На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!
Кафе пекарна и кафе - Domani/Домани - София
-
- Тъмно изпечен
- Регистриран: 26 окт 2018 11:50
- Град: София
- Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
- Отзиви: 61
- Рейтинг : 51
Re: Пекарна и кафе Domani/Домани - тема за отзиви
Днес дойде времето на vivace, на третото кафе успях да докарам екстракцията както трябва, оказа се че иска по едро смилане. Получих прекрасен каймак ( сигурни ли сте че няма робуста) дебел мазен устойчив.
За съжаление не е моето кафе, никакво тяло, почти никакъв послевкус.
Съжалявам , от отзивите имах по големи очаквания, знаех че ще е тъмно изпечено, но чак толкова никаква киселинност. Хубаво кафе за снимки, но не и за пиене
Другите му кафета по същия ли начин ги препича.
За съжаление не е моето кафе, никакво тяло, почти никакъв послевкус.
Съжалявам , от отзивите имах по големи очаквания, знаех че ще е тъмно изпечено, но чак толкова никаква киселинност. Хубаво кафе за снимки, но не и за пиене
- Gaggia
- Coffee scientist
- Регистриран: 08 окт 2018 20:00
- Град: Благоевград
- Приготвям кафе с: Е61/83mm
- Отзиви: 461
- Рейтинг : 1386
- Контакти:
Това че на някой му харесва не значи, че е твоя вкус, преди да си го отписал съвсем, пробвай с по-ниска температура на водата 92°C.
- Рейтинг: 11.76%

-
- Тъмно изпечен
С Rancilio Silvia и VST , направих го с 14г току що смляно кафе.
Екстракцията е като по книга, получи се уникален каймак , като за снимка.
Ще се опитам отново (все пак са 250г) ,
Знае ли се какъв е състава , по конкретно и дали го запазват с времето или го променят.
Кафето е печено на 20.11, минали са почти две седмици, не би трябвало да прави такъв каймак.
Всичко е въпрос на вкус
Екстракцията е като по книга, получи се уникален каймак , като за снимка.
Ще се опитам отново (все пак са 250г) ,
Знае ли се какъв е състава , по конкретно и дали го запазват с времето или го променят.
Кафето е печено на 20.11, минали са почти две седмици, не би трябвало да прави такъв каймак.
Всичко е въпрос на вкус
- Gaggia
- Coffee scientist
- Регистриран: 08 окт 2018 20:00
- Град: Благоевград
- Приготвям кафе с: Е61/83mm
- Отзиви: 461
- Рейтинг : 1386
- Контакти:
Ами поканих собствениците на пекарната в темата, ако искат да обяснат за състава, но не са се включили още, само те знаят какво зелено кафе купуват и смесват, сега видях че и моите пакети са били от 20.11 т.е. една партида.

-
- Тъмно изпечен

Tова е от тази сутрин , малко не вярвам че няма робуста.
Изпил съм и съм направил толкова кафе , че си познавам и машината и вкуса. Основните ми кафета са с робуста lavazza i Maromas
- bogdanov
- Светло изпечен
- Регистриран: 30 ное 2018 14:23
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2003, Eureka Mignon
- Отзиви: 18
- Рейтинг : 24
Присъединявам се към това мнение. Хубаво е, но очаквах повече изразителност. Блендовете са по препечени от моноарабиките.temp написа: ↑02 дек 2018 09:45За съжаление не е моето кафе, никакво тяло, почти никакъв послевкус.
Домани не предлагат робуста.
15g/30ml/25s
- Skala
- Нов потребител
- Регистриран: 05 яну 2019 09:45
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic
Rancilio Rocky - Отзиви: 7
- Рейтинг : 19
От известно време съм им клиент, но първоначално поръчвах само онлайн. Наскоро отидох лично до магазинчето - хората, предполагам собствениците, са изключително готини! Предложиха ми да тествам различни кафета и си личи, че работят с ентусиазъм.
Поръчвал съм доста от кафетата им. Арабика са, без робуста - това си личи и от самите зърна!
Блендовете Домани и Еспресо Виваче не са за мен. Предпочитам единичните сортове, защото искам да усетя индивидуалния вкус на всяко кафе.
Пил съм Колумбийско Супремо, Кения АА+ Блу Маунтин, Хондурас Хъни, Гватемала...но най-близко до моите предпочитания е Перу SHB Янеша Вила Рика.
Вкусът обаче е нещо страшно индивидуално, освен това много голямо значение има техниката на приготвяне. На място в магазина тествах единични кафета - 9 грама - и вкусът на всички беше доста по-кисел, отколкото в къщи. У дома правя двойни 14-17 гр. без никаква киселинност, но ми се струва, че губя и малко от изразителността.
Тоест получавам малко по-блудкав или по-постен вкус, както се оплаквате по-горе, но не съм сигурен дали проблемът не е в моя телевизор.
Поръчвал съм доста от кафетата им. Арабика са, без робуста - това си личи и от самите зърна!
Блендовете Домани и Еспресо Виваче не са за мен. Предпочитам единичните сортове, защото искам да усетя индивидуалния вкус на всяко кафе.
Пил съм Колумбийско Супремо, Кения АА+ Блу Маунтин, Хондурас Хъни, Гватемала...но най-близко до моите предпочитания е Перу SHB Янеша Вила Рика.
Вкусът обаче е нещо страшно индивидуално, освен това много голямо значение има техниката на приготвяне. На място в магазина тествах единични кафета - 9 грама - и вкусът на всички беше доста по-кисел, отколкото в къщи. У дома правя двойни 14-17 гр. без никаква киселинност, но ми се струва, че губя и малко от изразителността.
Тоест получавам малко по-блудкав или по-постен вкус, както се оплаквате по-горе, но не съм сигурен дали проблемът не е в моя телевизор.
- blazarov
- Тъмно изпечен
- Регистриран: 29 окт 2018 13:51
- Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly - Отзиви: 89
- Рейтинг : 337
- Контакти:
Аз имам същите впечатления. Вкъщи кафето си го правя доста по-добро (по-сладко = по-добро за мен) отколкото в пекарните (Домани, Coffee Furnace,..)
Но за мен не е изненада - Mignon + single dosing + еднаква едрина за 20 вида кафета без значение еденични/двойни + 9гр доза + вяла (професионална
) дистрибуция - това е резултата.
Ние домашните ентусиасти доста се вманиачаваме и прецизността си дава резултат. В пекарната не се вманиачават чак толкова в екстракцията, надявам се да го правят в печенето
В Дъбов примерно като си поръчаш еденично кафе пускат с двойна доза с двойния чучур в две чаши и ти дават едната
Но за мен не е изненада - Mignon + single dosing + еднаква едрина за 20 вида кафета без значение еденични/двойни + 9гр доза + вяла (професионална

Ние домашните ентусиасти доста се вманиачаваме и прецизността си дава резултат. В пекарната не се вманиачават чак толкова в екстракцията, надявам се да го правят в печенето

В Дъбов примерно като си поръчаш еденично кафе пускат с двойна доза с двойния чучур в две чаши и ти дават едната

- batkovan
- Бариста
- Регистриран: 13 ное 2018 22:22
- Град: Варна
- Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
- Отзиви: 453
- Рейтинг : 376
Да сложим и малко снимки -
Етиопия Иргачеф
1800-2000m според гугъл мапс. Зърната са по-дребни от домани бленда примерно. Изпичането, конкретно в този ден мен ми прилича на средно към тъмно.
Вкуса е индивидуално нещо. Интересен.. мен леко в първият момент ми бие на нещо, което най-близко мога да опиша като ферментирал плод, но по хубав начин.
Вероятно е по сух метод(на сайта за съжаление няма информация)

Относно блендовете на мен поне ми отговориха, че са фирмена тайна. За домани бленда пише , че са тихоокеански висококачествени арабики. Значи Папуа Нова Гвинея, Ява, Суматра, Сулавеси, Хавай, Филипини са възможните.
Четох, че в Суматра и Хавай кафето се бере от Октомври до Март. За Етиопия от Ноември до Февруари. Интересно ми е и от коя реколта е кафето което се пече. Но да призная, не само домани, никоя пекарна не видях да дава такива информации.
Мен следните биха ме зардвали(някои от тях ги има при някои пекарни):
Вид: примерно typica, sl128, geisha, red bourbon и т.н.
Процес на обработка: сух, мокър, друг
Качество/Grade: ако има някаква информация примерно АА+, SHB, SHG
Реколта: примерно 2017
Височина:
Колкото повече, толкова повече

Етиопия Иргачеф
1800-2000m според гугъл мапс. Зърната са по-дребни от домани бленда примерно. Изпичането, конкретно в този ден мен ми прилича на средно към тъмно.
Вкуса е индивидуално нещо. Интересен.. мен леко в първият момент ми бие на нещо, което най-близко мога да опиша като ферментирал плод, но по хубав начин.
Вероятно е по сух метод(на сайта за съжаление няма информация)

Относно блендовете на мен поне ми отговориха, че са фирмена тайна. За домани бленда пише , че са тихоокеански висококачествени арабики. Значи Папуа Нова Гвинея, Ява, Суматра, Сулавеси, Хавай, Филипини са възможните.
Четох, че в Суматра и Хавай кафето се бере от Октомври до Март. За Етиопия от Ноември до Февруари. Интересно ми е и от коя реколта е кафето което се пече. Но да призная, не само домани, никоя пекарна не видях да дава такива информации.
Мен следните биха ме зардвали(някои от тях ги има при някои пекарни):
Вид: примерно typica, sl128, geisha, red bourbon и т.н.
Процес на обработка: сух, мокър, друг
Качество/Grade: ако има някаква информация примерно АА+, SHB, SHG
Реколта: примерно 2017
Височина:
Колкото повече, толкова повече

Реших да опитам Guatemala SHB, защото прочетох, че е с ниска киселинност. Изпихме почти целия пакет, първоначално не ми хареса, но накрая успях някак случайно да докарам някакъв уникален вкус. С френска преса и заигравка с едрината на смилане. Първият път смилам едричко, като за френска преса, втория път намалявам наполовина, третия път смлях като за кафеварка и се получи уникално. В чашата остава мааалко утайка.
Чакат пакети Виваче и Сити.
Чакат пакети Виваче и Сити.
- Рейтинг: 5.88%