KOMETA - Columbia AMACA - ревю

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

KOMETA - Columbia AMACA (клик)

250гр. за 17.00лв.

Опаковката е стандартна. Хартиено фолио отгоре, пластмаса отвътре, многократно затваряне, клапа. Изглежда същата като на Бариста Кофе, но се затваря по-добре.
Получава стилен завършек с "ръкав" от бяла, дебела хартия с логото на компанията. Полезно е ако си водите записки.
Важната информация е на лепенка от двете страни. Отпред:
държава: Колумбия
име: AMACA
предназначение: Еспресо
вкусове: череша, ябълка, карамел
Изображение

Отзад има дата на изпичане на белия ръкав и още информация на лепенката. (малко съм изцапал пакета със сок от нар :whistle: )

регион: Каука, Колумбия (Cauca, Colombia)
производител: АМАКА Сан Хоакин (AMACA San Joaquin)
височина: 1750м
сорт: Катура, Кастильо
процес: мокър
Като цяло изчерпателна информация, с всичко, което ни интересува.
Изображение

Зърната са едри и еднородни. Не се чупят лесно с ръка. Изпечени са малко над средно. Изключително хомогенно изпечени (Браво!), без прегорели или недопечени зърна. Ухаят много приятно и сладко
Изображение

Нито обемно, нито спихнато при смиане - 16гр са идеални за 16гр цедка. Прави впечатление, че има доста шлюпки, което прави кафето по-скоро неподходящо за филтър и аеропреса. За еспресо няма такова значение.
Ухае страхотно, сладко, но неопределно. (На снимата се вижда 0гр задържане на Хонето :handgestures-thumbupright: )
Изображение

Иска доста фино смилане на Хонето - около 2. Не е капризно за приготвяне и е вкусно както на ристрето, така и на еспресо.
Много приятна рецепта е по-фино смилане с 30+ секундна екстракция на по-ниска температура - 91-92С. Тоест 16гр. - 30сек. - 26гр. - 92С
На клипчето е малко поостаряло вече и изтече една идея по-бързо, но пак е вкусно - 16гр. - 30сек. - 34гр. - 92С
Може и на по-високи температури, но няма смисъл, защото кафето не е кисело и се губи част от сладостта.


Много представителен вид с шарка на каймака
Изображение

Вкусът е отличен. Череша по-скоро не откривам, но ябълка може да се долови - комбинация от сладостта на червена ябълка и деликатна киселинност на зелена ябълка.
Кафето става много сладко, почти вафлено. Сладостта не я асоциирам точно с аромата на карамел, но би могло.
Тялото е нежно, кадифено и плътно. Някак си асоциирам цялото преживяване с пиене на Бейлис, въпреки че вкусово няма нищо общо.

В заключение - отлично кафе за ристрето/еспресо, което силно препоръчвам. От кафетата на КОМЕТА, това и Етиопията ми допаднаха най-много.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
LELIT Bianca
Зелено кафе
Мнения: 18
Регистриран на: 04 Яну 2020 13:29
Град: Ст.Загора
Приготвям кафе с: LELIT Bianca Pro line PL162T

Мнение

Здравейте, казахте че от кафетата на КОМЕТА - Етиопиата ви е допаднала/ETHIOPIA BERITI/. Интересно ми е, как е с киселинността това кафе ?
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@LELIT Bianca

аз го правих леко надекстрактнато, защото е светло и търпи. Съответно за около 40 сек пусках 25-6гр. ристрето от 16гр. на около 92С. Получаваше се страхотно, много сладко и плодово, с деликатна киселинност. При друг тип екстракция (примерно по-кратка или по-ниска температура) си става кисело, но на мен и кисело ми харесва :) Жалко че свърши. Трябва пак да поръчам, но гледам да ги ротирам на по-голям период от време.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
LELIT Bianca
Зелено кафе
Мнения: 18
Регистриран на: 04 Яну 2020 13:29
Град: Ст.Загора
Приготвям кафе с: LELIT Bianca Pro line PL162T

Мнение

glatzial
... благодаря за бързия отговор. Аз също си го правя надекстрактнато независимо какво е, защото въобще не ми харесва кисело кафе. Забелязал съм, че с по-кратки екстракции независимо какво е кафето си става кисело. А има кафета, които както и да ги правиш винаги са кисели /затова попитах/.