La Pavoni Professional

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2319
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Мога да дърпам лоста с дигитално кантарче за багаж и ще снимам манометъра в клип :). По този начин ще направя някакво приблизително съответствие сила/налягане, което ще е в ползва на хората с Павони без манометър.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 113
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot

Мнение

Gaggia написа:
22 Сеп 2019 11:04
Понеже бях обещал видео, ето един 40+ml шот с Павонито, както се вижда не припомпвам или да чакам да се отцежда кафе при ниско налягане. Клипа е с цел да се видят възможностите на машината, аз лично на нея пия кафета от 21мл.

До там е просто материала,затова и последната глътка е обикновенно най-добра. Около 18-19мл рязко натисна лоста,шайбата се пропука и водата премина много бързо. Това кафе след 20мл едвали е било добро. Манометър единствено необходим за да може човек да изгради по добър, контрол(постоянство) в натиска което е по-важно от цифрата. Реално и 6 бара са повече от достатъчно.

If your coffee tastes like coffee, then it's baked!
CyberGene
Нов потребител
Мнения: 11
Регистриран на: 28 Ное 2018 19:37

Мнение

Да, в един момент водата има склонност да пробие бързо, това се усеща от съпротивлението на ръчката и аз като я усетя, че олеква, отпускам.

Между другото не знам дали е правилно (защо да не е?), но съм забелязал, че като стигна до долно положение и задържа там, има поне още 5-6 секунди, в които създаденото налягане продължава да избутва вода. Аз това време го отчитам в общата екстракция, както и в сумарното количество напитка. Може и да не съм прав, не знам. Аз и преди съм писал, но пропорциите са ми 14г смляно кафе, 5 секунди preinfusion (задържане на ръчката най-горе, тогава водата с ниското налягане от самия бойлер навлиза леко), последвано от 25-30 секунди екстракция (включващи 5 секунди държане в най-долно положение), което вече в зависимост от кафето, едрината на смилане и т.н. води до 20-30мл напитка. Така най-много си го харесвам. Бях експериментирал с 18г кафе, че даже и с 21г, но това води до много къса напитка (15мл, явно не остава място за вода) и прекалено "извратен" вкус. В интерес на истината съм пил в Коферо в мола тяхно кафе, направено на стандартните им машини с подобни пропорции и беше много хубаво, но с единично напомпване на нашите няма как да стане.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2319
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

При мен е същата работа ползвам 12.5 - 14г като чашата я махам след 22мл обикновено, опитах да правя някакъв клип с кантарче и манометър, но сам е много трудно и не се получи.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 368
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

При мен винаги puck-а изглежда така:

D2F7AF98-4B96-4427-BDB4-A84162979C2F.jpeg

Макар че винаги правя много внимателна дистрибуция.

Чакам си темп стрипа за групата, но в последно време сякаш не прегарям кафето - поне съдейки по вкуса. Въпреки това докато лоста е най горе звука на нахлуващата вода си е точно съскане и сякаш кипи.

Та чудя се дали тези следи от канали, не се коренят в температурни проблеми.

Обективно погледнато повечето шотове вече не са лоши, но все още далеч по-добри и по-повтаряеми ги правя на Силвията.

Ясно е, че и ботъмлес ще даде доста информация, но мисля да се помъча още малко :)

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2319
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Няколко съвета с които не съм сигурен дали ще имаш подобрение, но пробвай. Използвай една идея по-малко кафе 12.7г примерно, когато вдигаш лоста нагоре в крайното му положение, когато се чува че се пълни главата с вода не го вдигай рязко, а леко за да става това по-бавно.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 368
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

С бавното вдигане го спазвам от самото начало. Даже пробвам да вдигна почти до края преди да е отворил и чак тогава слагам портафилтъра уж да не засмуква таблетката.
По този повод направих ексхумация на 4 обекта за да приложа нова дисциплина в криминологията - puck autopsy :)
Мисля че резултата е добър - имаме pattern
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 368
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

За хроничните ми проблеми с канали все на едно и също място обвиних стандартния душ. През него водата тече наистина като от душ. През отделни доста силни струи и изглежда логично те да “пробиват” таблетката.



Съответно днес го смених с IMS , заедно с него минах и на бездънна ръкохватка и IMS кошница.

С новия душ водата тече видимо доста по-спокойно и равномерно. Все пак не е идеално, но това си е “by design” явно.
Изненадах се като свалих душа, че практически над него няма абсолютно нищо направо буталото :) аз очаквах да видя някакъв jet breaker като на другата машина.

Тая схема с гарнитурата дето държи душа също е леко крива първия път :) иначе с правилните инструменти и като си го правил поне веднъж е за 3 мин работа смяната.

Досега имам 2 шота с новата конфигурация и като цяло са доста по-добре, но има още какво да се желае. Визуално екстракцията отдолу е класическо espresso porn :) Единия доста го изгорих, че машината работеше от часове.
Все още има следи от канали обаче кажи речи на същото място :shock: , но ми трябват повече експерименти за да си съставя солидно мнение и план :)

Затова засега пенсионирам другата машина докато не се разберем с тази :)

А дизайнерското решение за заключване на врътката за парата направо се втещих. Личи си, че е проектирана 60-те машината :D

Сега мисля някакъв специален инструмент да си изработя за да сваля бакелитовата врътка и да сложа дървената :)
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2319
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Я свали малко налягането, пресостата има пръстен който се върти. 0.8 0.9 бара
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 368
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

Ако съдя по манометъра пресостата изкючва точно на 0.85 в момента