Демпване/Заглушаване на вибрационни помпи

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
batkovan
Младши бариста
Град: Варна
Приготвям кафе с: v60, Comandante C40, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm

Мнение

10 дб надолу от 70тина е супер. Трябва комлексно, за да се усети сборния ефекти - ex4, дунапрен и мембрана и вече със сигурност ще се усети осезаемо.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Дунапренена кутия за помпата?
радо
Средно изпечен
Приготвям кафе с: Brasilia Club; Eureka Atom Specialty 75

Мнение

Само внимавайте с тези дунапрени, че помпата може да се нагрее при по-продължително натоварване. Предполагам, че има защо да слагат термо-бушончетата.
Buna_tetu
Средно изпечен
Приготвям кафе с: Cafelat Robot/Aero Press/V60
Kinu M47, BJ 71mm

Мнение

Gaggia написа: 19 Май 2020 20:50 Дунапренена кутия за помпата?
Мислих го, обаче поне при мен ако увия помпата изцяло, на твърде много места вече дунапренът ще опира до медните тръби, а и както Радо отбелязва самата помпа ще се нагрява твърде много. Според тези от немския форум, на по-новите SAB Pratika това било оправено с други крачета от по-мека гума, но честно казано предпочитам да инвестирам време в смяна на помпата и/или мембрана....
радо
Средно изпечен
Приготвям кафе с: Brasilia Club; Eureka Atom Specialty 75

Мнение

Комплект нови карачета са 3лв. Не ги изключвай от пробата - и да не помогнат, нищо не губиш.
Аватар
batkovan
Младши бариста
Приготвям кафе с: v60, Comandante C40, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm

Мнение

Аз миналата година бях си взел ex4 и преди няколко дни я сложих, като пробвах и да увия помпата в подобен материал(микропореста гума/силикон), който ми остана от проекта с “обличането” на бойлера.

Изображение

Докато беше отворена машината с приложение за телефона измерих 60дб, като телефона беше поставен отгоре на решетката за топлене на чаши.

И понеже шумът идва главно от предадените вибрации към корпуса ми хрумна, да си направя експеримент с “окачеане” на помпата. Ползвах тънка месина (здравина 5кг) и я провиснах, така че да има максимално малък допир с околността. Понеже не се вижда на снимката съм сложил до нея червени чертички>
Изображение

И за (мое)съжаление измерването с телефона върху решетката за подгряване показа с 5дб по-тих резултат 55дб, принуждавайки ме да оставя това некрасиво решение.

Затваряйки всичко и измервайки нивото на дб на същото място(решетката горе) показа покачване с 3-5дб и измерено така се движеше м/у 58-60дб.
От няколко дни съм с този “експеримент” и звукът е такъв на празен ход на помпата>>

Аз чувам разликата отчетливо от преди, даже се изненадвам понеже не съм свикнал да не е шумна. За съжаление не снимах преди това, но примерно на някои от старите ми видеа може да се чуе.

edit: ex4 си е тихичка по принцип, така че и без “експеримента” щеше да е чуваем резултата.
Mistral
Светло изпечен
Град: Ямбол
Приготвям кафе с: Gaggia classic, Gaggia MDF v2, Ceado E6P

Мнение

Вчера попаднах на доста интересна информация . Италианците от ARS произвеждат вибрационни помпи с много добри параметри, като шума им е само 45 децибела.

PUMP MODEL: CP SMART 9, 15, 20 BAR
http://www.arselettromeccanica.it/en/pompe-a-solenoide
Аватар
Tsanislav
Средно изпечен
Приготвям кафе с: ECM Classika PID - Gaggia Factory G106 - Mazzer Major - Comandante C40

Мнение

Сложих на Гаджията Ulka EX4 и едно допълнително гумено краче в горната част и сега е доста по-тиха и вибрациите намаляха значително.
www.tsanislavhristov.com
antropos
Светло изпечен
Приготвям кафе с: Comandante C40
Gaggia Classic
V60/Aeropress

Мнение

Tsanislav написа: 30 Юли 2020 23:24 Сложих на Гаджията Ulka EX4 и едно допълнително гумено краче в горната част и сега е доста по-тиха и вибрациите намаляха значително.
Това ли е модела:
Изображение
Аватар
Tsanislav
Средно изпечен
Приготвям кафе с: ECM Classika PID - Gaggia Factory G106 - Mazzer Major - Comandante C40

Мнение

antropos написа: 31 Юли 2020 14:05
Tsanislav написа: 30 Юли 2020 23:24 Сложих на Гаджията Ulka EX4 и едно допълнително гумено краче в горната част и сега е доста по-тиха и вибрациите намаляха значително.
Това ли е модела:
Изображение
Да, от комбинабар я взех.
www.tsanislavhristov.com

Обратно към “Модификации, проекти, направи си сам”