:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

La Pavoni Professional

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератори: glatzial, Gaggia

Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1472
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 464
Рейтинг : 1397
Контакти:

Re: La Pavoni Professional

Мнение от Gaggia » 24 окт 2019 11:30

Мога да дърпам лоста с дигитално кантарче за багаж и ще снимам манометъра в клип :). По този начин ще направя някакво приблизително съответствие сила/налягане, което ще е в ползва на хората с Павони без манометър.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
CyberGene
Рейтинг: 5.88%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 91
Регистриран: 06 фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot
Отзиви: 14
Рейтинг : 58

Re: La Pavoni Professional

Мнение от rockets » 24 окт 2019 21:02

Gaggia написа:
22 сеп 2019 11:04
Понеже бях обещал видео, ето един 40+ml шот с Павонито, както се вижда не припомпвам или да чакам да се отцежда кафе при ниско налягане. Клипа е с цел да се видят възможностите на машината, аз лично на нея пия кафета от 21мл.

До там е просто материала,затова и последната глътка е обикновенно най-добра. Около 18-19мл рязко натисна лоста,шайбата се пропука и водата премина много бързо. Това кафе след 20мл едвали е било добро. Манометър единствено необходим за да може човек да изгради по добър, контрол(постоянство) в натиска което е по-важно от цифрата. Реално и 6 бара са повече от достатъчно.
Благодарили на rockets за публикацията:
Plamen11
Рейтинг: 5.88%
Кафе>Мелачка>Машина
CyberGene
Нов потребител
Мнения: 11
Регистриран: 28 ное 2018 19:37
Отзиви: 3
Рейтинг : 26

Re: La Pavoni Professional

Мнение от CyberGene » 28 окт 2019 13:48

Да, в един момент водата има склонност да пробие бързо, това се усеща от съпротивлението на ръчката и аз като я усетя, че олеква, отпускам.

Между другото не знам дали е правилно (защо да не е?), но съм забелязал, че като стигна до долно положение и задържа там, има поне още 5-6 секунди, в които създаденото налягане продължава да избутва вода. Аз това време го отчитам в общата екстракция, както и в сумарното количество напитка. Може и да не съм прав, не знам. Аз и преди съм писал, но пропорциите са ми 14г смляно кафе, 5 секунди preinfusion (задържане на ръчката най-горе, тогава водата с ниското налягане от самия бойлер навлиза леко), последвано от 25-30 секунди екстракция (включващи 5 секунди държане в най-долно положение), което вече в зависимост от кафето, едрината на смилане и т.н. води до 20-30мл напитка. Така най-много си го харесвам. Бях експериментирал с 18г кафе, че даже и с 21г, но това води до много къса напитка (15мл, явно не остава място за вода) и прекалено "извратен" вкус. В интерес на истината съм пил в Коферо в мола тяхно кафе, направено на стандартните им машини с подобни пропорции и беше много хубаво, но с единично напомпване на нашите няма как да стане.
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1472
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 464
Рейтинг : 1397
Контакти:

Re: La Pavoni Professional

Мнение от Gaggia » 28 окт 2019 14:12

При мен е същата работа ползвам 12.5 - 14г като чашата я махам след 22мл обикновено, опитах да правя някакъв клип с кантарче и манометър, но сам е много трудно и не се получи.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
CyberGene
Рейтинг: 5.88%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 269
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 91
Рейтинг : 339
Контакти:

Re: La Pavoni Professional

Мнение от blazarov » 04 дек 2019 07:58

При мен винаги puck-а изглежда така:
D2F7AF98-4B96-4427-BDB4-A84162979C2F.jpeg
Макар че винаги правя много внимателна дистрибуция.

Чакам си темп стрипа за групата, но в последно време сякаш не прегарям кафето - поне съдейки по вкуса. Въпреки това докато лоста е най горе звука на нахлуващата вода си е точно съскане и сякаш кипи.

Та чудя се дали тези следи от канали, не се коренят в температурни проблеми.

Обективно погледнато повечето шотове вече не са лоши, но все още далеч по-добри и по-повтаряеми ги правя на Силвията.

Ясно е, че и ботъмлес ще даде доста информация, но мисля да се помъча още малко :)
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Благодарили на blazarov за публикацията:
KRASI
Рейтинг: 5.88%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1472
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 464
Рейтинг : 1397
Контакти:

Re: La Pavoni Professional

Мнение от Gaggia » 04 дек 2019 08:42

Няколко съвета с които не съм сигурен дали ще имаш подобрение, но пробвай. Използвай една идея по-малко кафе 12.7г примерно, когато вдигаш лоста нагоре в крайното му положение, когато се чува че се пълни главата с вода не го вдигай рязко, а леко за да става това по-бавно.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
blazarov
Рейтинг: 5.88%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 269
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 91
Рейтинг : 339
Контакти:

Re: La Pavoni Professional

Мнение от blazarov » 05 дек 2019 11:21

С бавното вдигане го спазвам от самото начало. Даже пробвам да вдигна почти до края преди да е отворил и чак тогава слагам портафилтъра уж да не засмуква таблетката.
По този повод направих ексхумация на 4 обекта за да приложа нова дисциплина в криминологията - puck autopsy :)
Мисля че резултата е добър - имаме pattern
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Отговори

Върни се в “Кафемашини”