Какво кафе да използвам във вкъщи?

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2118
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Малко оф топик, но киселото не значи лошо, на мен такива ми допадат, даже ги намирам освежаващи :)
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 652
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Имам един прятел, на който кафета, които за мен само загатват за киселинност и ми харесват, са му винаги много кисели. Просто въпрос на вкус. Има и доста кафета без никаква киселинност пресни от пекарна, но може би не при Дъбов.
toro
Кафе трафикант
Мнения: 471
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Мнение

Това за киселото и аз го забелязвам. Все са им кисели, ама никога горчиви.
Май като са въглени, не се усеща киселото и като се сложат 2 лъжици захар им е добре.
temp
Светло изпечен
Мнения: 123
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

Пробвай с това
Изображение

Всяко дърво след достатъчно печене стига до там. Така няма разлика дали е арабика, робуста или бук, да не говорим дали е от африка или централна америка.

Съжалявам за реакцията, но годините възпитание на бг вкуса на изгоряла виетнамска робуста - черно и горчиво , ме вбесява.

Другия мит- американците бият негрите и пият буламачи.
Да бе, богато и развито общество не обръщат внимание на това което пият :confusion-shrug:
Японците те пък съвсем зле, нищо не разбират, издигнали са в култ приготвянето на чай, но кафето го пият на филтър- като буламач.
Ние сме най добрите и разбираме от всичко.
Изображение
gozzoo
Светло изпечен
Мнения: 127
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

temp написа:
09 Окт 2019 10:43
Японците те пък съвсем зле, нищо не разбират, издигнали са в култ приготвянето на чай, но кафето го пият на филтър- като буламач.

Ето за японците:

toro
Кафе трафикант
Мнения: 471
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Мнение

Off
В Япония не се пие кафе или максимум колкото тук се пие чай.
gozzoo
Светло изпечен
Мнения: 127
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

Ето за киеслото кафе:



Общо взето човека предлага когато наистина е много кисело да се добави малко разтвор на натриев бикарбонат, който понеже е алкален отнема веднага киселинността. Аз лично харесвам (леко) кисело кафе, така че не съм пробвал, но звучи смислено. Човека е наистина експерт така че бих му се доверил.
радо
Средно изпечен
Мнения: 201
Регистриран на: 03 Фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; GEM; Mazzer Major;Niche Zero

Мнение

Пробвай първите няколко капки да не ги пускаш в чашата. Друго което също помага за киселото, е да пуснеш кафето по-дълго - 1:2.5 или 1:3 и нагоре.

vessk0 написа:
08 Окт 2019 19:08
Стигал съм 40 секунди екстракция с 10 секунди преинфюзия при 95 градуса, все си е парещо кисело...
toro
Кафе трафикант
Мнения: 471
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Мнение

Дори без намаление цената си е доста ниска.
Пил съм от кремата 100% Арабика и е доста читава като за купешка ширпотреба.

A41F1576-5255-47B8-B2C5-C4789DF87C11.jpeg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Radomir
Нов потребител
Мнения: 4
Регистриран на: 30 Яну 2020 11:11
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Удоволствие

Мнение

Espresso написа:
25 Окт 2018 21:56
index.jpgОт пакетираните кафета на зърна мога да препоръчам Lavazza Tierra, намира се за около 30лв килограма. Разбира се трябва да е печена преди не повече от 3 месеца.
В моя град няма пекарни и аз ползвам предимно това. :text-welcomewave:

Точно в момента ползвам това кафе и съм изключително недоволен. Най-малкото като правя шотче се получава блед каймак,дори и с повече от 7гр. за едно кафе. Интересно само защо на едни места струва 30-35 лв за кило,а на други е около 65-69 за килограм?! :?::!: