Obel Bregant DSQ от дозатор към единични дози...

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 42
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita

Мнение

Пия кафеварчиците, чета си форума и любопитството ме човърка. И обмислям да мина в света на еспресото. И да следвам съветите. Първо читава мелачка. И без това нямам мелачка, та дори и да не стигна до машина, все ще ми трябва. Ровя, чета, зяпам и решавам, че трябва да е мелница с плоски ножове, голяма, бавна, солидна, с по-малко пластмаса...

Изпада ми нещо от никому неизвестна марка и преди да го подмина се усещам, че някъде съм го виждал. Почвам да търся и виждам, че е Obel Bregant DSQ, по известно като La Pavoni ZIP.

Стабилна машина от масивен чугун, 63,4мм ножове, сравнително прецизна регулация с много кликове, бавнооборотен двигател. какво му трябва на човека. За наистина малко пари. Рисково, липсва темпера и фунията, но на кой му пука. Поръчваш. Идва нещо, което е голямо колкото раницата на детето и тежи колкото детето с раница. Това е по-скоро хубаво. Жената вместо като истинска съпруга да вдигне скандал, че си идиот и си вдигнал пералнята на плота в кухнята, за да си чешеш крастата казва "Ей, колко е яка, като онези старите Бразилии по сладкарниците...". Дотук добре.

Почва разглабяне и почистване. Трябва да изчистиш проникналото навсякъде кафе на предишния собственик, за да започнеш да я пълниш отвсякъде със свое кафе. Дълга, пипкава, но любопитна работа. Стояла е на сухо, а и оказва се, кафето е добър консервант. Няма ръжда, с един маркуч, вързан на прахосмукачката издърпваш мърсотията, с китайска клечка за ядене стържеш по-упоритите буци, WD-40, спирт, стара четка за зъби. Става прилично. Дори не правя разглобяване на оста и двигателя, не се налага. Изрязвам фуния от шише от студен чай, пасва чудесно.

Махам огромния, красив но индустриален дозатор (жената иска да го оставя с декоративна цел), запълвам дупката под него, свивам някаква хартиена тръба, през която да излиза смляното, за да не хвърчи из къщата. Настройвам и пускам. Работи тихо, мели бавно, ситно, равномерно.

Но!

Искам да я ползвам за ежедневно мелене преди направа на 2 кафета. Това чудо е огромно и дава голяма фира. вътре в ножа, както и около него остава много кафе. Остава и в отвора и импровизираната фуния/чучур след ножа. Боря се с една четка за рисуване да го придърпвам и мета към чашата, в която събирам жътвата, но е тегаво.

Трябва да измисля две неща:

- Нещо, което да запълва голямото пространство в ножа и насочва зърната навън към мелещата повърхност.

- Някакъв ламаринен отвод, по който с минимални загуби и наклон надолу да се стича смляното кафе. Тегаво е, че сечението на отвора от ножовете към дозатора (махнатия) е правоъгълно - пресечена четириъгълна пирамида.

Ако някой е правил нещо подобно или може да даде акъл, черпя кафе.

Преди разглабянето и чистенето

20200108_184649.jpg

След почистване и привеждане във функционално състояние.

20200109_071628.jpg

Как изглежда моделът фабрично

2293_de.jpg

Там на дъното е голямото пространство в широкия нож, в което остава за едно кафе несмляна фира

$_59.JPG
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
радо
Средно изпечен
Мнения: 221
Регистриран на: 03 Фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; GEM; Mazzer Major;Niche Zero

Мнение

Машината изглежда добра, но определено не е мислена за единични дози. Няма как да сведеш фирата до нула, но поне може да намалиш ако сипваш точна доза зърна и не спираш мелачката докато не спре да пуска. После с духалка издухваш останалото вътре смляно кафе. За духалка има два варианта - да сложиш вместо фуния горе сенник за обектив, или с духалка за почистване на обективи да обдухваш. Голямото празно място над ножовете може да се опиташ да ограничиш със диск подобен на този в темата за ниша.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

От опит - сенникът за обектив е по-добрият вариант. Пробвал съм сенник, духалка за обективи и голяма червена клизма. Духалката за обективи дава най-малко "тяга" и за мен беше най-слаба като резултат. Клизмата има тяга, но много и разпръсква навън. Сенникът дава отличен резултат - силно продухва, без да връща през отвора на бункера.
Може да закрепиш една антистатична пластина, за да пръска по-малко. Разгледай моята тема за Ceado-то - проблемите са аналогични - viewtopic.php?f=8&t=244
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 42
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita

Мнение

Нацелих темите и четох досега. На много клипове се показва как със сенника се издухва фирата, но камерата е в канала от който излиза, а не върху сенника. идеята е сенника да има капак. Самият сенник служи за фуния и тъй като е гумен, когато накрая се натисне капака (напомпи), той да направи малко налягане?

Откъде най-евтино се купува сенник и кой е подходящ (защото гледам разни къдрави, които май не стават)?

Алитата и ибеите от нова година май са през митници, та някакъв наш вариант е за предпочитане.
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@airborne

- ако тампер 58мм влиза или почти влиза в отвора на мелачката отгоре, ей тоя сенник ще ти свърши работа - https://www.ebay.co.uk/itm/52mm-3-Stage ... 2749.l2649 - за тази сума не подлежи на обмитяване и трябва директно да ти дойде, без да се занимаваш с митници.
Не трябва капак - просто слагаш дланта в/у сенника и натискаш рязко.
Направих ти видео -

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 42
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita

Мнение

glatzial написа:
09 Яну 2020 13:51
ако тампер 58мм влиза или почти влиза в отвора на мелачката отгоре

Този е 52мм сенник, а казваш за 58мм отвор. Да няма грешка?
Не е ли този правилният?
https://www.photovideo.biz/%D1%81%D0%B3 ... B2-1-58-mm

Последно промяна от airborne на 10 Яну 2020 11:38, променено общо 1 път.
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@airborne

няма грешка - и аз се съмнявах и взех двата - 52мм и 58мм сенник - 52 е правилният - влиза си напълно и хубаво уплътнява. 58 не влиза стабилно. Клипчето е с 52мм.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 42
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita

Мнение

Четох и се информирах за разни чалъми по въпроса, дори си организирах закупуване на сенник (благодарности на glatzial

Но днес благодарение на братската помощ на Gaggia добих Gaggia Classic 2004 / 1450W, голям соленоид, тежка месингова цедка и прочие. Те кафемашини много, но човеци малко, които да те научат. Затова благодаря че го има този форум и на Виктор, че ми показа как работи машината и ми я достави настроена по маниашките стандарти и в заводски вид!

Предимството е, че никога не съм притежавал кафемашина (ако не броим капсулния Krups) и реших, че мога да си позволя да започна от нещо добро.

И понеже сърце мъжко не трае, кой ще ти чака сложни решения и доставки на сенници, седнах да мисля и да се чеша и измислих следните лесни първоначални, временни решения. Стойността им е 0.00 (нула) лв, време за реализация около 15 минути заедно с мисленето. Уреди и материали - 2 бр. шишета от еднолитров студен чай. фулмастер, ножица.

Накратко: От двете бутилки се се изразват горните части и стават две фунии.
Първата става идеална за горна фуния за зърната, влиза в гърлото стабилно, но не закача роторната част.
Втората фуния се прилепва към отвора, от който излиза кафето, хваща се с двата болта, изрязва се по отвора и с хартиено тиксо се прави пързалка по посока на кафето, така че да пада точно във фунията, а не във пукнатината между нея и корпуса.

По същият начин с парче от бутилка се запълва отвора към двигателя, останал след демонтирането на дозатора и пак с хартиена лента се залепва, така че да няма и минимална пролука.

Свободното дъно на едната бутилка може да се вкара в горната фуния. Влизат плътно (нали са били съединени) и се получава бутало като амортисьор, с което може да се продуха. В интерес на истината меленето се получи доста добре и без пръскане на материал, но продухването не е на ниво. Но с няколко движения на четка за рисуване и този проблем се решава.

Разбира се, като за нещо сделано за 15 минути е в ужасен вид (само снимките ми са по-грозни от реалността), но най-важното е, че утре ще правя първото си машинно кафе ;) Пък докато го пия ще мисля за по-художествени решения, например да запълня дупката към двигателя с изрязано и сгънато по контурите дебело алуминиево фолио от еднократна форма за кекс, а пък долния нож да напълня с пластелин от този за печене, който се издига нагоре конусовидно Така зърната ще се търкалят към ръба на ножа и ще влизат между двете плоскости, без да се събират в средата.

20200110_222546.jpg
20200110_222832.jpg
20200110_222608.jpg
20200110_222612.jpg
20200110_222643.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
Иван Вълков
Средно изпечен
Мнения: 299
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: BABY GAGGIA MILLENIUM with PID XTM7100,
Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Мнение

Направил си си страхотен подарък за новата година!
Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 42
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita

Мнение

20200112_223031.jpg

По-завършен вид на ъппрейда. (По някаква причина ми обръща снимките наляво, но като кликнеш върху тях се уголемяват нормално)

Фунията - чучур просто с пързалки от прозрачен скоч.
Купих и някакъв сенник, но се оказа малък за продухване, или по-точно ми е дълбок ринга с горния лагер. Но пък като влезе докрай сенника и уплътнява много добре около тази фуния от зелен чай. А буталото от горната част на шишето става идеално за продухване. Найлоновият етикет е оставен нарочно - той помага за сцеплението между двете части на цилиндъра. И така, търговска кафемелачка стана single dose за без пари.

Разполагам само с кантар с точност до 1 г. , но според него като вкарам 16 гр. зърна вада 16 гр. мляно кафе. Така че съм доволен. Помагам с една четка за рисуване с 1 - 2 движения за събаряне на кафето от стените на чучура.
Дупката към двигателя, на мястото на дозатора затворих с прозрачна лента от амбалажна подложка за яка на риза. Две парчета под ъгъл, като шевът направих със силиконово лепило. Копчето е някаква капачка, за да не стои просто гайка.

Следващото, което си мисля е в този "open - heart" да вкарам в корпуса един диод. А на пинчетата на ротора на двигателя да сложа отвън една лента с по 1/3 червено - зелено - синьо. И така при въртене ще става бяло, а при забавяне постепенно ще се виждат цветовете и ще спира на някой от тях като рулетка :)

В допълнение си направих четчица за разбиване на бучки - все оше не от струна, но от тънка тел. Намерих и подходяща чашка, която хваща 16гр. зърна, така че един ден като надобрея, да не трябва да се пипкам с кантара всеки път. В резервоара с водата сложих сребърен четвърт долар, за да сдухва бактериите.

20200112_213210.jpg
20200112_213142.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,