Нов член на форума, стар фен на кафето

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: glatzial, Gaggia

Shuman
Зелено кафе
Мнения: 21
Регистриран на: 15 Яну 2020 14:36
Град: Дупница
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro и Eureka Mignion Specialita

Мнение

Привет на всички кафе маниаци!
Аз съм Иван.
Първо искам да поздравя организаторите и всички участници тук за страхотния форум! Браво!!!
Невероятно интересен и полезен, а още дори не съм го разгледал напълно. Открих го случайно, преди два дни, докато търсех информация за новата ми домашна кафемашина Gaggia Classic. То тя се оказа, че била цяла легенда от десетилетия, а аз дори да не подозирам. Естествено и при моята, бидейки новата версия, си ги има проблемчетата с високото налягане, новата схема с изхвърляне на излишната вода от помпата в отпадната тръба на соленоида и тн., но важното е че тук има информация как да се подобри почти всичко по машината. За момента успях да и коригирам само налягането на 9 бара, по описания тук метод с рязане на пружината на ОПВ-то. Фабричното налягане беше 13 бара.
Стана направо чудесно! Благодаря!
Иначе аз съм фен предимно на еспресото, но не отказвам добре направено кафе от всички видове технологии на приготвяне.
Имам известен опит и с професионални еспресо машини, който придобих по времето когато имах мое кафене, но сега това е минало и се забавлявам предимно у дома.
Отново поздрави на всички и пожелания за много хубаво прекарани часове с любимото кафе!
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2427
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne

Мнение

Добре дошъл, сигурен съм че ще намериш много полезна информация за новата си кафемашина Гаджия Класик във форума, както и всякаква полезна информация и споделяне на опит свързан с кафе-хобито ни. :coffee:
Моля пишете в темите за съвет, а не лични съобщения.

Благодаря за разбирането!

Иван Вълков
Тъмно изпечен
Мнения: 301
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: BABY GAGGIA MILLENIUM with PID XTM7100,
Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Мнение

Добре дошъл!!!! Gaggia си е добра машина, не е професионална но пък се е доказъла във времето като можеща.
Shuman
Зелено кафе
Мнения: 21
Регистриран на: 15 Яну 2020 14:36
Град: Дупница
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro и Eureka Mignion Specialita

Мнение

Иван Вълков написа:
15 Яну 2020 16:38
Добре дошъл!!!! Gaggia си е добра машина, не е професионална но пък се е доказъла във времето като можеща.

Да, така си е. Наистина може доста, въпреки че опредено е домашна машина. Не може да конкурира професионалните машини по производителност и удобство за контрол и корекция на параметрите, но като я поразучиш добре и се опознаете, определено може да направи конкурентно на сериозните машини кафе.
Иска си време да и свикнеш, най-вече с продължителността на флъша преди шота, за да докараш водата до желаната температура. Ако не флъшнеш изобщо е много топла и прегаря. Проблема е че никога не знаеш каква ти е точно температурата и си е въпрос на усет и тренировки.
Сигурно има смисъл да се модне с един PID, но и там май си е заигравка, така че за сега ще го карам на интуиция.

Иван Вълков
Тъмно изпечен
Мнения: 301
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: BABY GAGGIA MILLENIUM with PID XTM7100,
Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Мнение

Ами аз от седмица съм с ПИД на Gaggia Baby. Да ти споделя че единствено за момента успях да удължа времето(количеството) на естракцията наблюдавано под ботъмлеса. Преди ПИД-а какви ли не вариянти пробвах и или ако наглася скоростта да е добра то бързо приключваше естракцията или ако смеля по финно и забавя скоростта то тогава потичаше едвам едвам и естракцията става горчива и не добра. С две думи удобно е с ПИД но не е решаващ за добър резултат в чашата.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Shuman
Зелено кафе
Мнения: 21
Регистриран на: 15 Яну 2020 14:36
Град: Дупница
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro и Eureka Mignion Specialita

Мнение

Супер се е получило! Определено си струва да се ъпгрейдне с температурен контрол. По-нататък във времето сигурно ще пробвам да го направя. Иначе PID-a от къде го купи?
Иван Вълков
Тъмно изпечен
Мнения: 301
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: BABY GAGGIA MILLENIUM with PID XTM7100,
Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Мнение

Ами пида е Китайски и е закупен тук от колега. Иначе като започнеш от Българските платформи за онлайн пазар и стигнеш до Алиекспрес ще може да закупиш приличен PID който върши работа. Иначе има и бутикови изпълнения AuberPID както и други предложения стига да те утройва финансово. Съвета ми е преди да се решишна този мод може да попиташ в форума. Всеки ще даде мнение кой от кой контролер е добър. Има колеги който са минали от шир потреба китайци(като моя) до контролери създадени специялно за кафемашини.
Shuman
Зелено кафе
Мнения: 21
Регистриран на: 15 Яну 2020 14:36
Град: Дупница
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro и Eureka Mignion Specialita

Мнение

Благодаря, ще го захвана като ми остане време по-нататък! За сега ще поекспериментирам с машината без ПИД, та да я понауча малко на послушание! :D
Иван Вълков
Тъмно изпечен
Мнения: 301
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: BABY GAGGIA MILLENIUM with PID XTM7100,
Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Мнение

Колега може да разгледаш тази тема
viewtopic.php?f=14&t=98