Gaggia classic gold edition rebuild

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 988
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: v60, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm

Мнение

Чудих се къде да постна тоя клип, в "моето кафе днес" ли в темата за мелачката ли и реших тук :D .
Това ми е първото видео със софтуер за видеообработка, снимано с канон кропка, затова както се казва "не стреляйте по пианиста". Тампъра пристигна оня ден и още се уча като цяло, забравих да сложа капки вода за антистатик и едно тупане на мелачката падна, разсипах зърна(което изрязах при обработката де :D ), екстракцията и дозата я направих по-дълга отколкото трябва и се "изруси", но това е положението засега. Кафето е от старбъкс pike place.
Enjoy :coffee: :happy-partydance:

Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 988
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: v60, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm

Мнение

Днес реших да си направя сляпа цедка, понеже имам една излишна. Малко двукомпонентно лепило и ще изчакам 48 часа хубаво да засъхне, после ще видим дали ще издържи 9 бара :) >>
Изображение

Другото което ме глождеше е, че водата излиза най-вече от ръба на душа. След като развих ims цедката я огледах и намерих къде е проблема - там където се завива за тялото на душа цедката е прекалено изпъкнала и не ляга плътно в тялото, съответно я изпилих така>>
Изображение

И след това проверих, вече не течеше от ръба, но някак се концентрира в четири точки водата>>


Махнах тялото на душа и го сравних със старото. Дупките на новото са по-малки.>>
Изображение

Реших за начало да разширя отворите като на старото тяло. Първите две дупки >>
Изображение

И завършено >>
Изображение

Другото което забелязах е, че когато отворите на тялото съвпадат с отворите на цедката на душа се получава това неравномерно шуртене. >>
Изображение

А по равномерно се получава когато не съвпадат >>
Изображение

Което става с настройка с тест. В момента долу горе ме удовлетворява, ще видим дали няма да ми щукне да разпробия още 3 симетрични дупки (@Gaggia видях къде е отвора от групата, до него няма да пробивам :) ).>>



Може и да издребнявам, но все си мисля че заради това неравномерно шуртене дълбае дупки в шайбата кафе, става chanelling и кофти екстракция. Оптимално ми изглежда при лостовете, там върху цялата повърхност на шайбата кафе има вода и тя преминава през цялата площ при извличането.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4595
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

На последното клипче е добре.
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 988
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: v60, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm

Мнение

Да, става. Забравих да си постна и кафето от теста, което направих към 18 часа. 14гр 42 гр 30 сек.
Изображение

Тези днитрябва да поръчам някакво свясно кафе, че моето привършва. Примерно домани, за да имам референция за това което харесват повечето от кафеентусистите тук. :coffee:
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4595
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Някъде бях чел, че ако оставиш оригиналния душ и отгоре поставиш и IMS душа резултата е добър, пробвах и наистина е по-добре разпределена водата. За мен реално ползата от IMS душ си остава по чиста група :twisted:
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 988
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: v60, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm

Мнение

Напълно си прав за ims душа, ако и изработката му да е впечатляваща, разпределението на водата, на classica поне, не е ок. Два дни гледам шайбата с кафе, ами дълбае си, баш където са отворите за вода - така че по-големи дупки, въртене на душа и проче не помагат>>

Изображение

И реших като ще има нееднакво извличане на 4 места, да ги направя повече.. и пробих още 3 дупки :D >>

Изображение

Но вече си изпих кафето за днес, ще видя как е с каналите утре.
Ще видим дали ще се спра на толкова или ще го направя на швейцарско сирене :twisted:.Между другото направисисам сляпата цедка не пропуска- днес направих първият backflush.

Весела Коледа!
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4595
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

На Силвията по-добре се разпределя, но там има jet breaker. Взимай евтино кафе от 15 лв килото и експериментирай, без разходи няма прогрес :)
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 988
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: v60, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm

Мнение

Не е перфектно, но поне не се вижда отчетливо дълбаене на 4 места >>

Изображение

Днес тествах и със стоковата цедка на душа.. ами в пъти повече ми хареса разпределението на водата и реших ims-a, въпреки че на някой може да му се стори глупост, след двуседмична служба да го сложа на резервната скамейка и да оставя стоковият душ :P .
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4595
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

@batkovan мисля че трябва да пробваш тази:
https://www.tidaka.net/de/zubehoer/dusc ... n-v2a.html
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 988
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: v60, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm

Мнение

Аз не съм писал, но минах на варианта който беше предложил :) душ тяло - ims screen - стоков screen. Така най ми хареса разпределението - от тогава не съм го бутал - 1 път седмично почиствам основно с развиване на душовите цедки, но в интерес на истината не се и събира толкова мръсотия там, може и на 2 седмици, но така и така почиствам цялата машина и правя бекфлъш.
За това което си постнал интересно изглежда, но трябва да видя клип от разпределението на водата от тялото на душа без screen, за да преценя дали наистина ще има подобрение спрямо сегашното, което разпробих - иначе от него в момента нямам дълбаене. По-евтин вариант е да се вземе ново тяло с 4 дупки и да се разпробие по същия шаблон.. това реално и със някой стар душ(за хвърляне) може да се направи да се разпробие и да се види само разпределението как ще е дали ще тече от 6те дупки и как.