Рециклиране на кафемашина Gaggia Evolution

Тук споделяме за проблеми с кафе оборудването и начините за тяхното решаване

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2120
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Изображение

Здравейте,

В тази тема ще разкажа как се почиства основно и отстраняват някои дефекти на кафемашина Gaggia Evolution. Първо да напиша няколко думи за машинката, тя е сходна с класика, с тази разлика, че е в пластмасов корпус, няма 3-пътен вентил и разширителен клапан, a фиксирано OPV върху помпата.
Машинката не е лоша и може да се намери на много прилична цена втора ръка с 58mm месингова ръкохватка и стандартния за Гаджия паралелен алуминиве бойлер. Тази която се заех да възстановя беше претърпяла няколко побългарявания, които направиха сами процес не толкова приятен на моменти и ако нямах всички части втора ръка за да я възстановя, едва ли би си и струвало заниманието. Качвам доста снимки от процедурата и ще обяснявам стъпка по стъпка.
Това е изходното положение, на външен вид леко позанемарена, но общо взето доста машини достигат до мен в близко до това състояние.

Evo01.jpg
Evo02.jpg

Гаджия Еволюшън се разглобява лесно, трябва да се развие един скрит винт на горния капак и няколко пластмасови щипки да се освободят в предната му част, също така е нужно е да махне и копчето на крана за пара за да отстраним капака.

Evo03.jpg
Evo05.jpg
Evo04.jpg

Това е положението под капака, освен че липсва термо-предпазителя на 180 градуса(нека наречем условно побългаряване номер 1), друго нищо не плаши на пръв поглед :)

Evo06.jpg
Evo07.jpg

Да проверим какво се случва при главата, загрявайки машината изхвърляше доста вода оттам, да не кажа всичката. Първо сваляме душа с къса отверка и точния накрайник.

Evo08.jpg

Душа изглежда стабилно запушен, няма как трябва да се сваля и чисти редовно за да не се стига до запушване на почти всичките му отвори.

Evo09.jpg

Следва свалянето на основата на душа с шестограм номер 5, съветвам ви да ползвате само качествени инструменти , че ако се замажат главите става неприятен филм.

Evo10.jpg
Evo11.jpg

Душа е свален и лъсва побългаряване номер 2, липсва винта на пружинния клапан, пружинката е разтеглена да запушва изхода на бойлера и това е причината за сериозния теч от изхода на главата.

Evo12.jpg

Трябва да бъде ето така:

Evo13.jpg

За щастие се намира донор от друга машина, цената на нов комплект клапан хич не е приятна, затова и няй-вероятно липсва.

Evo14.jpg
Evo15.jpg

Време е да извадим целия бойлер от кутията на машината за да сменим уплътненията и почистим от котлен камък.
Тук е добре да имаме шестограм номер 5 на бит за да прилагаме по-голямо усилие върху евентуално корозиралите болтове. За щастие всичко се отви без драми.

Evo16.jpg
Evo17.jpg
Evo18.jpg
Evo19.jpg

Главата се държи към корпуса с четири болта шестограм номер 4.

Evo20.jpg
Evo21.jpg

Сваляме накрайника за пара и откачаме помпата от бойлера, и двете с ключ номер 12.

Evo22.jpg
Evo23.jpg
Evo24.jpg

Бойлера комплект с главата са на работната маса.

Evo25.jpg

Сваляме крана за пара за да му сменим уплътнението старото винаги е доста деформирано поради високата температура в най-горната част на бойлера.

Evo26.jpg
Evo27.jpg

Отваряме бойлера и ситуацията вътре е много добра, което доказва отличното качество на водата в региона за директно ползване в кафемашини. Няма никакъв котлен камък.

Evo28.jpg

Сега е момента да сменим и уплътнение на главата с подходящото за модела високо 8.5 мм.
Слота в който ляга уплътнението трябва да е идеално чист, използвайте ситуацията за да почистите цялата глава възможно най-старателно.

Evo29.jpg
Evo30.jpg
Evo31.jpg
Evo32.jpg
Evo33.jpg
Evo34.jpg

Веднага може да проверите в какво положение заключва ръкохватката, ако не застава на 7 часа поне значи уплътнението е дебело или под него има остатъци от кафе, Ако пък отива на 5 часа е необходимо да се постави подложка под уплътнението или да се използва 9мм(тези операции се налагат при по-износен байонет).

Evo35.jpg

Задължително се сменят болтовете на главата с такива от неръждаема стомана, самия бойлер е добре да сложим по-добро уплътнение от силикон. Нов оринг за крана за пара и нови болтове и за него.

Evo36.jpg
Evo37.jpg
Evo38.jpg

Дойде време за малко електрическо упражнение или да възстановим наличието на термо предпазител.
Аз ползвам предпазители от Елимекс на 180 градуса, както и кабелни обувки пак от там в които се кримпва.
Следващите снимки показват подробно цялата процедура.
Ето изходното положение(шунт)

Evo41.jpg
Evo42.jpg
Evo43.jpg
Evo44.jpg
Evo45.jpg

Термопредпазителя трябва да бъде закрепен към бойлера така

Evo47.jpg

Много важно е при обратното сглобяване е да затегнем крана за пара вече на място в кутията за да центрираме оста за копчето!

Evo46.jpg

Тъкмо си мисля сглобявам и готово се оказва че клапанчето за обезвъздушаване, което го има само в моделите без разширителен клапан тече и при загряване бликна вода от горната част на бойлера :(

Evo48.jpg

Хайде пак сваляме крана за пара да проверим какво се случва там

Evo49.jpg

Какво да видим побългаряване номер 3, клапан липсва и на негово място някакъв болт, но иначе маркуча си стои...

Evo50.jpg

Хайде пак търсим за донор от някоя бракувана машина...

Evo51.jpg
Evo52.jpg
Evo53.jpg

За капак се оказа че и термостата за пара се клати и едва ли работи добре, наложи се да намеря и за там заместител...

Evo60.jpg

Почистените душ и основата му готови за монтаж.

Evo54.jpg

Всички проблемни елементи, без термопредпазителя, защото той просто липсваше.

Evo56.jpg

Най-после машината загря нормално и няма повече течове.

Evo64.jpg
Evo57.jpg

Малко тестови шотове.

Evo61.jpg
Evo62.jpg
Evo63.jpg

Това е всичко за този ремонт, много от компонентите ги има и при Гаджия Класик.
В заключение искам да кажа, че доста голям процент от машините в OLX са в подобно състояние и ако нямаш донори си направо прецакан след "изгодна" покупка.

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
mitkosbl
Нов потребител
Мнения: 1
Регистриран на: 14 Май 2020 12:08
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Gaggia Classic

Мнение

Мога само да кажа - ЕВАЛА!
Аватар
REPLAY
Светло изпечен
Мнения: 102
Регистриран на: 29 Мар 2020 23:13
Град: София
Приготвям кафе с: GAGGIA CLASSIC

Мнение

Върна ме няколко месеца назад, когато профилактирах моята. При мен нямаше побългарявания, но пък беше бая занемарена. Смених душов разпръсквач, че бая зор видях със свалянето му, всички уплътнения и О-рингове и гумичката на въпросния клапан, както и болтовете с неръждаеми. Моята имаше съвсем малко повече котлен камък, но го изчистих. За имения ден, съпружеското тяло ме изненада с нов Класик 2019 и Еволюшъна съм я пуснал символично в продавалника. Имам такъв клапан, ако ти трябва или на някой друг му трябва, да пише. Вече не ми е необходим - класика няма такъв. Бях го свалил от една Гран, но е същия. Пазех го за резервен. Цената в Комбина не му е чак толкова отровна (към 30 лева) , но за какво да ги дава някой, като може да се възползва от този, който имам и гумичка за него май имам някъде нова.
:teasing-neener:
Иван Вълков
Средно изпечен
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: BABY GAGGIA MILLENIUM with PID XTM7100,
Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Мнение

Едно много добро решение вместо повечето Делонги и Саеко с кремадиск. Неудобството е наличие на елементарна мелачка. Иначе машинката е компактна и не е никак за подценяване.