:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Еспресо - финна настройка по вкус

Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1580
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/DRM
Обратна връзка:

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от Gaggia »

Правя флъш винаги и нямам проблем с първото кафе, пробвай първия флъш да ти е с цедка и портафилтър.
www.facebook.com/www.coffeeforums.bg
batkovan
Запален кафе-любител
Мнения: 552
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от batkovan »

Нали не си чистиш камерата на мелачката с прахосмукачка преди първото кафе? съответно ще има някакъв остатък от кафе от последният път по ножовете и на други места по пътя, който ще се замести от новото кафе което мелиш. Този остатък може и да не е чак толкова малък, тоест 1 до 4 грама може и нагоре дори да отиде. Това като съотношение към 14 гр шот не е малко, още повече пък ако е единичен с 7-9 грама кафе. Другото е машината да не е достатъчно загряла, но това по-скоро на второ място.
Nor
Светло изпечен
Мнения: 55
Регистриран на: 12 Мар 2019 23:27
Приготвям кафе с: Rocket Mozzafiato Type V и Rocket Fausto/Niche Zero

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от Nor »

Май удряш в десятката, @batkovan, точно това си го мислех и аз преди няколко дни като я чистех. Направи ми впечатление, че имаше поне 3 грама кафе от предния ден, а аз пия в повечето случаи единични с по 9 грама кафе.🙂
toro
Кафе трафикант
Мнения: 389
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от toro »

Аз за това седя с ръчното Лидо, колкото сложа, толкова излиза отдолу, макс 0,1-0,2 грама да се загубят.
Бих взел някой ден ничше зеро, ама изпадне по-евтино.
batkovan
Запален кафе-любител
Мнения: 552
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от batkovan »

Да с ръчните мелачки е по-добре. На практика остатък няма - колкото грама сложиш толкова и излиза, но има малко или много старо кафе по каналите на ножовете, което се подменя от новото което мелиш. Аз на всяко смилане използвам четка и почиствам контейнерчето и под ножовете от "прахоляка", но това между двата ножа няма как и затова си знам първото кафе пак е точния грамаж 15 грама, но до един грам(може и повече не съм точно мерил)от него са от вчера и така нататък за всяко мелене този грам се подменя от новото кафе.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1580
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/DRM
Обратна връзка:

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от Gaggia »

Няма шанс за един грам между ножовете, те са доста близко, Ниша като го разглобиш целия и почистиш не можеш да събереш един грам.
www.facebook.com/www.coffeeforums.bg
Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от airborne »

В опит да си настроя мелачката, вчера за контрола отидох в едно кафеджийско магазинче и поисках лелята да ми смели 100гр. колумбийска арабика ситно за еспресо. Сутринта направих флъш и пуснах първи шот - 19 секунди чешма, рядка, водниста, обидна боза. Изсипах го в мивката. След това зареди отново - същото смляно преди 20 ч. кафе, същото тампиране, същото дистрибутиране с тапата с телчета. абсолютно същите условия. Източи се една фантазия, напълни двете чашки за 45 секунди. Беше като в италиански бизнес-launge на летище. А сега де?
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
Аватар
KRASI
Светло изпечен
Мнения: 108
Регистриран на: 07 Сеп 2019 11:39
Град: Ямбол
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/Gaggia Classic

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от KRASI »

Вероятно първият път е имало остатък от предно кафе.Така си го обяснявам аз поне....
Аватар
vessk0
Зелено кафе
Мнения: 32
Регистриран на: 09 Юни 2019 15:54
Град: София
Приготвям кафе с: ECM SYNCHRONIKA + Mahlkönig Vario

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от vessk0 »

Междудругото и аз съм си задавал този въпрос, понякога ми се случва след отварянето на плик с прясно изпечено кафе, първите 1-2-3 шота да им намеря правилното ниво на смилане и на другия ден да трябва с 2-3 стъпки да почна да меля по-едро кафето.. И така остава докато не свърши, противно на логиката...
Публикувай отговор

Обратно към “Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това”