Здравейте кафеджии!

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Gaggia, glatzial

stenlius
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 04 Мар 2020 12:17
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Saeco Poemia old

Мнение

Здравейте,

чета форумът от не малко време, но не съм писал до сега. Ползвам машината от профила, от първите Saeco-та Poemia е, без Philips/Gaggia и евро простотиите с ръчно изключване, забравял съм я по едно денонощие и не изключва :). Обаче си е стара, кафето изтича твърде бързо каквото и да правя/тамперирам/различна едрина смлени и готови кафета и вече започва да се амортизира - шумна е, уплътнението и ръкохватката след 7-8 год ползване се поизносиха и май не си струва да се подменят. Та ми се ще да я сменя с нещо по-хубаво и да си взема и мелачка, затова реших да се допитам тук при вас.
Преди години си купувах стари DeLonghi EC710 от ebay UK и с малко почистване на варовика, ревизия и смяна на Ulka помпите правеха много приятно домашно кафе, осезаемо по-добро от Saeco-то на вкус.

За момента може би първо ще взема мелачка - изискването е да е малка, място в кухнята нямам особено за още 1 уред. Тези, които ми се струват ценово разумни са Baratza Encore, LELIT "Fred PL043MMI" и мелачката на Combina - MINI, за която ще трябва да се ходи на място при тях да видя. Сигурно изпускам и други, може спокойно да препоръчате нещо подобно на тези в ценови диапазон до 300-300 и нещо лева. Gaggia MDF също може би става, но не знам как се съпоставя спрямо другите, които съм изброил. Темите за MDF съм ги чел, за Encore знам, че оut of the box не става за еспресо на хубава машина, на сегашното Saeco сигурно ще става за нещо. Гледал съм и Solis Scala, която като размер и цена е чудесна, но не знам дали ще се справя със ситното мелене за нормален портафилтър на по-истинска машина.

Машината, която ще купя като клас сигурно никога няма да е нещо повече от Gaggia Classic, защото вкъщи и други хора правят кафе и трябва да им е просто и лесно :D , гледал съм и Silvia-та, но съм силно ограничен по ширина и май няма да стане.

Та така, интересна ми е материята, но и не искам да задълбавам прекалено в процеса на приготвяне - забързано ежедневие, малки деца, доза мързел и др...
Dimitar
Нов потребител
Мнения: 11
Регистриран на: 24 Фев 2020 11:13
Град: София
Приготвям кафе с: Delonghi bar 14

Мнение

Здравей,колега!С мързела,за да ти стане рутина и да цъкнеш,смеляш и направиш прилично кафенце ще трябва да почакаш малко :) .Ти сега реално ползваш най-мързеливият вариант,смляно кафе от кутията и изтича за 4 секунди.Да не звуча като голям специалист,още не съм смлял и 10 кг кафе,но си е важно всеки път всичко,Аз две еднакви кафета не мога да направя никога,а се старая доста и не бързам.....процедура си е.Та с две думи няма мързелив вариант :D ,т.е има,но ти него си го знаеш вече.Колегите са си дали мненията за кафемелачките от първо лице,но винаги нещо някъде трябва да се доизкусури и винаги нещо може да не ти допадне.Взимай от комбината,тъкмо после ще кажеш как е,някой беше написал,че отвътре е като Lelit,но аз пак да повторя,че не съм специалист,спам си е по-скоро моето :D
stenlius
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 04 Мар 2020 12:17
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Saeco Poemia old

Мнение

Е чак такъв мързел не съм. Днес си взех ремонтен комплект за портафилтъра и го смених, смених и клапана на душа с пружината /машинката си капеше, но за съжаление и след смяната продължава да капе/. След смяната и почистването на портафилтъра отдолу под крема диска вече кафето изтича видимо по-бавно и вкусът стана доста по-друг и хубав. Преди беше 8 сек, сега е 13 сек - ползвам за момента Lavazza Oro.

Изображение

Изображение

Утре отивам на лов за мелачка, днес видях тази Combina-Mini, споделиха ми доста хубави неща за нея /дори и малко рекламно звучащи/ и се позамислих ако наистина са верни, че е добър избор за старт. Но може и някое Rancilio Rocky, което в БГ е на доста добра цена и май единственият и сериозен недостатък е, че регулирането не е твърде прецизно. Gaggia MDF май няма нова налична, а не откривам по обявите и ползвана в момента.
Аватар
sasso
Светло изпечен
Мнения: 91
Регистриран на: 04 Дек 2018 14:38
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019+Eureka Specialita

Мнение

Кафемелачката на Комбина може и да не е лоша. Както се очертава ти ще си първия във форума с такава. Гледам, че може да се вземе и без платка(таймер) за 290лв.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2120
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Четете ревюта за Ascaso i2, Iberital MC2.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
stenlius
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 04 Мар 2020 12:17
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Saeco Poemia old

Мнение

sasso написа:
27 Май 2020 21:45
Кафемелачката на Комбина може и да не е лоша. Както се очертава ти ще си първия във форума с такава. Гледам, че може да се вземе и без платка(таймер) за 290лв.

Май все пак няма да съм първият,вероятно ще взема втора употреба по-голяма профи машина с плоски ножове. Тази Combina Mini със сигурност става, както е посочил @Gaggia - концепцията е като на i2, Lelit Fred и другите подобни, също така Комбина казаха, че са отделили 2 години за R&D как да подобрят механизма, центровка, допълнителна спирала за увличане на кафето и сега мели почти или като Eureka Mignon. Ако наистина е така - ще е супер избор за парите си.