Моето кафе днес - снимки и видео

Общи дискусии на тема кафе

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2319
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Светло кафенце, за да изпробваме Хоне, получи се добър вкус Гватемала 14.5г/28г
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 368
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

Някъде из стръмния процес на ученето..
Вече свикнах все да се уча на нещо ново и трудно - мисля да почвам и другата дисциплина - млечните и лате арта :) Само да има кой да ги пие :)
14/21 много ми пасна като доза между другото!
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2319
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Вимай ботъмлес има доста разлика при Павонито. За млечните те се харесват на нежния пол обикновено.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
Tsanislav
Светло изпечен
Мнения: 59
Регистриран на: 03 Авг 2019 10:53
Град: Varna
Приготвям кафе с: Gaggia Classic and Nuova Simonelli MDX

Мнение

С единична цедка La Marzocco от комбинабар, без фуния и с платмасово тамперче.
Кафето е El Salvador от BlueBag 8гр.

IMG_7480s.jpg
IMG_7488s.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
www.tsanislavhristov.com
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 368
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

^ Красота! Като про-фотограф сигурно естествено те влече към espresso-porn стила :)

Днес пробвах да направя клип, но много е лоша светлината.


8A581F26-82A7-49B1-A2C7-ED5ED3698CFB.jpeg

на диспеля остават стойностите от последния шот - доста удобно. Прави впечатление, че само част от изпомпената вода отива в чашата. Налягането е в реално време - съответно е високо, защото след спирането на шота 3пътния клапан рязко затваря към бойлера и практически налягането остава. От друга страна заради интелигентния електронен контрол на помпата OPV-то съм го натегнал почти на макс (към 13.5бара чак изпуска) - т.е. седи само като предпазен клапан.

5AE24291-E223-4595-842F-6BBAA8C2700A.jpeg

Според Вас екстракцията как е (Доколкото се вижда)?
18г->34гр/17секунди PI@1 бар + 20 секунди самия шот.

Със сигурност няма никакъв channeling - еспресото е с добър вкус, таблетката е перфектна на вид и пада чисто цялата.
Отварям темата, защото ми прави впечатление, че този вид екстракция е от кафето, даже може би профила на изпичане. Предимно от Square Mile кафетата стават така (дори като са под 10дни от изпичането). Но определено вкуса, тялото и като цяло качествата на напитката са перфектни, въпреки, че не може да се докара красива екстракция “отдолу”.

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
toro
Кафе трафикант
Мнения: 517
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber pid и Lido 2

Мнение

Излезе доста бавно, но при първи опит с ново кафе често е така.
Brasil, Fazenda Alta Vists,Yellow Bourbon, Honey Process- 8,5гр общо 40 секунди и отгоре. Доста повече време му отне докато пробие.

IMG_0089.JPG

За първи път пия кафе произведено по Honey Process, даже пак четох каква точно е разликата от Washed.

Не стана на петна чак, но е много вкусно и отличаващо се като вкус (яд ме е, че не мога да разпознавам вкусовете и да ги описвам), а за цената си е повече от перфектно, със сигурност ще пазаря отново с куриери.

Писал съм в другата тема за пекарните в Англия, но пускам и тук линк.
https://www.monmouthcoffee.co.uk/our-coffees/

edit След като прочетох сега какви вкусове има в това бразилско кафе, веднага разпознах какаото, точно то се усеща силно и ме направи впечатление.

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 368
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

Радост за окото на гийка :D
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Иван Вълков
Средно изпечен
Мнения: 296
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: BABY GAGGIA MILLENIUM with PID XTM7100,
Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Мнение

Вече почти година благодарение на форума пия едно прекрасно еспресо всеки ден!!!!! :bow-blue::roll:

IMG_20191219_090812.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 368
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

18g/40g/40sec
Много, много, много добре :)
Пс тези ме изкефиха - във всеки пакет има картонче с информация за кафето. Мога като в добър кофишоп да сервирам чашата с картончето “клиента” да се информира докато пие :)
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 368
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

Весели празници :)
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.