Обичате ли барбекю?

Място за обсъждане на всякакви теми несвързани с кафе-хобито, спазването на добрия тон и правилата на форума е в пълна сила

Модератори: Gaggia, glatzial

Nor
Светло изпечен
Мнения: 84
Регистриран на: 12 Мар 2019 23:27
Приготвям кафе с: Rocket Mozzafiato Type V и Rocket Fausto/Niche Zero

Мнение

От известно време доста съм се запалил по това, а крастата е не по-малка от тая към кафето. Като се поразрових из нета намерих сума рецепти и идеи. Имал съм и преди барбекю, но най-много да пекна някоя пържола на него и толкоз. А сега-китайски уок, пици на барбекю, печено пиле и много други знайни и незнайни герои...И пак като с кафето-айде това да купи човек, айде онова да пробва, и отидоха един куп пари... :confusion-shrug:
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2120
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Обичам, но нямам нищо специално освен две скарички на дървени въглища. Качвай снимки като правиш нещо екзотично.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Nor
Светло изпечен
Мнения: 84
Регистриран на: 12 Мар 2019 23:27
Приготвям кафе с: Rocket Mozzafiato Type V и Rocket Fausto/Niche Zero

Мнение

20200515_142900.jpg

Имам много снимки, всичко по реда си, за днес качвам снимка на оборудването :)

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 465
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Много обичам барбекю, ноз а съжаление в гардски условия и поради липса на вила възможностите ми са ограничени. Имам един приятел с вила във Вакарел и на него пастрокът му е барбекю маниак - изгради си го сам от тухлички, комин, ел. контакт за раздухване със сeшоар, едни специални тенекии за по-добро раздухване на въглищата - много пинизчийско го прави, има над 30 години опит и винаги му стават перфектни нещата.
Аз от скоро се обазведох с индукционен плот с full induction, което значи, че мога да ползвам по-големи грил тигани и плочи. Вчера си взех и този грил тиган - https://shop.lavabg.eu/gril-tigan/102-o ... 30-k3.html - и веднага го пробвха с 4 Блек Ангъс бургера от "Майстори месари". На вкус и изпичане станаха супер - 3 минути от едната страна, 4 от другата и става идеален Медиум - сочни, розови по средата, с много аромат. НО не можах да ги докарам да изглеждат загоряли на ивици отвън. По-белезникави останаха. Предполагам си има някакъв чалъм да стане такова нещо на ел. скара, но още не го знам - ако някой има идеи - да споделя :)
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2120
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

:shock:

Посочения тиган е 5 килограма

кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 465
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Да - чист чугун. Разпределя идеално топлината, но си тежи много. Лава вече са ги направили доста дуракоустойчиви - доста силен емайл, който държи и на надраскване и дори на съдомиялна (до скоро да сложиш чугун в съдомиялна си беше престъпление). Естествено това няма да се хареса на някой пурист, който иска сам да си го "изпече" и да си подържа собствена глазура.
Взех си и 7 литрова касерола, която тежи 7kg :D Май само аз ще си готвя на нея, каот гледам как жената едвам я вдига.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2120
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Това ми беше мисълта, това е само за използване от здрави мъже.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 653
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

glatzial написа:
19 Май 2020 10:47
Да - чист чугун. Разпределя идеално топлината, но си тежи много. Лава вече са ги направили доста дуракоустойчиви - доста силен емайл, който държи и на надраскване и дори на съдомиялна (до скоро да сложиш чугун в съдомиялна си беше престъпление). Естествено това няма да се хареса на някой пурист, който иска сам да си го "изпече" и да си подържа собствена глазура.
Взех си и 7 литрова касерола, която тежи 7kg :D Май само аз ще си готвя на нея, каот гледам как жената едвам я вдига.

Барбекю естествено обичам(едва ли има някой който да не), мириса на опушено от дърво не може с електрически уреди да го пресъздадеш. off: не за барбекю ами заради традиията с чугунената посуда и аз взех един голям тиган и касерола на lodge преди 2-3 години общо и те някъде 10 или над 10 кг. Жена ми вика с тези само ти ще си готвиш и внимавай да не счупиш мивката. :D

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 465
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@batkovan

за мириса ясно, ама искам поне на външен вид да прилича :D да има "загар". Мислих си ако накрея много грил тигана, метна месото да се запечата и после намаля да се доготви. Но така е много вероятно да залепне и овсен това може и да прегори, защото чугуна не изстива бързо

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Nor
Светло изпечен
Мнения: 84
Регистриран на: 12 Мар 2019 23:27
Приготвям кафе с: Rocket Mozzafiato Type V и Rocket Fausto/Niche Zero

Мнение

Чугунът грешка няма, аз преди никога не съм ползвал чугунови неща, но вече съм фен. Още след първото ползване на уок-а ми направи впечатление, че няма пръскане на олио навсякъде, както от обикновения тиган. Просто нещата се пържат така, както трябва. Съжалявам, че не направих клип, но в ю-туб се намират. Хубавото на Weber-ската система GBS е това, че нещата са съвместими, и човек може да ползва както пряка, така и непряка топлина.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.