Благодарност за форума и въпрос за смилане на кафето?

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Gaggia, glatzial

Леяр
Нов потребител
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Май 2020 22:53
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Brasilia Lady

Мнение

Здравейте форумци! Преди да открия случайно този форум бях решил,че не обичам кафе. 10 години се мъчихме в къщи с една Saeco via venetto,която имаше свойството от всички марки кафе (мляно),да вади екстракт с един и същи вкус-блудкав. И тогава незнайно как попаднах на видеото на Gaggia за Бразилиите,за което от сърце му благодаря! Сега имам Lady,купена за 100лв в окаяно състояние. След близо 20 часа работа по нея- в момента тя си има нова помпа,нови уплътнения навсякъде,допълнителен алуминиев панел отпред,на който монтирах новите бутони от Club и промишленият манометър,клапан за регилиране на налягането с възможност за регулиране отвън,диодно-транзисторна индикация за контрол на нивото на водата в контейнера(оказа се мн. полезно нещо),нов контейнер за отпадни води,нова гумена шапка на трипътният клапан(голям зор докато издялам от гума такова малко нещо),плетеница от месингови тръби и жици отвътре и най-важното- прави истинско кафе! Такова,че жена ми взе да прави по 4 кафета сутрин в термос за службата... . Купих си и отлична мелачка (Mahlkonig) пак на старо,която е на 60г,но с чисто нови ножове. И тук идва моят въпрос: Когато отворя нов пакет с кафе- едрината на смилане е една. С течение на времето обаче се налага да коригирам непрекъснато мелачката(към по-ситно) . То кафето се променя и на външен вид,сякаш изсъхва... Това нормално ли е?
Nor
Светло изпечен
Мнения: 84
Регистриран на: 12 Мар 2019 23:27
Приготвям кафе с: Rocket Mozzafiato Type V и Rocket Fausto/Niche Zero

Мнение

Абсолютно нормално, особено ако пакета е по-голям.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2120
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Здравей и добре дошъл, описания ефект с корекцията на едрината е напълно нормален и на всички ни се случва. Може да пуснеш една тема за твоята машина със снимки и обяснения за направените промени.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
gozzoo
Светло изпечен
Мнения: 127
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

Леяр написа:
19 Май 2020 09:30
С течение на времето обаче се налага да коригирам непрекъснато мелачката(към по-ситно) . То кафето се променя и на външен вид,сякаш изсъхва... Това нормално ли е?

За да се намали този ефект добре като се отвори пакета да се изконсумира в рамките на 2 седмици. Ако пакета е по-голям аз си заделям колкото ще изпия за седмица примерно, останалото кафе го вакумирам в опаковки за по 1 седмица и го държа във фризера.

Също така кафето трябва да се съхранява в херметична опаковка в която има минимално количество въздух. Често оригиналната опаковка позволява това, но не винаги.

Леяр
Нов потребител
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Май 2020 22:53
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Brasilia Lady

Мнение

Е,е,е! Това е моят форум(и единствен)! Благодаря ви за бързите отговори! Разбрах- нормално е! По малко отсипвам от опаковката,съхранявам,вакуумирам. Ще го правя така. До скоро!
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2120
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Ако ползваш твоята мелачка за единични дози и херметична кутия airscape няма да ти се налага почти да коригираш едрината, когато говорим за една партида от 250 - 300 г.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Леяр
Нов потребител
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Май 2020 22:53
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Brasilia Lady

Мнение

Ясно. Airscape. Досега ползвахме доста голям буркан... По дяволите. За да разбереш нещо как се прави-попитай млад човек! (Аз съм на 60) И всеки ден научавам по нещо именно от млади хора! Благодаря!
gozzoo
Светло изпечен
Мнения: 127
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

Леяр написа:
19 Май 2020 14:05
Ясно. Airscape. Досега ползвахме доста голям буркан... По дяволите. За да разбереш нещо как се прави-попитай млад човек! (Аз съм на 60) И всеки ден научавам по нещо именно от млади хора! Благодаря!

Тези airscape кутии струват 50-70 лв, по добре да ги дадеш за нещо друго, примерно по добра мелачка или везна или някакъв друг аксесоар. Повечето оригинални опаковки с херметично затваряне (с цип) вършат абсолютно същата работа, просто изтласквай въздуха доколкото е възможно като я херметизираш. Примерно опаковките на Дъбов и Коферо са идеални, сигурно и на някои от другите пекарни.

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2120
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Много са удобни и ефективни тези кутии, парите които съм дал съм ги забравил одавна, но ме радват ежедневно.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain: