:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

KOMETA - Columbia AMACA - ревю

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 351
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P

KOMETA - Columbia AMACA - ревю

Мнение от glatzial »

KOMETA - Columbia AMACA (клик) 250гр. за 17.00лв.

Опаковката е стандартна. Хартиено фолио отгоре, пластмаса отвътре, многократно затваряне, клапа. Изглежда същата като на Бариста Кофе, но се затваря по-добре.
Получава стилен завършек с "ръкав" от бяла, дебела хартия с логото на компанията. Полезно е ако си водите записки.
Важната информация е на лепенка от двете страни. Отпред:
държава: Колумбия
име: AMACA
предназначение: Еспресо
вкусове: череша, ябълка, карамел
Изображение

Отзад има дата на изпичане на белия ръкав и още информация на лепенката. (малко съм изцапал пакета със сок от нар :whistle: )

регион: Каука, Колумбия (Cauca, Colombia)
производител: АМАКА Сан Хоакин (AMACA San Joaquin)
височина: 1750м
сорт: Катура, Кастильо
процес: мокър
Като цяло изчерпателна информация, с всичко, което ни интересува.
Изображение

Зърната са едри и еднородни. Не се чупят лесно с ръка. Изпечени са малко над средно. Изключително хомогенно изпечени (Браво!), без прегорели или недопечени зърна. Ухаят много приятно и сладко
Изображение

Нито обемно, нито спихнато при смиане - 16гр са идеални за 16гр цедка. Прави впечатление, че има доста шлюпки, което прави кафето по-скоро неподходящо за филтър и аеропреса. За еспресо няма такова значение.
Ухае страхотно, сладко, но неопределно. (На снимата се вижда 0гр задържане на Хонето :handgestures-thumbupright: )
Изображение

Иска доста фино смилане на Хонето - около 2. Не е капризно за приготвяне и е вкусно както на ристрето, така и на еспресо.
Много приятна рецепта е по-фино смилане с 30+ секундна екстракция на по-ниска температура - 91-92С. Тоест 16гр. - 30сек. - 26гр. - 92С
На клипчето е малко поостаряло вече и изтече една идея по-бързо, но пак е вкусно - 16гр. - 30сек. - 34гр. - 92С
Може и на по-високи температури, но няма смисъл, защото кафето не е кисело и се губи част от сладостта.


Много представителен вид с шарка на каймака
Изображение

Вкусът е отличен. Череша по-скоро не откривам, но ябълка може да се долови - комбинация от сладостта на червена ябълка и деликатна киселинност на зелена ябълка.
Кафето става много сладко, почти вафлено. Сладостта не я асоциирам точно с аромата на карамел, но би могло.
Тялото е нежно, кадифено и плътно. Някак си асоциирам цялото преживяване с пиене на Бейлис, въпреки че вкусово няма нищо общо.

В заключение - отлично кафе за ристрето/еспресо, което силно препоръчвам. От кафетата на КОМЕТА, това и Етиопията ми допаднаха най-много.
Публикувай отговор