Кафе машина за сладкарница

Всичко свързано с професионалната техника за приготвяне на кафе

Модератори: Svetlin, Gaggia

Simeon24
Нов потребител
Град: Варна

Мнение

От кафе Agust казаха, че могат да ми предоставят кафемашина Wega и кафемелачка (забравих каква :roll: ) днес ще се чуя пак с тях. Само ме притеснява разстоянието от водата и мястото на което мога да сложа машината, за да не се губи налягане ако станат много дълги свръзките. :|
Аватар
batkovan
Младши бариста
Град: Варна
Приготвям кафе с: v60, Comandante C40, kinu m47, Bezzera Unica PID, ceado e8d with SSP 83mm

Мнение

Вярно, че повечето кафеентусиасти с роторна помпа, които няма как да я вържат към водопровод, слагат резервоар за вода под налягане, но това го правят от други съображения - за да могат ако искат да правят преинфузия с налягането от водопроводната мрежа(примерно колкото е там от 0 и нещо до 2-3 бара), иначе роторната може и без вързване към водопровод да си работи, тоест ще създаде достатъчно вакуум и от нормален съд за вода.

Някой да ме поправи ако греша :) , че нямам опит с роторни помпи и това е което съм чел просто.

Но дори да не съм прав и да трябва водата да е под някакво налягане за функционирането на роторната помпа, не виждам как с по дълги пътища то ще се изгуби.
Последно промяна от batkovan на 24 Май 2019 14:19, променено общо 2 пъти.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

La Marzocco Linea Mini и lelit Bianca са с роторни помпи, които директно смучат от контейнер за вода. В заведение е неудобно да се ползва резервоар и най-добре е да се свърже към водопровода, армирани маркучи има различни дължини, ще трябва и омекотител на входа.
espresso71
Нов потребител
Приготвям кафе с: Rocket R58 V2, Mazzer Mini Electronic SJ burrs

Мнение

Gaggia написа: 24 Май 2019 14:18 La Marzocco Linea Mini и lelit Bianca са с роторни помпи, които директно смучат от контейнер за вода. В заведение е неудобно да се ползва резервоар и най-добре е да се свърже към водопровода, армирани маркучи има различни дължини, ще трябва и омекотител на входа.
Rocket R58 е сротационна помпа и може да работи с резервоар и на водопровод. Преди година и нещо, с помощта на Явор и Влади от Комбинабар я свързах за водопровода по две причини: 1. Да правя пре-инфузия; 2. Да спра да пълня резервоара за вода и да изпразвам тавичката (доста плитка при Ракетата). Оказа се, че за да има преинфузия трябваше да спрем работата на магнетвентила, който пускаше налягането на водопровода само при активирана помпа. Най-голям зор видяхме с маркуча за обратната вода (тънък с алуминиево покритие - за парно), защото се образуваше корем и не се оттичаше водата, но стана. Да не забравя, че сложихме и ограничител на налягането. Скромния ми опит показва, че не всяко кафе става добре на еспресо или ристрето с преинфузия. Но не бих се ангажирал да кажа дали това се дължи на слаба Бариста техника от моя страна или обективно не всяко кафе е толерантно към преинфузията. :D
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

espresso71 написа: 07 Юли 2019 08:14 Скромния ми опит показва, че не всяко кафе става добре на еспресо или ристрето с преинфузия. Но не бих се ангажирал да кажа дали това се дължи на слаба Бариста техника от моя страна или обективно не всяко кафе е толерантно към преинфузията. :D
Това е напълно вярно, понякога резултата е по лош при по дълга преинфузия.
espresso71
Нов потребител
Приготвям кафе с: Rocket R58 V2, Mazzer Mini Electronic SJ burrs

Мнение

Gaggia написа: 07 Юли 2019 09:12
espresso71 написа: 07 Юли 2019 08:14 Скромния ми опит показва, че не всяко кафе става добре на еспресо или ристрето с преинфузия. Но не бих се ангажирал да кажа дали това се дължи на слаба Бариста техника от моя страна или обективно не всяко кафе е толерантно към преинфузията. :D
Това е напълно вярно, понякога резултата е по лош при по дълга преинфузия.
Благодаря ти за коментара! От една страна еспресотото е високотехнологичен продукт (добра машина, мелница и подготовка на баристата), но от друга - голям опит с проба/грешка. Хиляди благодарности за идеята и реализацията на този форум! :)
Костадинов
Светло изпечен
Град: Русе
Приготвям кафе с: La Pavoni Pub, Mazer Royal

Мнение

Добре е да се провери цената на кафето, което предлагат фирмите, които дават кафемашини за ползване, сравнено с цената на свободния пазар. Да имаш собствено оборудване дава свободен избор на кафе.
Аватар
Typica
Нов потребител
Град: Сандански
Приготвям кафе с: Grind: Mazzer Major 83mm
Brew: Sage Precision Brewer,
Espresso? I don't need a new hobby.

Мнение

@rockets чудя се, колко кафета в страната почват работен си ден ето така:

Обратно към “Професионални кафемашини и барово оборудване”