Днес (засега само формално) започвам нов проект по модифицирането на Gaggia Classic E24 с Gaggiuino, Идеята ми е да споделям тук всеки етап, стъпка по стъпка - в случай, че е интересно и полезно за някого. Планирам да правя пълния сетъп на Gaggiuino v4 заедно с везните и нивометъра на водата. И с новия 4.3-инчов дисплей. Първоначалният ми план беше да изчакам още малко за headless версията (без екран), но нещо не ми се чака повече, особено без яснота кога ще я бъде.
Иначе казвам, че началото е формално, защото само съм поръчал нещата и тепърва ще ги чакам, за да мога да започна да правя нещо. И машината още я няма, но тя поне би трябвало да дойде до няколко дни. Очакванията са (предвид предстоящите празници) всички останали неща да пристигнат до средата на януари.
Gaggia Classic E24 е най-актуалната версия Classic, която е с нов месингов 136 ml бойлер (досегашният алуминиев е 108 ml). От една страна не изглежда много, от друга новият бойлер има 25% повече обем. А теглото му пък е 2,5 пъти по-голямо. Поне на теория това следва да е добре от гледна точка на термостабилност. Реших, че искам да ползвам точно тази версия.
Обаче, така и не я намерих в България. Включително писах на уж официалния дистрибутор - имейлът, посочен на сайта на Gaggia даже не е верен. Писах и на общия имейл на Техномикс - никакъв отговор. Мисля, да пиша и на Gaggia (в Италия)... че нямат адекватен представител за България. Да си знаят, ако нещо случайно са се заблудили.
Та така... засега чакам - машината от Румъния, Gaggiuino (v4) kit-а от Хонг Конг, 3D-принтираните части от Холандия и разни кабелчета и конекторчета от AliExpress.
Модификация на Gaggia Classic E24 с Gaggiuino v4
- yovko
- Средно изпечен
- Град: Пловдив
- Приготвям кафе с: Eureka Oro SD & Profitec Go
Gaggimated Classic Е24
Машината пристигна. Да са живи и здрави @BarShaker.Ro!

Дясната е новата E24 с месингов бойлер. А ето го и него от птичи поглед.

Все още нямам много какво да направя освен да изпия някое и друго кафе от новата машина, за да се сдобия с някакви впечатления преди модификациите. Текущо мога само да сменя душовата цедка с IMS и да премахна пружинката на ключето за включване за да стане обикновено двупозиционно on-off. Но това са лесни неща.
Всичко останало още или пътува, или даже не е тръгнало. Gaggiuino проектът се е позадръстил от поръчки напоследък и не смогват.

Дясната е новата E24 с месингов бойлер. А ето го и него от птичи поглед.

Все още нямам много какво да направя освен да изпия някое и друго кафе от новата машина, за да се сдобия с някакви впечатления преди модификациите. Текущо мога само да сменя душовата цедка с IMS и да премахна пружинката на ключето за включване за да стане обикновено двупозиционно on-off. Но това са лесни неща.
Всичко останало още или пътува, или даже не е тръгнало. Gaggiuino проектът се е позадръстил от поръчки напоследък и не смогват.
https://yovko.net
-
s.dyakova
- Нов потребител
- Град: Burgas
- Приготвям кафе с: Bialetti La Mokina, Arielli
Здравейте, може ли да попитам как върви инсталацията? Виждам, че сте го правили веднъж. Искам да си взема по-хубава кафе машина и да се науча да правя кафе. Чудя се между Gaggia, Quick Mill, Lelit Victoria. Към момента предпочитам Gaggia поради достъпа до сервиз и това че е доста по-обмислена спрямо цената, но няма PID, а на Quick Mill не мога да намеря дали има сервиз. Проблемът е, че не съм наясно как да се сдобия с такава кутия в Европа и дори не знам как да я инсталирам. Гледах видеа, но не се чувствам уверена, а сервизите твърдо отказват :Д. Стискам палци успешно да протича инсталирането и оценявам, че сте започнали тази тема по форума.

- IvanKrustev
- Зелено кафе
- Град: София
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro Lobster Red + Eureka MIgnon Zero
Здравейте,
Може ли да попитам как стои въпроса с гаранция от barshaker. И аз съм се насочил от там да взема е24.
Може ли да попитам как стои въпроса с гаранция от barshaker. И аз съм се насочил от там да взема е24.
- yovko
- Средно изпечен
Gaggimated Classic Е24
Нямам никаква идея. Купих машината за да я модифицирам, с което гаранцията моментално отпада така или иначе.
Проверете обаче все пак цената в България, защото мисля че можете да я намерите на по-добра цена тук. Аз ненужно избързах, защото още чакам компонентите за Gaggiuino v4 (има проблем с новите екрани и не е ясно още колко ще се чака). Само 2-3 седмици след като купих моята машина, Е24 се намираше вече и в България на около 100-120лв по-ниска цена.
От друга страна в офертата на БарШейкър са включени и допълнителни неща.
Проверете обаче все пак цената в България, защото мисля че можете да я намерите на по-добра цена тук. Аз ненужно избързах, защото още чакам компонентите за Gaggiuino v4 (има проблем с новите екрани и не е ясно още колко ще се чака). Само 2-3 седмици след като купих моята машина, Е24 се намираше вече и в България на около 100-120лв по-ниска цена.
От друга страна в офертата на БарШейкър са включени и допълнителни неща.
Последно промяна от yovko на 17 Фев 2025 15:47, променено общо 2 пъти.
- Gaggia
- Coffee scientist
- Град: София
- Приготвям кафе с: Monolith and paper filters
Както с всеки отговорен търговец.IvanKrustev написа: ↑16 Фев 2025 10:34 Здравейте,
- yovko
- Средно изпечен
Gaggimated Classic Е24
Продължавам да си чакам компонентите за Gaggiuino v4. Добрата новина е, че проблемите бяха разрешени и в близките дни се надявам моят комплект да бъде изпратен. Дотук 5 месеца чакане.
- yovko
- Средно изпечен
Gaggimated Classic Е24
Тази тема няма да стигне до планирането развитие, защото... въпросният kit се забави толкова много, че ми се изчака чакалото. А когато фундаментално ми писна да чакам повече, си поръчах алтернатива - GaggiMate (Pro): viewtopic.php?t=2176
Харесва ми. Вече няколко месеца трупам впечатления и преобладават хубавите. Даже направо нямам лоши. Gaggia Classic E24 и преди модификациите никак не е зле, но сега е напълно различна машина. И в известна степен съм доволен, че така се развиха нещата.
Та така... моята E24 се сдоби с GaggiMate вместо с Gaggiuino. И така и ще си остане.
Харесва ми. Вече няколко месеца трупам впечатления и преобладават хубавите. Даже направо нямам лоши. Gaggia Classic E24 и преди модификациите никак не е зле, но сега е напълно различна машина. И в известна степен съм доволен, че така се развиха нещата.
Та така... моята E24 се сдоби с GaggiMate вместо с Gaggiuino. И така и ще си остане.