Цените на кафето достигнаха 50-годишен връх и не спират да се покачват

Място за интересни новости, факти и събития от света на кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

Wlado написа: 02 Дек 2025 01:07 Днес пих за 6 лева топ кафе в Пловдив... Ethiopia Yaye Natural в снак, миналата седмица пих даже май на по-ниска цена топ никарагуа мисля в dwell. Цените на пакети са по-ниски от западните и не са по-лоши.
Snack пакетите са по 200 гр. Това ме отказа да пробвам до къде са стигнали (преди години съм ги пробвал на място, не бяха зле, но не и феноменални). Приравнената цена* за пакет е същата, като Exceptional серията на Мanhattan coffee roasters, което е доста добро кафе.

*не включвам доставката - условно, около 2 € на пакет.
9 € при покупка над 90 € и безплатна при покупка над 180 €.
Wlado
Младши бариста
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Kaleido M6, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

Rotor написа: 08 Дек 2025 18:49
Wlado написа: 02 Дек 2025 01:07 Днес пих за 6 лева топ кафе в Пловдив... Ethiopia Yaye Natural в снак, миналата седмица пих даже май на по-ниска цена топ никарагуа мисля в dwell. Цените на пакети са по-ниски от западните и не са по-лоши.
Snack пакетите са по 200 гр. Това ме отказа да пробвам до къде са стигнали (преди години съм ги пробвал на място, не бяха зле, но не и феноменални). Приравнената цена* за пакет е същата, като Exceptional серията на Мanhattan coffee roasters, което е доста добро кафе.

*не включвам доставката - условно, около 2 € на пакет.
9 € при покупка над 90 € и безплатна при покупка над 180 €.
Съда по цената на моите кафета, ако аз взема кафе 88, 89 оценка дори аз дето давам на познати и приятели, трябва да им искам бая пари. (особено сега като ми отиде една платка на пекарната) И пак няма да имам някаква осоебна печалба. Само че една моята пекарна е сигурно 10 пъти по евтина и нямам пакети с дизайн и съм сива икономика за приятели (зарибил съм някакъв брой хора, да пият специално кафе). Предполагам, ако и когато по-скоро, почна да продавам легално с наеми, осигуровки, дизайн и т.н. ще трябва да е бая скъпо,,, Иначе сега сметнах да еднакви са цените ама то и кафето е висок клас, В интерес на истината на пловдивдските пекари всички им е такава цената - и на Dwell и на Фемили, сигурно и на един френд Арт кафе....
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

Жената се върна от Еквадор и донесе доста кафе... Още не сме пробвали всичко, но за момента това се оказа на топ ниво: Cloud Coffees
Изображение
Както може да видите от самия сайт, производителя е доста каубойски, няма модерни неща. На самата опаковка има само картинката от по-гре и web адрес. Няма грамаж, сортове, процес, дата на изпичане и др. модерности... Това не пречи на кафето да е много добро: има лека плодовост и една неповторима канелена пикантност, без да е горчиво или остро... Перфектно е и за еспресо и за филтър! От доста време не бях опитвал подобно кафе.

Това, за което всъщност пиша е цената - 200 гр. цена $5. Цената е за туристите и също е обявена на страницата им (в Еквадор валутата е USD). Макар и малко спекулативно твърдение, подобно кафе в България оценявам на над 30 лв и това по никакъв начин не мога да го оправдая с разходите на търговците.
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

Кафето по пътя на какаото – предстои ли спад в цените?
Някои експерти от индустрията на кафето вече правят сравнения между пазарите на кафе и какао, прогнозирайки, че цените на кафето ще спаднат през следващите месеци, точно както цените на какаото се сринаха
Данните за търсенето показват значителна разлика между кафето и какаото и може би обясняват защо някои се съмняват, че цените на кафето ще спаднат, както се случи с какаото.
Не се знае, ще видим - Съмтаймс уин, съмтаймс люн :)

Обратно към “Новини и събития от света на кафето”