:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Кафе пекарна и кафе - Domani/Домани - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: glatzial, Gaggia

temp
Тъмно изпечен
Мнения: 100
Регистриран: 26 окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Отзиви: 61
Рейтинг : 51

Re: Пекарна и кафе Domani/Домани - тема за отзиви

Мнение от temp » 02 дек 2018 09:45

Днес дойде времето на vivace, на третото кафе успях да докарам екстракцията както трябва, оказа се че иска по едро смилане. Получих прекрасен каймак ( сигурни ли сте че няма робуста) дебел мазен устойчив.
За съжаление не е моето кафе, никакво тяло, почти никакъв послевкус.
Съжалявам , от отзивите имах по големи очаквания, знаех че ще е тъмно изпечено, но чак толкова никаква киселинност. Хубаво кафе за снимки, но не и за пиене
Другите му кафета по същия ли начин ги препича.
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1470
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 461
Рейтинг : 1386
Контакти:

Re: Пекарна и кафе Domani/Домани - тема за отзиви

Мнение от Gaggia » 02 дек 2018 14:01

Това че на някой му харесва не значи, че е твоя вкус, преди да си го отписал съвсем, пробвай с по-ниска температура на водата 92°C.
Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 2):
stoyanovDoychev
Рейтинг: 11.76%
:coffee: °C /bar/ sec
temp
Тъмно изпечен
Мнения: 100
Регистриран: 26 окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Отзиви: 61
Рейтинг : 51

Re: Пекарна и кафе Domani/Домани - тема за отзиви

Мнение от temp » 02 дек 2018 14:46

С Rancilio Silvia и VST , направих го с 14г току що смляно кафе.
Екстракцията е като по книга, получи се уникален каймак , като за снимка.
Ще се опитам отново (все пак са 250г) ,
Знае ли се какъв е състава , по конкретно и дали го запазват с времето или го променят.
Кафето е печено на 20.11, минали са почти две седмици, не би трябвало да прави такъв каймак.

Всичко е въпрос на вкус
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1470
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 461
Рейтинг : 1386
Контакти:

Re: Пекарна и кафе Domani/Домани - тема за отзиви

Мнение от Gaggia » 02 дек 2018 14:52

Ами поканих собствениците на пекарната в темата, ако искат да обяснат за състава, но не са се включили още, само те знаят какво зелено кафе купуват и смесват, сега видях че и моите пакети са били от 20.11 т.е. една партида.
:coffee: °C /bar/ sec
temp
Тъмно изпечен
Мнения: 100
Регистриран: 26 окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Отзиви: 61
Рейтинг : 51

Re: Пекарна и кафе Domani/Домани - тема за отзиви

Мнение от temp » 03 дек 2018 12:28

Изображение

Tова е от тази сутрин , малко не вярвам че няма робуста.
Изпил съм и съм направил толкова кафе , че си познавам и машината и вкуса. Основните ми кафета са с робуста lavazza i Maromas
Потребителски аватар
bogdanov
Светло изпечен
Мнения: 62
Регистриран: 30 ное 2018 14:23
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2003, Eureka Mignon
Отзиви: 18
Рейтинг : 24

Re: Пекарна и кафе Domani/Домани - тема за отзиви

Мнение от bogdanov » 03 дек 2018 13:13

temp написа:
02 дек 2018 09:45
За съжаление не е моето кафе, никакво тяло, почти никакъв послевкус.
Съжалявам , от отзивите имах по големи очаквания, знаех че ще е тъмно изпечено, но чак толкова никаква киселинност. Хубаво кафе за снимки, но не и за пиене
Другите му кафета по същия ли начин ги препича.
Присъединявам се към това мнение. Хубаво е, но очаквах повече изразителност. Блендовете са по препечени от моноарабиките.
Домани не предлагат робуста.
15g/30ml/25s
Потребителски аватар
Skala
Нов потребител
Мнения: 13
Регистриран: 05 яну 2019 09:45
Приготвям кафе с: Gaggia Classic
Rancilio Rocky
Отзиви: 7
Рейтинг : 19

Re: Пекарна и кафе Domani/Домани - тема за отзиви

Мнение от Skala » 05 яну 2019 11:13

От известно време съм им клиент, но първоначално поръчвах само онлайн. Наскоро отидох лично до магазинчето - хората, предполагам собствениците, са изключително готини! Предложиха ми да тествам различни кафета и си личи, че работят с ентусиазъм.

Поръчвал съм доста от кафетата им. Арабика са, без робуста - това си личи и от самите зърна!

Блендовете Домани и Еспресо Виваче не са за мен. Предпочитам единичните сортове, защото искам да усетя индивидуалния вкус на всяко кафе.
Пил съм Колумбийско Супремо, Кения АА+ Блу Маунтин, Хондурас Хъни, Гватемала...но най-близко до моите предпочитания е Перу SHB Янеша Вила Рика.

Вкусът обаче е нещо страшно индивидуално, освен това много голямо значение има техниката на приготвяне. На място в магазина тествах единични кафета - 9 грама - и вкусът на всички беше доста по-кисел, отколкото в къщи. У дома правя двойни 14-17 гр. без никаква киселинност, но ми се струва, че губя и малко от изразителността.
Тоест получавам малко по-блудкав или по-постен вкус, както се оплаквате по-горе, но не съм сигурен дали проблемът не е в моя телевизор.
Благодарили на Skala за публикацията (потребители 2):
bogdanovPlamen11
Рейтинг: 11.76%
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 268
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 89
Рейтинг : 337
Контакти:

Re: Пекарна и кафе Domani/Домани - тема за отзиви

Мнение от blazarov » 05 яну 2019 12:43

Аз имам същите впечатления. Вкъщи кафето си го правя доста по-добро (по-сладко = по-добро за мен) отколкото в пекарните (Домани, Coffee Furnace,..)
Но за мен не е изненада - Mignon + single dosing + еднаква едрина за 20 вида кафета без значение еденични/двойни + 9гр доза + вяла (професионална :lol:) дистрибуция - това е резултата.

Ние домашните ентусиасти доста се вманиачаваме и прецизността си дава резултат. В пекарната не се вманиачават чак толкова в екстракцията, надявам се да го правят в печенето :D

В Дъбов примерно като си поръчаш еденично кафе пускат с двойна доза с двойния чучур в две чаши и ти дават едната ;)
Благодарили на blazarov за публикацията (потребители 2):
Plamen11Skala
Рейтинг: 11.76%
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 534
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
Отзиви: 453
Рейтинг : 376

Re: Пекарна и кафе Domani/Домани - тема за отзиви

Мнение от batkovan » 06 яну 2019 20:11

Да сложим и малко снимки -
Етиопия Иргачеф

1800-2000m според гугъл мапс. Зърната са по-дребни от домани бленда примерно. Изпичането, конкретно в този ден мен ми прилича на средно към тъмно.
Вкуса е индивидуално нещо. Интересен.. мен леко в първият момент ми бие на нещо, което най-близко мога да опиша като ферментирал плод, но по хубав начин.
Вероятно е по сух метод(на сайта за съжаление няма информация)

Изображение
Изображение
Изображение

Относно блендовете на мен поне ми отговориха, че са фирмена тайна. За домани бленда пише , че са тихоокеански висококачествени арабики. Значи Папуа Нова Гвинея, Ява, Суматра, Сулавеси, Хавай, Филипини са възможните.

Четох, че в Суматра и Хавай кафето се бере от Октомври до Март. За Етиопия от Ноември до Февруари. Интересно ми е и от коя реколта е кафето което се пече. Но да призная, не само домани, никоя пекарна не видях да дава такива информации.

Мен следните биха ме зардвали(някои от тях ги има при някои пекарни):

Вид: примерно typica, sl128, geisha, red bourbon и т.н.
Процес на обработка: сух, мокър, друг
Качество/Grade: ако има някаква информация примерно АА+, SHB, SHG
Реколта: примерно 2017
Височина:

Колкото повече, толкова повече :) :coffee:
Благодарили на batkovan за публикацията (потребители 2):
Plamen11temp
Рейтинг: 11.76%
dedo pop
Нов потребител
Мнения: 13
Регистриран: 25 ное 2018 21:51
Отзиви: 13
Рейтинг : 18

Re: Пекарна и кафе Domani/Домани - тема за отзиви

Мнение от dedo pop » 06 яну 2019 21:23

Реших да опитам Guatemala SHB, защото прочетох, че е с ниска киселинност. Изпихме почти целия пакет, първоначално не ми хареса, но накрая успях някак случайно да докарам някакъв уникален вкус. С френска преса и заигравка с едрината на смилане. Първият път смилам едричко, като за френска преса, втория път намалявам наполовина, третия път смлях като за кафеварка и се получи уникално. В чашата остава мааалко утайка.
Чакат пакети Виваче и Сити.
Благодарили на dedo pop за публикацията:
Plamen11
Рейтинг: 5.88%
Отговори

Върни се в “Пекарни за кафе, магазини за кафе, обoрудване и резервни части”