С или без прединфузия

Общи дискусии на тема кафе

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
evgenibgr
Светло изпечен
Мнения: 95
Регистриран на: 30 Дек 2019 09:45
Град: София
Приготвям кафе с: Ranchilio Silvia
Compak K3 Touch

Мнение

Какво ви е мнението. Кое кафе ви харесва повече, с или без прединфузия?
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2425
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne

Мнение

Зависи от конкретните кафеени зърна и как са изпечени, но в повечето случаи използвам, прединфузия на 2 бара и повишаване налягането след това но нормалното за екстракция 6-9 бара според кой как му харесва :)
Моля пишете в темите за съвет, а не лични съобщения.

Благодаря за разбирането!

Аватар
evgenibgr
Светло изпечен
Мнения: 95
Регистриран на: 30 Дек 2019 09:45
Град: София
Приготвям кафе с: Ranchilio Silvia
Compak K3 Touch

Мнение

Забелязал съм при мен, че без прединфузия аромата е по-интензивен. С прединф кафето е по-меко на вкус, аромата не е толкова силен.
LELIT Bianca
Зелено кафе
Мнения: 18
Регистриран на: 04 Яну 2020 13:29
Град: Ст.Загора
Приготвям кафе с: LELIT Bianca Pro line PL162T

Мнение

... и двата метода си имат положителни и отрицателни страни, зависи на кой как му харесва. Лично аз предпочитам прединфузията. Забелязал съм, че някои кафета направени по двата метода имат съвсем различен вкус.
solar_sea
Нов потребител
Мнения: 8
Регистриран на: 25 Яну 2020 19:31
Град: Банкя
Приготвям кафе с: Astoria Argenta Junior, Eureka Mignon Silenzio

Мнение

Откакто си направих възможност за преинфузия с налягане от водопровода - твърдо за, но с някой особености.

1. Трябва да се мели много по-ситно. Нормалено смеленото кафе изтича за секунди. За ориентир - една степен по-ситно на мелачката от тази, при която без преинфузия машината се запушва и не излиза нищо.
2. Дозата трябва да се подготвя старателно, с добро размесване и хубаво пресоване. Иначе доста лесно се образуват канали и изтича вода без екстранция.
3. В цедката остава малко вода. Теорията казва, че без преинфузия при отпадане на налягането останала вода над кафето се попива от него като гъба и то се надува. С преинфузия то вече е надуто и няма къде да отиде - изхвърлянето на отпадъчното кафе и измиването на цедката става една идея по-мръсно от без :)
радо
Средно изпечен
Мнения: 221
Регистриран на: 03 Фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; GEM; Mazzer Major;Niche Zero

Мнение

Интересно, че моите наблюдения са същите, въпреки че колегите казват да се ползва преинфузия при стари и сухи кафета, които изтичат бързо.

solar_sea написа:
04 Фев 2020 20:31
Откакто си направих възможност за преинфузия с налягане от водопровода - твърдо за, но с някой особености.

1. Трябва да се мели много по-ситно. Нормалено смеленото кафе изтича за секунди. За ориентир - една степен по-ситно на мелачката от тази, при която без преинфузия машината се запушва и не излиза нищо.
2. Дозата трябва да се подготвя старателно, с добро размесване и хубаво пресоване. Иначе доста лесно се образуват канали и изтича вода без екстранция.