Демпване/Заглушаване на вибрационни помпи

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 920
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Здравейте,

предполагам повечето с вибрационни помпи малко или много са се замисляли дали не може да се намали шума им. В тази тема предлагам да се пускат предложения и решения за това.

Основно се действа в две насоки

1. Пасивно - Разделя се помпата от корпуса и останалите елементи, за да са намали предаването на механични вибрации, като се монтира в материал който ги обира - крачета, монтажни планки от гума, каучук и подобни. Примери >>
Изображение
Изображение
Изображение

2. Активно - Принципа на работа на вибрационната помпа е такъв, че пулсира с честотата на мрежата 50Hz, тоест имаме 50 пика и 50 минимума на налягането за секунда. Примерно при 9 бара имаме 50 пулсации към максимума 9,1 и 50 към минимума 8,9 бара - това ни дава усредненото налягане от 9 бара.
Тези пикове могат да се поорежат, като се монтира регулираща мембрана след помпата, което освен че 'изглажда' налягането осезаемо намалява и шума. Естествено уточнявам, че никога няма да се постигне линейно налягане и безшумност като на роторна помпа.

Решения, които намерих за регулираща мембрана има от Lelit pulser или pulsar от тук
Изображение

и от AEG и Юра малко по-сложен и скъп вариант
Изображение
1 x Jura-PTFE- шлаух налягане 4x2.5x350mm. От juraprofi.de, Artikel-Nr. 62475
1 x Legris преход AЕG 1/8. От juraprofi.de, Artikel-Nr. 62013A
1 x Jura-регулираща мембрана за 4mm-шлаух налягане с O-Ring От juraprofi.de, Artikel-Nr. 59504
1 x Кламер за връзка на шлаух От juraprofi.de, Artikel-Nr. 58625
опционално 1 x OKS 1110 food grade силикон 10g. от juraprofi.de, Artikel-Nr. 40010

Ако имате идеи за решения или части от България пишете.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4328
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

На един класик бях завил помпата в шумоизолираща вата , имаше ефект, помпата се чуваше по-приглушено без дрънчене :) Добра тема, дано излязат идеи от нея. Има приложения за смартфон за измерване сила на звука и може да се правят сравнения.
Всички кафета са ми кафе на месеца :coffee:
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 920
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Забравих да кажа, че и помпата има значение - поне по теоретични данни E4 от улка помпите е най-тиха 58 db.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 883
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Wacaco Picopresso / Comandante

Мнение

Ако разбирам правилно моята е пасивно заглушена?
Изображение
Теоретично няма разлика м/у теория и практика. Практически - има.
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 920
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Аз условно ги нарекох така, т.к. с едното се борят последствията от вибрациите, а с другото се намаляват самите вибрации. И двете неща е хубаво да ги има за максимален ефект :) . Твоята механично е разделена. За мембрана не се вижда след помпата(стабилно OPV между другото, моето свири от време на време), но май само лелит си слагат стандартно такава, така че най-вероятно нямаш.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4328
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

off/ VBM-a е сериозна отвътре или както се казва не всичко е параметри на хартия.
Всички кафета са ми кафе на месеца :coffee:
Аватар
Tsanislav
Средно изпечен
Мнения: 236
Регистриран на: 03 Авг 2019 10:53
Град: Варна
Приготвям кафе с: ECM Classika PID - Gaggia Factory G106 - Mazzer Major - Comandante C40

Мнение

Открих сравнение при гаджата, колко заглушава.. май ще се пробва.


www.tsanislavhristov.com
Mistral
Светло изпечен
Мнения: 57
Регистриран на: 01 Сеп 2019 12:12
Град: Ямбол
Приготвям кафе с: Gaggia classic, Gaggia MDF v2, Ceado E6P

Мнение

Този клапан за Jura вчера видях че го има в Комбината и тъкмо се чудих как става захващането от едната страна.
радо
Средно изпечен
Мнения: 231
Регистриран на: 03 Фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; Eureka Atom Specialty 75

Мнение

Във комбината има няколко вида от този тип:
http://www.combinabar.bg/bg-bg/category ... 687601508/
http://www.combinabar.bg/bg-bg/category ... 687602106/
Този е даже комбиниран със ОПВ
http://www.combinabar.bg/bg-bg/category ... 687599298/

Но всичките искат маркуче с накрайник. Аз се измъчих докато сложа моя и не ми харесва как стана.

Затова може би по-добрият вариант е този за Quick Mill, хем изглежда с по-голяма камера:
https://www.sf-ersatzteile.de/Quickmill ... branregler
https://www.elektros.it/bg/en/store/sea ... ulsor.html

Ако някой реши да поръчва такъв за quick mill да пише, може да се комбинираме за доставката.
Аватар
blazarov
Младши бариста
Мнения: 514
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia, Lelit Bianca, La Pavoni Pro
Mazzer Royal, Eureka Mignon, Hedone Honne, 1Z K+

Мнение

Аз съм с quickmill-ския и честно казано и да има ефект по-скоро е в сферата на прецизните замервания, отколкото ефекта УАУ. А за разлика във вкуса абсурд.
За 25еу с доставката не си заслужава, ама то така погледнато само корковата тапа със струни си заслужава :D
Смяна на улка е5 с е4 има доста по-осезаем ефект за обезшумяване.

Обратно към “Модификации, проекти, направи си сам”