Перуто не ме впечатли много, но Гватемалата ми хареса - ниска киселинност и по-леко като вкус (сравнено с Домани). Не мога да определя кое ми харесва повече, та затова отново си взех Гватемала и Домани за тестове.Кафето от старбъкс не е лошо, но за мен е малко под нивото на изброените 3 от пекарната.

На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!
Кафе пекарна и кафе - Domani/Домани - София
-
- Светло изпечен
- Регистриран: 28 ное 2018 09:02
- Град: Бургас
- Приготвям кафе с: Lido ET, Braslia club, Braslilia lady
- Отзиви: 174
- Рейтинг : 32
Re: Пекарна и кафе Domani/Домани - тема за отзиви
Да дам малко отзиви от последните проби. Взех си Peru SHB Yanesha Villa Rica, Guatemala SHB Finca Santa Rita, както и Домани -като образец за сравнение.Паралелно с тях пих и това:

Перуто не ме впечатли много, но Гватемалата ми хареса - ниска киселинност и по-леко като вкус (сравнено с Домани). Не мога да определя кое ми харесва повече, та затова отново си взех Гватемала и Домани за тестове.Кафето от старбъкс не е лошо, но за мен е малко под нивото на изброените 3 от пекарната.
- Рейтинг: 11.76%
- Gaggia
- Coffee scientist
- Регистриран: 08 окт 2018 20:00
- Град: Благоевград
- Приготвям кафе с: Е61/83mm
- Отзиви: 467
- Рейтинг : 1427
- Контакти:
Re: Пекарна и кафе Domani/Домани - тема за отзиви
Espresso Vivace 14g/93C/40sec
Харесва ми това кафе за първо през деня.

Харесва ми това кафе за първо през деня.
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
- Рейтинг: 11.76%

- glatzial
- Кафе дегустатор
- Регистриран: 07 мар 2019 17:52
- Град: София
- Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
- Отзиви: 252
- Рейтинг : 292
Re: Кафе пекарна и кафе - Domani/Домани - София
Взех си днес Иргачеф (печено вчера - 12) и Кения (печено на 10). Отворих Кенията. Не знам, може би много се бях надъхал, че ще е страхотно (АА+, лимитирани килограми на търг, у-а), но не съм впечатлен. Не знам защо - на теория всичко стана екстра - 16гр/30сек/34гр/94С - тигрова шарка, крема - като на филм. Но някак си слаб аромат и нищо забележително като вкус. Очаквах да е по-кисело и плодово, евентуално боровинков вкус, но... нищо такова, дори имаше горчива нотка. В никакъв случай не е лошо - изпих си го с кеф, но просто друго си представях. Малко тъмничко ми се вижда за средно изпечено - средните на блу бег са по-светли. Иначе зърната са сравнително големи и хомогенни. Чупят се с ръка.

Може би трябва да го пробвам на по-ниска температура.

Може би трябва да го пробвам на по-ниска температура.
- Gaggia
- Coffee scientist
- Контакти:
-
- Зелено кафе
- Регистриран: 16 мар 2019 09:15
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic
- Отзиви: 20
- Рейтинг : 20
Glatzial, пробвай Иргачефа на Дъбов. За мен е най-добрият на пазара в Бг., съответно е изпечен най-светло. Вероянто затова цената е 19 лв. за 200 грама. Ако си в София, препоръчвам да отидеш до магазина, за да видиш кога е печена съответната опаковка. Иначе извън темата аз вчера си поръчах втора партида Иргачеф от Мартинез, поискана светло изпечена, ще ѝ дам още няколко дни, но и при втората поръчка съм със същите впечатления като теб- не е това, което очаквах. Недостатъчно киселинно, по-тъмно изпечено, отколкото ми се иска, има и още един недостатък, за който не съм сигурен дали не си внушавам, но ще видим. Може проблемът да е при мен.
- Рейтинг: 5.88%
- Gaggia
- Coffee scientist
- Контакти:
За светло изпеченото кафе трябва и по сериозно оборудване, иначе ще се разочаровете. Домани пекат от средно до тъмно.

- glatzial
- Кафе дегустатор
Кенията на 91.5 стана добре. Но просто вкусовете, които очаквах, липсват за съжаление. Хубаво кафе е, вкусно е, просто очаквах друго. Кенията на бариста енд мор ми се струва по-добра. Разбира се това е субективно, мое мнение.
@Gaggia то основното е какво точно е средно кафе
щото до сега съм пробвал Дъбов, Домани, Блу баг и Бариста кофе енд мор и средното им различно изглежда
Аз го разбирам, да може трудно да се счупи с ръка и да прилича на домашна хлебарка на цвят 
@Gaggia то основното е какво точно е средно кафе

- Gaggia
- Coffee scientist
- Контакти:
@glatzial
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0078/ ... 1550519079
Сканирах и качих брошурата на Домани в първата публикация.
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0078/ ... 1550519079
Сканирах и качих брошурата на Домани в първата публикация.

- glatzial
- Кафе дегустатор
Почваме да се разбираме с Кенията - още по ниска температура 89-88С донесе плътно, сладко-кисело кафе и вкус на ядки и бадем. Отлично е. Явно не трябва да се реагира първосигнално - извинявам се за което 

- Gaggia
- Coffee scientist
- Контакти:
Така е, всяко кафе си иска своето, различна едрина, температура, дори и налягане, ако има тех. възможност.