Нов ентусиаст и ценител на кафето

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: glatzial, Gaggia

Blizzard
Нов потребител
Мнения: 14
Регистриран на: 22 Мар 2020 16:23
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Saeco Poemia

Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от Blizzard »

Здравейте колеги, преди да напиша първото си мнение, прочетох основите теми във форума, като стигнах до извода, че първо трябва хубава мелачка, после опит и чак тогава по-хубава машина. Затова и първото ми мнение е в раздел "Кафемелачки" и благодаря на колегата Gaggia, който ми помогна в избора и закупуването на Mazzer Super Jolly, супер доволен съм. И естествено сега ентусиазма е още по-голям. Имам най-обикновена кафе машина Saeco Poemia подарък на около 2-3г. можеби не си спомням. С махането на кремадисковете,, предварително смлените кафета вече не стават. Понеже имам няколко пакета 250гр. смляно кафе, а жената така или иначе го пие с мляко и оставих да си го прави с крема диск ръкохватката. От комбинабар взех една обикновена ръкохватка. http://www.combinabar.bg/bg-bg/category ... 687599894/ за тест и стана на машината. Единствената разлика е дължината на зъбите на ръкохватката на оригиналната са малко по-дълги, но мисля няма проблем, защото си прилепва плътно, няма течове на кафе а и пробвах оригиналната без крема дисковете и новозакупената, еднакво работят.
Та сега борбата е да настроя едрината на смилане. Отделно от това и силата на темпиране на кафето. Голям смях съм в нас с ръкохватката върху големия кантар а той върху кухненския плот. Първите опити без да си меря силата с кантара вероятно съм го натискал с 60-80кг., защото от портафилтъра нищо не излезна, само бръмчеше машината в последствие задобрях малко до към 10-15кг. го докарвам. Към 1/2кг кафе похабих някакво Dallmayer 100% арабика. Чат пат на вкус го докарвам, но няма устойчив каймак. Към момента резултата e 14гр. кафе, 23сек. и 60мл., като в началото на пускането на машината 5сек. едвам почва да прокапва тъмно, на 6сек. пуска две много тънки струйки на 8сек. леко започва да избледнява и става като карамел и от 12-20сек еднакво тече и след това започва да изсветлява съвсем леко. На 23сек, го спрях, защото достигна 60мл., но си мисля, че трябваше да го оставя до 30сек да видя колко ще напълни и вероятно да мръдна с 1мм. после да намаля едрината и да видя тогава как е. Засичам от момента, в който прокапе, което отнема около 5-6сек. от натискане на копчето. Ето и снимки на какво е в момента, като не претендирам да е станало уау кафе.

Tamp1.jpg
coffee1.jpg
coffee2.jpg

Неща, които нямам идея дали съм ги разбрал правилно:
Грамаж кафе - аз слагам 14гр. без да съм сигурен подходящо ли е за двойната цедка на моята машина
Сила на темпиране - четох 10-12кг. не съм развил кой знае колко прецизен усет.
Температура на водата - колко като време след светване на лампата за готовност, машината действително е готова
Условно какво е разстоянието между душовата цедка и кафето в ръкохватката - тук нямам идея колко трябва да е, но като погледна отработеното кафе по средата имам дупчица, не съм сигурен това какъв показател е.
За момента само тези глупави въпроси са ми в главата.

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1907
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: 19bar

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от Gaggia »

Случая ми прилича на остаряла Арабика, ако искаш 100% Арабика си вземи от пекарна, няма нужда да е най-скъпата, Вертона, Дюкяна и т.н ще ти свършат работа и ще има голяма разлика в чашата. Има един прост тест с поставяне на монета върху смляното кафе и тампирано вече кафе, може да пробваш, като затегнеш трябва да оставя следа, но да може да се завърти до 6 часа, ако не може да се затегне, кафето е много, ако не пропада монетата леко в кафето е малко.
кафемашина :romance-ballandchain:
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 419
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от glatzial »

По въпроса с тампирането - аз не съм убеден, че трябва да гониш 10-12кг - колкото и да го тампираш е несравнимо с 9бара натиск на водата в последствие. Аз съм 90кг и си натискам яко с ръката - със сигурност над 20кг - по този начин знам, че кафето всеки път е сходно тампирано, без да го мисля много. Изследванията, които съм чел, твърдят че над 15кг почва да няма голяма разлика и ако правиш по над 20 кафета на ден е много по-щадящо за китката и ръката да натискаш по-слабо. В домашни условия е все тая. Според мен когато си успял да задавиш машината с тампиране си тампирал правилно и просто трябва да смелиш по-едро. С тампиране има смисъл да си играеш, ако мелачката ти не може да се натройва лесно (примерно ръчна Харио). Това разбира се е моето виждане по въпросa :D
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
gozzoo
Светло изпечен
Мнения: 83
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от gozzoo »

glatzial написа:
26 Мар 2020 18:04
Изследванията, които съм чел, твърдят че над 15кг почва да няма голяма разлика

Тук показват че става по добра екстракция ако се ползва само дистрибутор, без въобще да се тампира.

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1907
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: 19bar

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от Gaggia »

Пробвал съм какво ли не за подготовка и опитно съм най-доволен от едно хубаво разбъркване(коркова тапа със струни или казашко гребло) и умеренето тампиране с добър тампер(10-15кг) това е.
кафемашина :romance-ballandchain:
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 419
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от glatzial »

gozzoo написа:
26 Мар 2020 18:35

Тук показват че става по добра екстракция ако се ползва само дистрибутор, без въобще да се тампира.

Мога само да свия рамене :D Аз само с дистрибутор не постигнах задоволителен резултат. И в whole latte love канала твърдят, че само с дистрибутор става. Но на мен не ми хареса - изисква много фино смилане, където се получава доста лесна преекстракция. То пак е нещо като слабо тампиране с добавяне на въртелив момент. Дори в комбинация с нормално тампиране пак не ми харесваше. Получаваха ми се консистентно течове от едната страна, които като махах дистрибутора изчезваха. Може и да е от модела - аз ползвах на Мота, но всички ми изглеждат еднакви. От друга страна аз консистентно получавам по-добри шотове с игления дистрибутор тип Кирби на Казак, а като гледам повечето хора не намират разлика :D
В крайна сметка не са скъпи, особено китайските - най-добре всеки да пробва за себе си :)

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
kocemak
Зелено кафе
Мнения: 26
Регистриран на: 13 Юни 2019 19:32
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Gaggia CLASSIC 2019

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от kocemak »

Потвърждавам,че с лек тамп /5-8кг/ се получава много по-добре и при мен,по другите въпроси- кафето може би не е добро,температурата може да е ниска,не е ясно налягането на машината,а разстоянието между кафето и душа го оставям повече,все пак увеличава обема си доста при добра екстракция.
Аватар
evgenibgr
Зелено кафе
Мнения: 47
Регистриран на: 30 Дек 2019 09:45
Град: София
Приготвям кафе с: Ranchilio Silvia
Compak K3 Touch

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от evgenibgr »

Основния ни проблем според мен е с качеството на кафето.
Това кафе го донесоха от Колумбия смляно. Купено директно от кафеената ферма. Перфектна екстракция и вкус с отварянето на пакета, до края.

20160326_110407.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
batkovan
Младши бариста
Мнения: 589
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от batkovan »

Blizzard написа:
26 Мар 2020 17:37

Та сега борбата е да настроя едрината на момента резултата e 14гр. кафе, 23сек. и 60мл.

Най-важно е кафето да, но мен доста бързо ми се струва 60 мл за 23 сек. Ако можеш с едрината на смилане да я докараш до 30мл за около 30 сек мисля ще има осезаемо подобрение.

Blizzard
Нов потребител
Мнения: 14
Регистриран на: 22 Мар 2020 16:23
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Saeco Poemia

Re: Нов ентусиаст и ценител на кафето

Мнение от Blizzard »

Благодаря много за насоките!
Имам едни 300гр. 100% Арабика Колумбия, Кения и Коста Рика ги взех от една пекарна на пазара Димитър Петков утре ще я тествам. Кафето го разбърквам с коркова тапа и едни много тънки игли. Китара имам, но нямам струни резервни. Темпер си взех заедно с ръкохватката на Motta 53mm. алуминиев. Не взех някакъв по-хубави аксесоари, дистрибутори и т.н., тъй като в близко бъдеще ще сменя машината така или иначе, а и уменията им далеч не са такива, че в момента да има разлика с какъв темпер или дистрибутор са правени, но пък искам да ги подобря. Заснех единия път какви бъркочи правих, срам не срам ги поствам:
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Последно промяна от Blizzard на 26 Мар 2020 22:39, променено общо 1 път.