Нов ентусиаст и ценител на кафето

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: glatzial, Gaggia

Blizzard
Зелено кафе
Мнения: 15
Регистриран на: 22 Мар 2020 16:23
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Saeco Poemia

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от Blizzard »

batkovan написа:
26 Мар 2020 22:14
Blizzard написа:
26 Мар 2020 17:37

Та сега борбата е да настроя едрината на момента резултата e 14гр. кафе, 23сек. и 60мл.
Най-важно е кафето да, но мен доста бързо ми се струва 60 мл за 23 сек. Ако можеш с едрината на смилане да я докараш до 30мл за около 30 сек мисля ще има осезаемо подобрение.

Имам усещането че съм много близо до едрината на конкретното кафе, с което правя експерименти. Ако пипна малко надолу, да врътна ринга с 1мм. и машината 10сек едвам прокапва за 30 сек става една черна течност. Но ще пробвам по-ситно и с не толкова силното темпиране и обратното с по-едро и по-силно темпиране. 23 сек е от момента на първата капка, като от началото до първата капка са около 5-6сек.

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 419
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от glatzial »

И аз в началото много се чудех как да ги броя секундите - в крайна сметка ги броя вече от пускане на помпата - обикновено до потичане както си забелязал е константно, но е коректно да бъде включено, защото това време си участва в екстракцията.
По-фино кафе по-лесно се преекстрактва, защото увеличаваш контактната площ.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Blizzard
Зелено кафе
Мнения: 15
Регистриран на: 22 Мар 2020 16:23
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Saeco Poemia

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от Blizzard »

За момента съм стигнал до тук:, като май не затегнах ръкохватката както трябва, но само две капки се изтърваха:

IMG_3688.JPG
IMG_3692.JPG
IMG_3694.JPG

Кафенцето, като че ли стана добро на вкус.
Като едрина мисля, че това е оптималното или поне на мен до там ми опира фиилинга.

Приемам всякакви съвети и упреци :)

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1907
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: 19bar

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от Gaggia »

Общо взето с тази машинка е това максимума, аз бих срязал ръкохватката, за да я направя отворена.
кафемашина :romance-ballandchain:
Blizzard
Зелено кафе
Мнения: 15
Регистриран на: 22 Мар 2020 16:23
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Saeco Poemia

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от Blizzard »

Не е като да не съм го мислил, но ми се струва, че ръкохватката не е подходяща :(.

IMG_3697.JPG
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1907
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: 19bar

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от Gaggia »

Всички са подобни, ето как трябва да стане, отвора е с по-малък диаметър от самата ръкохватка, за да остане част от дръжката.
кафемашина :romance-ballandchain:
Blizzard
Зелено кафе
Мнения: 15
Регистриран на: 22 Мар 2020 16:23
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Saeco Poemia

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от Blizzard »

Gaggia написа:
28 Мар 2020 20:19
Всички са подобни, ето как трябва да стане, отвора е с по-малък диаметър от самата ръкохватка, за да остане част от дръжката.

Да, точно това клипче гледах, на мен ми е ясно как да я изрежа въпроса е, че на мен много под ръкохватката като че ли влиза дръжката. Иначе имам варианти и за струг. Аз мисля да премеря колко е диаметъра на дупките на цедката и да я изрежа 1-2мм. по-малко дори.

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1907
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: 19bar

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от Gaggia »

Ако има достъп до фреза

кафемашина :romance-ballandchain:
Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 105
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от rockets »

Blizzard написа:
28 Мар 2020 18:55

Кафенцето, като че ли стана добро на вкус.
Като едрина мисля, че това е оптималното или поне на мен до там ми опира фиилинга.

Приемам всякакви съвети и упреци :)

Определено е прекалено ситно,гони около 20-24 секунди екстракция и до 3-4 секунди да потече от момента на вкл на помпата.

If your coffee tastes like coffee, then it's baked!
Blizzard
Зелено кафе
Мнения: 15
Регистриран на: 22 Мар 2020 16:23
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Saeco Poemia

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от Blizzard »

Не се сдържах и взех една Gaggia Classic с любезното съдействие на Gaggia, и го лиших от една от машинките му :) . Още с първото кафе от нея дори се усети разликата във вкус и във всичко. Ето резултата от 4-тото някъде с 18гр Етиопия Ирги от Капана..