:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Obel Bregant DSQ от дозатор към единични дози...

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita

Obel Bregant DSQ от дозатор към единични дози...

Мнение от airborne »

Пия кафеварчиците, чета си форума и любопитството ме човърка. И обмислям да мина в света на еспресото. И да следвам съветите. Първо читава мелачка. И без това нямам мелачка, та дори и да не стигна до машина, все ще ми трябва. Ровя, чета, зяпам и решавам, че трябва да е мелница с плоски ножове, голяма, бавна, солидна, с по-малко пластмаса...

Изпада ми нещо от никому неизвестна марка и преди да го подмина се усещам, че някъде съм го виждал. Почвам да търся и виждам, че е Obel Bregant DSQ, по известно като La Pavoni ZIP.

Стабилна машина от масивен чугун, 63,4мм ножове, сравнително прецизна регулация с много кликове, бавнооборотен двигател. какво му трябва на човека. За наистина малко пари. Рисково, липсва темпера и фунията, но на кой му пука. Поръчваш. Идва нещо, което е голямо колкото раницата на детето и тежи колкото детето с раница. Това е по-скоро хубаво. Жената вместо като истинска съпруга да вдигне скандал, че си идиот и си вдигнал пералнята на плота в кухнята, за да си чешеш крастата казва "Ей, колко е яка, като онези старите Бразилии по сладкарниците...". Дотук добре.

Почва разглабяне и почистване. Трябва да изчистиш проникналото навсякъде кафе на предишния собственик, за да започнеш да я пълниш отвсякъде със свое кафе. Дълга, пипкава, но любопитна работа. Стояла е на сухо, а и оказва се, кафето е добър консервант. Няма ръжда, с един маркуч, вързан на прахосмукачката издърпваш мърсотията, с китайска клечка за ядене стържеш по-упоритите буци, WD-40, спирт, стара четка за зъби. Става прилично. Дори не правя разглобяване на оста и двигателя, не се налага. Изрязвам фуния от шише от студен чай, пасва чудесно.

Махам огромния, красив но индустриален дозатор (жената иска да го оставя с декоративна цел), запълвам дупката под него, свивам някаква хартиена тръба, през която да излиза смляното, за да не хвърчи из къщата. Настройвам и пускам. Работи тихо, мели бавно, ситно, равномерно.

Но!

Искам да я ползвам за ежедневно мелене преди направа на 2 кафета. Това чудо е огромно и дава голяма фира. вътре в ножа, както и около него остава много кафе. Остава и в отвора и импровизираната фуния/чучур след ножа. Боря се с една четка за рисуване да го придърпвам и мета към чашата, в която събирам жътвата, но е тегаво.

Трябва да измисля две неща:

- Нещо, което да запълва голямото пространство в ножа и насочва зърната навън към мелещата повърхност.

- Някакъв ламаринен отвод, по който с минимални загуби и наклон надолу да се стича смляното кафе. Тегаво е, че сечението на отвора от ножовете към дозатора (махнатия) е правоъгълно - пресечена четириъгълна пирамида.

Ако някой е правил нещо подобно или може да даде акъл, черпя кафе.

Преди разглабянето и чистенето
20200108_184649.jpg
След почистване и привеждане във функционално състояние.
20200109_071628.jpg
Как изглежда моделът фабрично
2293_de.jpg
Там на дъното е голямото пространство в широкия нож, в което остава за едно кафе несмляна фира
$_59.JPG
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
радо
Средно изпечен
Мнения: 156
Регистриран на: 03 Фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; Isomac Tea; Mazzer Major;Niche Zero

Re: Obel Bregant DSQ от дозатор към единични дози...

Мнение от радо »

Машината изглежда добра, но определено не е мислена за единични дози. Няма как да сведеш фирата до нула, но поне може да намалиш ако сипваш точна доза зърна и не спираш мелачката докато не спре да пуска. После с духалка издухваш останалото вътре смляно кафе. За духалка има два варианта - да сложиш вместо фуния горе сенник за обектив, или с духалка за почистване на обективи да обдухваш. Голямото празно място над ножовете може да се опиташ да ограничиш със диск подобен на този в темата за ниша.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 351
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P

Re: Obel Bregant DSQ от дозатор към единични дози...

Мнение от glatzial »

От опит - сенникът за обектив е по-добрият вариант. Пробвал съм сенник, духалка за обективи и голяма червена клизма. Духалката за обективи дава най-малко "тяга" и за мен беше най-слаба като резултат. Клизмата има тяга, но много и разпръсква навън. Сенникът дава отличен резултат - силно продухва, без да връща през отвора на бункера.
Може да закрепиш една антистатична пластина, за да пръска по-малко. Разгледай моята тема за Ceado-то - проблемите са аналогични - viewtopic.php?f=8&t=244
Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita

Re: Obel Bregant DSQ от дозатор към единични дози...

Мнение от airborne »

Нацелих темите и четох досега. На много клипове се показва как със сенника се издухва фирата, но камерата е в канала от който излиза, а не върху сенника. идеята е сенника да има капак. Самият сенник служи за фуния и тъй като е гумен, когато накрая се натисне капака (напомпи), той да направи малко налягане?

Откъде най-евтино се купува сенник и кой е подходящ (защото гледам разни къдрави, които май не стават)?

Алитата и ибеите от нова година май са през митници, та някакъв наш вариант е за предпочитане.
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 351
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P

Re: Obel Bregant DSQ от дозатор към единични дози...

Мнение от glatzial »

@airborne - ако тампер 58мм влиза или почти влиза в отвора на мелачката отгоре, ей тоя сенник ще ти свърши работа - https://www.ebay.co.uk/itm/52mm-3-Stage ... 2749.l2649 - за тази сума не подлежи на обмитяване и трябва директно да ти дойде, без да се занимаваш с митници.
Не трябва капак - просто слагаш дланта в/у сенника и натискаш рязко.
Направих ти видео -
Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita

Re: Obel Bregant DSQ от дозатор към единични дози...

Мнение от airborne »

glatzial написа:
09 Яну 2020 13:51
ако тампер 58мм влиза или почти влиза в отвора на мелачката отгоре
Този е 52мм сенник, а казваш за 58мм отвор. Да няма грешка?
Не е ли този правилният?
https://www.photovideo.biz/%D1%81%D0%B3 ... B2-1-58-mm
Последно промяна от airborne на 10 Яну 2020 11:38, променено общо 1 път.
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 351
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P

Re: Obel Bregant DSQ от дозатор към единични дози...

Мнение от glatzial »

@airborne няма грешка - и аз се съмнявах и взех двата - 52мм и 58мм сенник - 52 е правилният - влиза си напълно и хубаво уплътнява. 58 не влиза стабилно. Клипчето е с 52мм.
Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita

Re: Obel Bregant DSQ от дозатор към единични дози...

Мнение от airborne »

Четох и се информирах за разни чалъми по въпроса, дори си организирах закупуване на сенник (благодарности на glatzial

Но днес благодарение на братската помощ на Gaggia добих Gaggia Classic 2004 / 1450W, голям соленоид, тежка месингова цедка и прочие. Те кафемашини много, но човеци малко, които да те научат. Затова благодаря че го има този форум и на Виктор, че ми показа как работи машината и ми я достави настроена по маниашките стандарти и в заводски вид!

Предимството е, че никога не съм притежавал кафемашина (ако не броим капсулния Krups) и реших, че мога да си позволя да започна от нещо добро.

И понеже сърце мъжко не трае, кой ще ти чака сложни решения и доставки на сенници, седнах да мисля и да се чеша и измислих следните лесни първоначални, временни решения. Стойността им е 0.00 (нула) лв, време за реализация около 15 минути заедно с мисленето. Уреди и материали - 2 бр. шишета от еднолитров студен чай. фулмастер, ножица.

Накратко: От двете бутилки се се изразват горните части и стават две фунии.
Първата става идеална за горна фуния за зърната, влиза в гърлото стабилно, но не закача роторната част.
Втората фуния се прилепва към отвора, от който излиза кафето, хваща се с двата болта, изрязва се по отвора и с хартиено тиксо се прави пързалка по посока на кафето, така че да пада точно във фунията, а не във пукнатината между нея и корпуса.

По същият начин с парче от бутилка се запълва отвора към двигателя, останал след демонтирането на дозатора и пак с хартиена лента се залепва, така че да няма и минимална пролука.

Свободното дъно на едната бутилка може да се вкара в горната фуния. Влизат плътно (нали са били съединени) и се получава бутало като амортисьор, с което може да се продуха. В интерес на истината меленето се получи доста добре и без пръскане на материал, но продухването не е на ниво. Но с няколко движения на четка за рисуване и този проблем се решава.

Разбира се, като за нещо сделано за 15 минути е в ужасен вид (само снимките ми са по-грозни от реалността), но най-важното е, че утре ще правя първото си машинно кафе ;) Пък докато го пия ще мисля за по-художествени решения, например да запълня дупката към двигателя с изрязано и сгънато по контурите дебело алуминиево фолио от еднократна форма за кекс, а пък долния нож да напълня с пластелин от този за печене, който се издига нагоре конусовидно Така зърната ще се търкалят към ръба на ножа и ще влизат между двете плоскости, без да се събират в средата.
20200110_222546.jpg
20200110_222832.jpg
20200110_222608.jpg
20200110_222612.jpg
20200110_222643.jpg
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
Иван Вълков
Средно изпечен
Мнения: 176
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: Gaggia Old Baby with PID, Gaggia MDF v.2

Re: Obel Bregant DSQ от дозатор към единични дози...

Мнение от Иван Вълков »

Направил си си страхотен подарък за новата година!
Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita

Re: Obel Bregant DSQ от дозатор към единични дози...

Мнение от airborne »

20200112_223031.jpg
По-завършен вид на ъппрейда. (По някаква причина ми обръща снимките наляво, но като кликнеш върху тях се уголемяват нормално)

Фунията - чучур просто с пързалки от прозрачен скоч.
Купих и някакъв сенник, но се оказа малък за продухване, или по-точно ми е дълбок ринга с горния лагер. Но пък като влезе докрай сенника и уплътнява много добре около тази фуния от зелен чай. А буталото от горната част на шишето става идеално за продухване. Найлоновият етикет е оставен нарочно - той помага за сцеплението между двете части на цилиндъра. И така, търговска кафемелачка стана single dose за без пари.

Разполагам само с кантар с точност до 1 г. , но според него като вкарам 16 гр. зърна вада 16 гр. мляно кафе. Така че съм доволен. Помагам с една четка за рисуване с 1 - 2 движения за събаряне на кафето от стените на чучура.
Дупката към двигателя, на мястото на дозатора затворих с прозрачна лента от амбалажна подложка за яка на риза. Две парчета под ъгъл, като шевът направих със силиконово лепило. Копчето е някаква капачка, за да не стои просто гайка.

Следващото, което си мисля е в този "open - heart" да вкарам в корпуса един диод. А на пинчетата на ротора на двигателя да сложа отвън една лента с по 1/3 червено - зелено - синьо. И така при въртене ще става бяло, а при забавяне постепенно ще се виждат цветовете и ще спира на някой от тях като рулетка :)

В допълнение си направих четчица за разбиване на бучки - все оше не от струна, но от тънка тел. Намерих и подходяща чашка, която хваща 16гр. зърна, така че един ден като надобрея, да не трябва да се пипкам с кантара всеки път. В резервоара с водата сложих сребърен четвърт долар, за да сдухва бактериите.
20200112_213210.jpg
20200112_213142.jpg
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
Публикувай отговор