260-300W безчетков мотор,1350 об/мин, 50mm ножове, директно смилане, микрометричен винт за безстепенно регулиране едрината на смляното кафе, таймер/ръчен режим. Кафемелачката е изключително популярна сред кафе ентусиастите по света заради своите компактни размери, надеждност и качествено смилане на единични дози.
Eureka Mignon - всичко за модела
- bogdanov
- Светло изпечен
- Град: София
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2003, Eureka Mignon
Искам да попитам, нормално ли да изглежда така директно мляно кафе от Eureka Mignon?
Друго което незнам дали е нормално, но винта за настройка на едрината е на около 1 - 1,5 деления от нулевото(когато започват да закачат един в друг.)?
Друго което незнам дали е нормално, но винта за настройка на едрината е на около 1 - 1,5 деления от нулевото(когато започват да закачат един в друг.)?
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
15g/30ml/25s
- Gaggia
- Coffee scientist
- Приготвям кафе с: Monolith and paper filters
Абсолютно нормално, един от недостатъците на модела е образуването на грудки, лесно може да се преодолее като се смила в междинен съд или се разбърка цедката с помоща на фуния и дървена клечка. Въпреки този си недостатък, това си остава една качествена кафемелачка за домашно ползване. Деленията са напълно условни.
- blazarov
- Младши бариста
- Приготвям кафе с: Rancilio Silvia, Lelit Bianca, La Pavoni Pro
Mazzer Royal, Eureka Mignon, Hedone Honne, 1Z K+
Също потвърждавам и за двете.
Точно такъв е и при мен clumping-а, което ме принуждава да разбърквам с дървено шишче в чаша (викат му WDT по чуждите форуми) след това сипвам в ръкохватката, изравнявам с почукване и тамп. Ползвам алуминиева фуния за ръкохватката - доста е полезна. Преди да я купя и изрязана чашка вършеше същата работа.
Някои кафета искат значително по-едро смилане, което драстично намалява проблема с буците до степен да си позволя лукса да меля направо в ръкохватката и да не се занимавам с разбъркване, а само изравняване чрез почукване и тамп. Което за мен е страшен плюс и бих ъпгрейднал мелачката заради това.
Гледам в нета, а и по-заведенията, че по-новия модел Mignon Specialita с 55мм ножове и едно малко телче (antiatatic screen) е доста по-добре също, ама не си струва ъпгрейда за толкова малка разлика.
Също горе долу на 1,5 от докосването на ножовете е espresso зоната при мен.
Между другото за “изравняване с почукване” имам предвид това:
https://baristahustle.com/blog/how-to-d ... y-tapping/
Това, заедно с WDT са основните техники, които ми помогнаха след първите няколко седмици на отвратителни шотове направени от скъпи кафета вкъщи да стигна до доста приятен и абсолютно повтаряем резултат. Тогава обикновенно сутринта в 6:00 правих по 5-6 кафета докато станат 2 горе долу читави за мен и жената
Как не я засилих в olx-а машината не знам..
Точно такъв е и при мен clumping-а, което ме принуждава да разбърквам с дървено шишче в чаша (викат му WDT по чуждите форуми) след това сипвам в ръкохватката, изравнявам с почукване и тамп. Ползвам алуминиева фуния за ръкохватката - доста е полезна. Преди да я купя и изрязана чашка вършеше същата работа.
Някои кафета искат значително по-едро смилане, което драстично намалява проблема с буците до степен да си позволя лукса да меля направо в ръкохватката и да не се занимавам с разбъркване, а само изравняване чрез почукване и тамп. Което за мен е страшен плюс и бих ъпгрейднал мелачката заради това.
Гледам в нета, а и по-заведенията, че по-новия модел Mignon Specialita с 55мм ножове и едно малко телче (antiatatic screen) е доста по-добре също, ама не си струва ъпгрейда за толкова малка разлика.
Също горе долу на 1,5 от докосването на ножовете е espresso зоната при мен.
Между другото за “изравняване с почукване” имам предвид това:
https://baristahustle.com/blog/how-to-d ... y-tapping/
Това, заедно с WDT са основните техники, които ми помогнаха след първите няколко седмици на отвратителни шотове направени от скъпи кафета вкъщи да стигна до доста приятен и абсолютно повтаряем резултат. Тогава обикновенно сутринта в 6:00 правих по 5-6 кафета докато станат 2 горе долу читави за мен и жената
Как не я засилих в olx-а машината не знам..
Каква е драмата с грудките кафе?
Ако смляното кафе не е хомогенно не се получава оптимално извличане.
- bogdanov
- Светло изпечен
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2003, Eureka Mignon
така е. Но това че излиза на буци, не значи че не е хомогенно. Днес разгледах Миньона, според мен на изхода след ножовете отвора е тесен и това е причината да излиза с тази форма.
15g/30ml/25s
Нека задам един друг въпрос тогава - Какъв е смисъла на изравняването с почукване като след това с тампера употребяваш доста сила и завърташ и пак тампираш ? Резултата не е ли един и същ след добро тампиране ?
Хипертоник кафе ентусиаст
- blazarov
- Младши бариста
- Приготвям кафе с: Rancilio Silvia, Lelit Bianca, La Pavoni Pro
Mazzer Royal, Eureka Mignon, Hedone Honne, 1Z K+
След тамп във всички случаи формата на puck-a (как му казваме на БГ?) е еднаква.
Смисъла на техниките за дистрибуция и изравняването преди тампа е да се получи равномерна плътност в рамките на тази форма. За да може като го надуе водата отгоре да няма места с по-ниска плътност, през които да си намери път и да изтече (channeling), а бавно и равномерно през цялата повърхност, което е принципа на перфектната екстракция.
Смисъла на техниките за дистрибуция и изравняването преди тампа е да се получи равномерна плътност в рамките на тази форма. За да може като го надуе водата отгоре да няма места с по-ниска плътност, през които да си намери път и да изтече (channeling), а бавно и равномерно през цялата повърхност, което е принципа на перфектната екстракция.