Здравейте и въпроси за DeLonghi Dedica EC 685.BK :)

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Gaggia, glatzial

ivanovkm1
Нов потребител
Мнения: 12
Регистриран на: 18 Май 2020 21:27

Мнение

Реших да направя подарък на жената с една кафе машина. Планираното място за поставяне на същата до голяма степен предопредели модела на машината, а именно: DeLonghi Dedica EC 685.BK. До тук много добре но се оказа, че както повечето неща и тука в този занаят си има много тънкости, за които съм много бос. За проба взех два вида кафета Davidoff ESPRESSO 57 и Lavazza Crema e gusto classico. Като се прибрах жената веднага забеляза, че второто кафе Lavazza Crema e gusto classico не било за еспресо (има нарисувана кафеварка) . Използвам момента с представянето си тук да попитам това кафе може ли да се ползва в закупената от мен кафе машина DeLonghi Dedica EC 685.BK? Може да е смешен въпросът ми но е от сърце, както се казва :). Поздрави!
RobertDeMiro
Светло изпечен
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Май 2019 21:16
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Eureka Mingnon

Мнение

Добре дошъл! Хубав подарък сте избрали, а кафето все ще го изпиете. Пробвайте смело- на машината няма какво да и стане.
ivanovkm1
Нов потребител
Мнения: 12
Регистриран на: 18 Май 2020 21:27

Мнение

Да разбирам, че с Лавацата няма да повреда (запуша) машината?
Аватар
Tsanislav
Светло изпечен
Мнения: 55
Регистриран на: 03 Авг 2019 10:53
Град: Varna
Приготвям кафе с: Gaggia Classic and Nuova Simonelli MDX

Мнение

Добре дошъл, както казаха по-горе ползвай го смело. Смилането за кафеварка по принцип е по-едро от това за еспресо. По-ситно се смила кафето за джезве.
www.tsanislavhristov.com
ivanovkm1
Нов потребител
Мнения: 12
Регистриран на: 18 Май 2020 21:27

Мнение

Днес направихме с машината първите си сутришни кафета като ползвахме Davidoff ESPRESSO 57 и резултата не ни хареса. Определено това кафе идва много фино смляно за кафе машината. Прави впечатление, че самото кафе много се сбива в самият съд, в който се съхранява. Отчетох този факт и умишлено пресовах съвсем малко кафето в ръкохватката до толкова, че да го подравня. Машината определено се мъчи с това кафе и от програмираното количество кафе направи само половината и не се получава струйка при изтичането, а изтича на капки, каймака също бе незадоволителен. Имаше едно забутано кафе вкъщи с незнайна марка но една идея малко по-едро смляно и при проба с него нямаше никакви проблеми. Иначе аромата и вкуса на Davidoff ESPRESSO 57 ми допада.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2120
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Здравей, без кафемелачка винаги ще си в капана на неясните резултати, няма как фирмите за пакетиране на кафе да ти направи кафе с твоята едрина всеки път, сега си на лотариен принцип. Добрата новина е че ако ползваш сравнително едро смляно и имаш разпенващо устройство на кафемашината ще получаваш имитация на каймак(пяна) и нормално изтичане.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
ivanovkm1
Нов потребител
Мнения: 12
Регистриран на: 18 Май 2020 21:27

Мнение

Несъмнено е точно така, наясно съм, че няма как с инвестиция за 300 лв. + 12 лв. за пакет кафе да успея да направя перфектното кафе :). Идеята ми е по-скоро да имам вариант вкъщи да направя едно що годе добро кафенце. Определено сега съм на етапа проба грешка докато открия кафе с подходяща зърнометрия на смилане и вкус. Утре ще пробвам как е смляно Lavazza Crema e gusto classico. Като цяло как стоят нещата с млените кафета? Ако нацеля марка и вид смляно кафе, мога ли да разчитам, че след месец закупеният нов пакет ще е идентично смалено като предишното?
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2120
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

ivanovkm1 написа:
19 Май 2020 10:07
Като цяло как стоят нещата с млените кафета? Ако нацеля марка и вид смляно кафе, мога ли да разчитам, че след месец закупеният нов пакет ще е идентично смалено като предишното?

Не можеш да разчиташ на това, променя се едрината, а и дори степента на изпичане с партидите. Предлагам ти два разумни варианта:

  • Пазаруваш от пекарна и винаги молиш да ти го мелят едро като за крема диск
  • Инвестираш в най-евтината вършеща работа мелачка Харио Скъртън и купуваш вече кафе на зърна
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
RobertDeMiro
Светло изпечен
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Май 2019 21:16
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Eureka Mingnon

Мнение

Може да се пробва и с малко магазинче за кафе, в което мелят- това е по- добър вариант от пакетирано смелено кафе.
ivanovkm1
Нов потребител
Мнения: 12
Регистриран на: 18 Май 2020 21:27

Мнение

Определено кафето Lavazza Crema e gusto classico пасна идеално като едрина на смилане за машината. Образува се добър според моите разбирания каймак, който се запази доста минути след направата на кафето. Щом издържа малка лъжичка захар на повърхността си за няколко минути ме устройва напълно. Много е странно и се чудя дали не е от партидата на Davidoff ESPRESSO 57 за толкова финото смилане. Имам чувството, че кафето е с подходяща зърнометрия за джезве и една идея по-едро смляно от необходимото за турско кафе. Лавацата на вкус ми допадна и не усещам твърди кисели и горчиви нотки в него, според мен добре е балансирано. Никога не са ми допадали киселите и много горчивите вкусове.