват позлатените версии произвеждани около 1998-2000 година. отново имат сериозни проблеми с корозията.
*Частично позлатена
Gaggcia_Classic_Gold_1998.jpg
*Напълно позлатена
Gaggia_Classic_full_Gold_1998.jpg
  • Следват първите варианти на Gaggia Classic с корпус от неръждаема стомана тип 304. Много солидни и мощни 1425W и принтирано лого върху корпуса, произвеждат се около 2002-2003г.
SS_2002.jpg
  • Gaggia Classic от 2006 с релефно лого и 1300W мощност, за мен това са най-добрите Гаджии, като в този си вид се правят в Италия до 2009г.
Gaggiz_Classic_2006.jpg
  • След 2009 година производството се мести в Румънските заводи на Филипс и до 2014 машината има този вид, мощността варира между 1200-1300W, а соленоида се смалява.
Gaggia_Classic_2014_Romania.jpg
  • Идва ред на един неуспешен експеримент Гаджия Класик от 2015 до 2018. Потопен нагревател, бойлер от неръждаема стоманена ламарина, без соленоид, общо взето това е класик само отвън.
Gaggia_Classic_2015.jpg
  • През лятото на 2018 година от Филипс разбират че са тръгнали тотално в грешна посока и са развалили легендата на Гаджия Класик, така се появява Gaggia Classic 2019 отново с алуминиев бойлер, малък соленоид, но с пластмасово OPV.
Gaggia_Classic_2019.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
RobertDeMiro
Средно изпечен
Приготвям кафе с: Ecm classika pid + Eureka Mingnon

Мнение

Здравейте, моля да ми препоръчате бездънна ръкохватка, както и нормална, която ще се ползва с кошница на ЛМС14гр.
Благодаря предварително!
Аватар
peterstamov
Светло изпечен

Мнение

Имам едно такова китайско термометърче за млякото и какво ми дойде да го тествам как работи и о изненада.....

Кипяща вода от ел. кана в чаша показва 90°С а като го сложа на чучура на кафе машината 74°С.
Взех да се чудя проблем ли имам с температурата на кафе машината???

Изображение
May the Force be with you!
Аватар
Gaggia
Coffee scientist

Мнение

При температура 94 градуса при смляното кафе в главата на машината, в чашата е вече 72-4 градуса, така че не се вкарвайте в излишни филми.
Аватар
peterstamov
Светло изпечен

Мнение

Не знаех че дава такава разлика от бойлера до чашата!
May the Force be with you!
Аватар
Gaggia
Coffee scientist

Мнение

Бездънната ръкохватка помага в известна степен.
RobertDeMiro
Средно изпечен
Приготвям кафе с: Ecm classika pid + Eureka Mingnon

Мнение

Пичове, този сет как ви се струва:
https://www.bluestarcoffee.eu/gaggia-im ... 2069-p.asp

Заслужава ли си?
Иван Вълков
Тъмно изпечен
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: BABY GAGGIA MILLENIUM with PID XTM7100,
Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Мнение

Супер е само цената малко ме смущава но пълно щастие няма.