Кафе пекарна и кафе - Domani/Домани - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: Gaggia, glatzial

temp
Светло изпечен
Мнения: 128
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

Днес дойде времето на vivace, на третото кафе успях да докарам екстракцията както трябва, оказа се че иска по едро смилане. Получих прекрасен каймак ( сигурни ли сте че няма робуста) дебел мазен устойчив.
За съжаление не е моето кафе, никакво тяло, почти никакъв послевкус.
Съжалявам , от отзивите имах по големи очаквания, знаех че ще е тъмно изпечено, но чак толкова никаква киселинност. Хубаво кафе за снимки, но не и за пиене
Другите му кафета по същия ли начин ги препича.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2319
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Това че на някой му харесва не значи, че е твоя вкус, преди да си го отписал съвсем, пробвай с по-ниска температура на водата 92°C.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
temp
Светло изпечен
Мнения: 128
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

С Rancilio Silvia и VST , направих го с 14г току що смляно кафе.
Екстракцията е като по книга, получи се уникален каймак , като за снимка.
Ще се опитам отново (все пак са 250г) ,
Знае ли се какъв е състава , по конкретно и дали го запазват с времето или го променят.
Кафето е печено на 20.11, минали са почти две седмици, не би трябвало да прави такъв каймак.

Всичко е въпрос на вкус
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2319
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Ами поканих собствениците на пекарната в темата, ако искат да обяснат за състава, но не са се включили още, само те знаят какво зелено кафе купуват и смесват, сега видях че и моите пакети са били от 20.11 т.е. една партида.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
temp
Светло изпечен
Мнения: 128
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

Изображение

Tова е от тази сутрин , малко не вярвам че няма робуста.
Изпил съм и съм направил толкова кафе , че си познавам и машината и вкуса. Основните ми кафета са с робуста lavazza i Maromas

Аватар
bogdanov
Светло изпечен
Мнения: 62
Регистриран на: 30 Ное 2018 14:23
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2003, Eureka Mignon

Мнение

temp написа:
02 Дек 2018 09:45
За съжаление не е моето кафе, никакво тяло, почти никакъв послевкус.
Съжалявам , от отзивите имах по големи очаквания, знаех че ще е тъмно изпечено, но чак толкова никаква киселинност. Хубаво кафе за снимки, но не и за пиене
Другите му кафета по същия ли начин ги препича.

Присъединявам се към това мнение. Хубаво е, но очаквах повече изразителност. Блендовете са по препечени от моноарабиките.
Домани не предлагат робуста.

15g/30ml/25s
Аватар
Skala
Зелено кафе
Мнения: 15
Регистриран на: 05 Яну 2019 09:45
Приготвям кафе с: Gaggia Classic
Rancilio Rocky

Мнение

От известно време съм им клиент, но първоначално поръчвах само онлайн. Наскоро отидох лично до магазинчето - хората, предполагам собствениците, са изключително готини! Предложиха ми да тествам различни кафета и си личи, че работят с ентусиазъм.

Поръчвал съм доста от кафетата им. Арабика са, без робуста - това си личи и от самите зърна!

Блендовете Домани и Еспресо Виваче не са за мен. Предпочитам единичните сортове, защото искам да усетя индивидуалния вкус на всяко кафе.
Пил съм Колумбийско Супремо, Кения АА+ Блу Маунтин, Хондурас Хъни, Гватемала...но най-близко до моите предпочитания е Перу SHB Янеша Вила Рика.

Вкусът обаче е нещо страшно индивидуално, освен това много голямо значение има техниката на приготвяне. На място в магазина тествах единични кафета - 9 грама - и вкусът на всички беше доста по-кисел, отколкото в къщи. У дома правя двойни 14-17 гр. без никаква киселинност, но ми се струва, че губя и малко от изразителността.
Тоест получавам малко по-блудкав или по-постен вкус, както се оплаквате по-горе, но не съм сигурен дали проблемът не е в моя телевизор.
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 368
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

Аз имам същите впечатления. Вкъщи кафето си го правя доста по-добро (по-сладко = по-добро за мен) отколкото в пекарните (Домани, Coffee Furnace,..)
Но за мен не е изненада - Mignon + single dosing + еднаква едрина за 20 вида кафета без значение еденични/двойни + 9гр доза + вяла (професионална :lol:) дистрибуция - това е резултата.

Ние домашните ентусиасти доста се вманиачаваме и прецизността си дава резултат. В пекарната не се вманиачават чак толкова в екстракцията, надявам се да го правят в печенето :D

В Дъбов примерно като си поръчаш еденично кафе пускат с двойна доза с двойния чучур в две чаши и ти дават едната ;)
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 695
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Да сложим и малко снимки -
Етиопия Иргачеф

1800-2000m според гугъл мапс. Зърната са по-дребни от домани бленда примерно. Изпичането, конкретно в този ден мен ми прилича на средно към тъмно.
Вкуса е индивидуално нещо. Интересен.. мен леко в първият момент ми бие на нещо, което най-близко мога да опиша като ферментирал плод, но по хубав начин.
Вероятно е по сух метод(на сайта за съжаление няма информация)

Изображение
Изображение
Изображение

Относно блендовете на мен поне ми отговориха, че са фирмена тайна. За домани бленда пише , че са тихоокеански висококачествени арабики. Значи Папуа Нова Гвинея, Ява, Суматра, Сулавеси, Хавай, Филипини са възможните.

Четох, че в Суматра и Хавай кафето се бере от Октомври до Март. За Етиопия от Ноември до Февруари. Интересно ми е и от коя реколта е кафето което се пече. Но да призная, не само домани, никоя пекарна не видях да дава такива информации.

Мен следните биха ме зардвали(някои от тях ги има при някои пекарни):

Вид: примерно typica, sl128, geisha, red bourbon и т.н.
Процес на обработка: сух, мокър, друг
Качество/Grade: ако има някаква информация примерно АА+, SHB, SHG
Реколта: примерно 2017
Височина:

Колкото повече, толкова повече :):coffee:
dedo pop
Нов потребител
Мнения: 13
Регистриран на: 25 Ное 2018 21:51

Мнение

Реших да опитам Guatemala SHB, защото прочетох, че е с ниска киселинност. Изпихме почти целия пакет, първоначално не ми хареса, но накрая успях някак случайно да докарам някакъв уникален вкус. С френска преса и заигравка с едрината на смилане. Първият път смилам едричко, като за френска преса, втория път намалявам наполовина, третия път смлях като за кафеварка и се получи уникално. В чашата остава мааалко утайка.
Чакат пакети Виваче и Сити.