Какво кафе да използвам във вкъщи?

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: Gaggia, glatzial

Krasimir.Kovachev
Зелено кафе
Мнения: 24
Регистриран на: 04 Фев 2019 17:26

Мнение

Ами точно то е нетипичното еспресо ,сладко и плътно тяло,дълъг плодов запомнящ се послевкус.Това е от мин.година ,видях едното е свършило .Не поддържат голямо разнообразие,но ги сменят често.
Аватар
martin76
Светло изпечен
Мнения: 74
Регистриран на: 23 Яну 2019 15:47
Град: Русе
Приготвям кафе с: Lelit Anita 042 emd

Мнение

Някой пил ли е такова кафе - https://mts-group.biz/product/superoro-kafe-na-zarna/?
toro
Кафе трафикант
Мнения: 471
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Мнение

IMG_4356.JPG

Това е от най-хубавите пакетирани кафета, които съм пил. Доближава се много до хубавите кафета от пекарни.

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
vessk0
Светло изпечен
Мнения: 93
Регистриран на: 09 Юни 2019 15:54
Град: София
Приготвям кафе с: Sage Dual Boiler + Mahlkönig Vario

Мнение

Някой може ли да сподели кое кафе на Дъбов е с най-ниска киселинност?
toro
Кафе трафикант
Мнения: 471
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Мнение

Аз не съм пил кисело от Дъбов. Вкуса в голяма степен зависи от тахниката.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 465
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@vessk0

на Дъбов, понеже повечето са средно към светло печени може да си позволиш по-висока температура. Като цяло правилото е температура и киселинност са обратно зависими. Температура и горчивина са право зависими. Ако искаш да не качваш температурата може да играеш със смилането - по-фино и по-дълга екстракция води до по-малко кисело към по-горчиво кафе.
На Дъбов много добре се влияят и от дълга преинфузия.
При еднакви параметри тия с кафевите етикети са по-малко кисели от червените и черните.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
vessk0
Светло изпечен
Мнения: 93
Регистриран на: 09 Юни 2019 15:54
Град: София
Приготвям кафе с: Sage Dual Boiler + Mahlkönig Vario

Мнение

Стигал съм 40 секунди екстракция с 10 секунди преинфюзия при 95 градуса, все си е парещо кисело...
toro
Кафе трафикант
Мнения: 471
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Мнение

Освен градусите да не са реални.
Няма как да е възможно всички кафета на Дъбов да са ти кисели, като той рядко има такива.
Освен да пробваш на друга машина
Аватар
KRASI
Средно изпечен
Мнения: 189
Регистриран на: 07 Сеп 2019 11:39
Град: Ямбол
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5/Ceado e37s
Gaggia Classic/Nuova Simonelli MDX

Мнение

Последните,които поръчах и на мен са ми кисели.Доста светло изпечени са.
Аватар
vessk0
Светло изпечен
Мнения: 93
Регистриран на: 09 Юни 2019 15:54
Град: София
Приготвям кафе с: Sage Dual Boiler + Mahlkönig Vario

Мнение

Пробвал съм само някои от по-евтините блендове, затова попитах, за да не ги изреждам един по един, така или иначе ми е ясно, че като е по-прясно изпечено, е по-кисело, особено както са и по-светло изпечени. За сравнение типичните кафета от магазина (тъмно изпечени) ги приготвям при 90-92 градуса и по-кратка екстракция за балансиран вкус и без кисели жилки.