Еспресо - финна настройка по вкус

Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2427
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne

Мнение

Правя флъш винаги и нямам проблем с първото кафе, пробвай първия флъш да ти е с цедка и портафилтър.
Моля пишете в темите за съвет, а не лични съобщения.

Благодаря за разбирането!

Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 716
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Нали не си чистиш камерата на мелачката с прахосмукачка преди първото кафе? съответно ще има някакъв остатък от кафе от последният път по ножовете и на други места по пътя, който ще се замести от новото кафе което мелиш. Този остатък може и да не е чак толкова малък, тоест 1 до 4 грама може и нагоре дори да отиде. Това като съотношение към 14 гр шот не е малко, още повече пък ако е единичен с 7-9 грама кафе. Другото е машината да не е достатъчно загряла, но това по-скоро на второ място.
Nor
Светло изпечен
Мнения: 98
Регистриран на: 12 Мар 2019 23:27
Приготвям кафе с: Rocket Mozzafiato Type V и Rocket Fausto/Niche Zero

Мнение

Май удряш в десятката, @batkovan, точно това си го мислех и аз преди няколко дни като я чистех. Направи ми впечатление, че имаше поне 3 грама кафе от предния ден, а аз пия в повечето случаи единични с по 9 грама кафе.🙂
toro
Кафе трафикант
Мнения: 553
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber pid и Lido 2

Мнение

Аз за това седя с ръчното Лидо, колкото сложа, толкова излиза отдолу, макс 0,1-0,2 грама да се загубят.
Бих взел някой ден ничше зеро, ама изпадне по-евтино.
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 716
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Да с ръчните мелачки е по-добре. На практика остатък няма - колкото грама сложиш толкова и излиза, но има малко или много старо кафе по каналите на ножовете, което се подменя от новото което мелиш. Аз на всяко смилане използвам четка и почиствам контейнерчето и под ножовете от "прахоляка", но това между двата ножа няма как и затова си знам първото кафе пак е точния грамаж 15 грама, но до един грам(може и повече не съм точно мерил)от него са от вчера и така нататък за всяко мелене този грам се подменя от новото кафе.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2427
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne

Мнение

Няма шанс за един грам между ножовете, те са доста близко, Ниша като го разглобиш целия и почистиш не можеш да събереш един грам.
Моля пишете в темите за съвет, а не лични съобщения.

Благодаря за разбирането!

Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 42
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita

Мнение

В опит да си настроя мелачката, вчера за контрола отидох в едно кафеджийско магазинче и поисках лелята да ми смели 100гр. колумбийска арабика ситно за еспресо. Сутринта направих флъш и пуснах първи шот - 19 секунди чешма, рядка, водниста, обидна боза. Изсипах го в мивката. След това зареди отново - същото смляно преди 20 ч. кафе, същото тампиране, същото дистрибутиране с тапата с телчета. абсолютно същите условия. Източи се една фантазия, напълни двете чашки за 45 секунди. Беше като в италиански бизнес-launge на летище. А сега де?
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
Аватар
KRASI
Средно изпечен
Мнения: 198
Регистриран на: 07 Сеп 2019 11:39
Град: Ямбол
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5/Ceado e37s
Gaggia Classic/Nuova Simonelli MDX

Мнение

Вероятно първият път е имало остатък от предно кафе.Така си го обяснявам аз поне....
Аватар
vessk0
Светло изпечен
Мнения: 116
Регистриран на: 09 Юни 2019 15:54
Град: София

Мнение

Междудругото и аз съм си задавал този въпрос, понякога ми се случва след отварянето на плик с прясно изпечено кафе, първите 1-2-3 шота да им намеря правилното ниво на смилане и на другия ден да трябва с 2-3 стъпки да почна да меля по-едро кафето.. И така остава докато не свърши, противно на логиката...
ivodanov
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 10 Мар 2020 13:35
Град: София

Мнение

Да попитам и аз (ясно е, че трябва експерименти за различните кафета) - мелачката е MDF2. На каква степен (от - до) да меля кафето? Сега меля на 2-ра степен, доста фино е. Горе-долу в какви допуски го мелите и каква е разликата във вкуса с по-едро смляното?