Демпване/Заглушаване на вибрационни помпи
- batkovan
- Младши бариста
- Град: Варна
- Приготвям кафе с: v60, Comandante C40, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm
10 дб надолу от 70тина е супер. Трябва комлексно, за да се усети сборния ефекти - ex4, дунапрен и мембрана и вече със сигурност ще се усети осезаемо.
-
- Средно изпечен
- Град: София
- Приготвям кафе с: Cafelat Robot/Aero Press/V60
Kinu M47, BJ 71mm
Мислих го, обаче поне при мен ако увия помпата изцяло, на твърде много места вече дунапренът ще опира до медните тръби, а и както Радо отбелязва самата помпа ще се нагрява твърде много. Според тези от немския форум, на по-новите SAB Pratika това било оправено с други крачета от по-мека гума, но честно казано предпочитам да инвестирам време в смяна на помпата и/или мембрана....
- batkovan
- Младши бариста
- Приготвям кафе с: v60, Comandante C40, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm
Аз миналата година бях си взел ex4 и преди няколко дни я сложих, като пробвах и да увия помпата в подобен материал(микропореста гума/силикон), който ми остана от проекта с “обличането” на бойлера.
Докато беше отворена машината с приложение за телефона измерих 60дб, като телефона беше поставен отгоре на решетката за топлене на чаши.
И понеже шумът идва главно от предадените вибрации към корпуса ми хрумна, да си направя експеримент с “окачеане” на помпата. Ползвах тънка месина (здравина 5кг) и я провиснах, така че да има максимално малък допир с околността. Понеже не се вижда на снимката съм сложил до нея червени чертички>
И за (мое)съжаление измерването с телефона върху решетката за подгряване показа с 5дб по-тих резултат 55дб, принуждавайки ме да оставя това некрасиво решение.
Затваряйки всичко и измервайки нивото на дб на същото място(решетката горе) показа покачване с 3-5дб и измерено така се движеше м/у 58-60дб.
От няколко дни съм с този “експеримент” и звукът е такъв на празен ход на помпата>>
Аз чувам разликата отчетливо от преди, даже се изненадвам понеже не съм свикнал да не е шумна. За съжаление не снимах преди това, но примерно на някои от старите ми видеа може да се чуе.
edit: ex4 си е тихичка по принцип, така че и без “експеримента” щеше да е чуваем резултата.
Докато беше отворена машината с приложение за телефона измерих 60дб, като телефона беше поставен отгоре на решетката за топлене на чаши.
И понеже шумът идва главно от предадените вибрации към корпуса ми хрумна, да си направя експеримент с “окачеане” на помпата. Ползвах тънка месина (здравина 5кг) и я провиснах, така че да има максимално малък допир с околността. Понеже не се вижда на снимката съм сложил до нея червени чертички>
И за (мое)съжаление измерването с телефона върху решетката за подгряване показа с 5дб по-тих резултат 55дб, принуждавайки ме да оставя това некрасиво решение.
Затваряйки всичко и измервайки нивото на дб на същото място(решетката горе) показа покачване с 3-5дб и измерено така се движеше м/у 58-60дб.
От няколко дни съм с този “експеримент” и звукът е такъв на празен ход на помпата>>
Аз чувам разликата отчетливо от преди, даже се изненадвам понеже не съм свикнал да не е шумна. За съжаление не снимах преди това, но примерно на някои от старите ми видеа може да се чуе.
edit: ex4 си е тихичка по принцип, така че и без “експеримента” щеше да е чуваем резултата.
-
- Светло изпечен
- Град: Ямбол
- Приготвям кафе с: Gaggia classic, Gaggia MDF v2, Ceado E6P
Вчера попаднах на доста интересна информация . Италианците от ARS произвеждат вибрационни помпи с много добри параметри, като шума им е само 45 децибела.
PUMP MODEL: CP SMART 9, 15, 20 BAR
http://www.arselettromeccanica.it/en/pompe-a-solenoide
PUMP MODEL: CP SMART 9, 15, 20 BAR
http://www.arselettromeccanica.it/en/pompe-a-solenoide
- Tsanislav
- Средно изпечен
- Приготвям кафе с: ECM Classika PID - Gaggia Factory G106 - Mazzer Major - Comandante C40
Сложих на Гаджията Ulka EX4 и едно допълнително гумено краче в горната част и сега е доста по-тиха и вибрациите намаляха значително.
www.tsanislavhristov.com