Помощ при избор за кафемашина до 1000 лева

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератори: Gaggia, glatzial

dr_chill
Зелено кафе
Мнения: 15
Регистриран на: 02 Окт 2019 12:18
Град: София

Мнение

@Coffee

Супер, това е добро решение. Прегледах за какво става въпрос и може би ще свърши работа с настройка да се пуска 20 мин преди ставане.
Въпрос към всички - дали ще е проблем обаче, ако машината се изключва/включва директно от контакта, а не от ON/OFF бутон,който реално ще стои постоянно в ON положение?

@anto По-скоро съм по двойното еспресо рано сутрин. На работа също не е лошо, но автоматичната JURA го прави доста дълго - става за следобедно. Вариант е каквото правят на някои места - 14гр - 2 чаши - 2 сингъла - едното в мивката. :) Поне така съм чел. Пропилява се кафе естествено, но е workaround така да се каже.

@Gaggia Да, това ще е супер конфигурация. Обаче отива към 2500лв към този момент преди отстъпки. Колко мислиш би била отстъпката, която ще успееш да договориш? Сега в Barshaker.ro Викторията е 3500RON,а Kate-a 4500 RON.
И още един въпрос към теб - това с налягането. Защо е задължително за Викторията? Не трябва ли да се направи същото и при Кейт? Не идват ли на едни и същи барове ? И в крайна сметка и за двата модела при положение, че има манометър не е ли достатъчно да се следи колко бар-а стига и според това да се донаглася меленето за да се постигне оптималното 8-9бар ? Аз поне останах с такова впечатление?

Последно промяна от dr_chill на 07 Ное 2019 11:16, променено общо 1 път.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2120
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

И двете са за намаляне на налягането, минаха ми два Lelita 91 и 92 през ръцете и не ми хареса как работят на заводското статично от около 11 бара. Нямам представа каква ще е цената, въпрос на желание от тяхна страна, но обещаха добри отстъпки, чакам отговор.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
dr_chill
Зелено кафе
Мнения: 15
Регистриран на: 02 Окт 2019 12:18
Град: София

Мнение

Gaggia написа:
07 Ное 2019 11:13
И двете са за намаляне на налягането, минаха ми два Lelita 91 и 92 през ръцете и не ми хареса как работят на заводското статично от около 11 бара. Нямам представа каква ще е цената, въпрос на желание от тяхна страна, но обещаха добри отстъпки, чакам отговор.

При промяна на налягане, това води ли до нарушение на гаранцията? Могат ли от barshaker да я настроят предварително или не рискуват?

И още нещо исках да питам - относно ESE pods, ще ми трябва pressurized basket, но за тях не е ли нужно и налягане по-високо от 9 бара? Може би рядко бих ги ползвал, но ми е любопитно.

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2120
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

За подс най-добре специална ръкохватка с клапан, за другите въпроси директно Баршейкър.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Coffee
Светло изпечен
Мнения: 73
Регистриран на: 16 Дек 2018 21:29
Приготвям кафе с: Grimac Mini, Eureka MCF

Мнение

dr_chill написа:
07 Ное 2019 11:10
Въпрос към всички - дали ще е проблем обаче, ако машината се изключва/включва директно от контакта, а не от ON/OFF бутон,който реално ще стои постоянно в ON положение?

Моята е с такъв контакт и е доста удобно. Преди пиех кафе на работа, но сега си пия вкъщи преди да тръгна и след като се прибера :)

Важно е, че машината трябва да е с механичен бутон за включване, а не с електронен. Тоест трябва бутона да може да се остави включен и след спиране и възстановяване на захранването, машината да си работи нормално.
Има машини с разни енергоспестяващи функции ("благодарение" на ЕС) и те най-често са с друг вид бутони, който се изключват след определено време (уж да пестят енергия). При тези машини трябват модификации, за да се заобиколи тази "енергоспестяваща" функция.


Аз съм се замислил и за ръчна кафемашина от рода на Flair. Там водата (и brew chamber-a) бързо загрява (загряваш водата с термокана) и може да направиш кафе за 5-10 минути. Кафемашинта е преносима (идва дори с калъф за пренасяне) и няма нагревател, който след време да изгори. Pro моделите имат и манометър и може да се следи налягането и да се правят корекции. Като цяло Flair имат добри отзиви и по-добрия модел излиза около 700лв. Минис за някой може да е, че няма steamer и с нея не може да се прави капучино. Също така мину се, че ако трябва да правиш повече от 1 кафе, трябва да се закупи и ползва втори "brew chamber", защото не можеш бързо да използваш наличния (трябва да се измие и пак да се подгрява).

Аватар
martin76
Светло изпечен
Мнения: 74
Регистриран на: 23 Яну 2019 15:47
Град: Русе
Приготвям кафе с: Lelit Anita 042 emd

Мнение

Gaggia написа:
07 Ное 2019 11:13
статично от около 11 бара.

Как го мериш това? Моята като я пусна прави 11 бара и когато кафето почне да тече пада и задържа на 9 бара.

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2120
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Статичното налягане се мери със сляпа цедка т.е нищо не протича през групата.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
dr_chill
Зелено кафе
Мнения: 15
Регистриран на: 02 Окт 2019 12:18
Град: София

Мнение

Интересно, че при Кейт-а не виждам никаква индикация на каква степен се смила кафето ?
При Анитата например при завъртане на степента се мести и самия капак на мелачката където има отбелязани числа … 1,2,3 и т.н.
Докато при Кейт капака е квадратен/правоъгълен и никъде няма числа. Това не е ли малък проблем докато се намери правилната степен, като се сменят кафета например доста по-лесно е да се отбележи някъде(или запомни) на каква степен е било смелено и просто да се настрой вместо отново да се търси уместния сетинг.

Например някоя Лаваца я меля на 2.5 степен , това лесно ще се види на Анита. Като сменя с друго кафе което меля на 2 и после върна на Лаваца ще знам лесно правилната настройка. Ако обаче същото го правя на Кейт трябва малко да гадая и съответно да пилея кафе и може би нерви докато разбера.
Как мислите ? Струва ми се малко недомислено това?
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 652
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

martin76 написа:
07 Ное 2019 20:01
Gaggia написа:
07 Ное 2019 11:13
статично от около 11 бара.
Как го мериш това? Моята като я пусна прави 11 бара и когато кафето почне да тече пада и задържа на 9 бара.

Не е ли много, то всичко е относително, но пробвай със сляпата цедка да я настроиш на 9 макс да отваря вентила.

r12324
Зелено кафе
Мнения: 36
Регистриран на: 17 Ное 2019 13:13
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Lelit VICTORIA PL 91T
Lelit William PL2

Мнение

Здравейте,
И аз съм в темата за машина... триумя се между ... До преди 2 дни обаче се двоумях между Rancilio Silva и Гаджия класик от Геник... изглежда да е старият модел - има всичко без PID контрол, не ми стана ясно с термоблок или е от бойлера за топла водата за парата?! Предполагам че е от бойлера

След като изчетох постовете в този форум, обърнах внимание и на ЛИЛИТ и стана драмата.
Колегата с постна темата да ли е приключил с избора има ли вече отзиви?
При мен се оформи вътрешно дерби :Anna - PL41TEM или Grace PL81T или Victoria - PL91T
Съща така че чудя за вградена мелачка ако е с вградена мелачка Kate PL82T