И така......
Подариха ми въпросният кафе автомат с 500 грама кафе на зърна Davidoff 100 % арабика.
Кафенето което прави автомата е различно от моите вкусови усещания.
Знам, че с времето, може да се сприятелим и ще ми прави хубаво кафе с каймак , но ще отнеме известно време.
За сега еспресото което излиза от нея е силно ,но му липсва каймак.
В този ред на мисли има ли някой колега да ме ориентира какво кафе да си купя , на каква степен да го мели машината за да усетя нещо приближаващо се на еспресото?
А и както виждате съм нов и бих желал в бъдещата дискусия да събера необходимите мнения , за са мога да виждам и темите за продажба от форума.
Предварително Ви Благодаря!
Кафе автомат Philips Espresso EP3349/70
- yovko
- Светло изпечен
- Мнения: 92
- Регистриран на: 03 Авг 2023 10:41
- Град: Пловдив
- Приготвям кафе с: Eureka Oro Single Dose & Profitec Go
Повече каймак се получава от по-прясно изпечено кафе. Кафетата от супермаркета обикновено не са особено пресни. В добавка на това повече каймак може да се очаква от по-тъмно изпечените зърна, както и от сортовете Робуста. Но каймакът сам по себе си не е критерий за вкусно кафе в чашата.
Вградените мелачки в автоматите обикновено имат не повече от 10-12 степени за настройка на едрината, което е твърде непрецизно (и недостатъчно) за добро еспресо. Опитай да налучкаш някакво по-фино смилане, което да не „запушва“ машината и... май няма много какво повече да се направи.
Вградените мелачки в автоматите обикновено имат не повече от 10-12 степени за настройка на едрината, което е твърде непрецизно (и недостатъчно) за добро еспресо. Опитай да налучкаш някакво по-фино смилане, което да не „запушва“ машината и... май няма много какво повече да се направи.
Life is too short for mediocre espresso.
-
- Светло изпечен
- Мнения: 59
- Регистриран на: 25 Апр 2022 13:46
- Град: София
- Приготвям кафе с: ECM/Eureka
Личния ми опит е, че с тази машина не можеш да пиеш кафе, което има вкуса на еспресо, приготвено по рецепта 1:2-3 за 30 секунди. По-скоро ще получиш 1:5 за 15 секунди.
Каймакът ти е последната грижа тук. Проблемът е, че кафето от което се прави еспресо с каймак, е твърде трудно за екстракция за тази машина. А и не можеш да спазиш рецептата.
Кафетата, които трябва да купуваш, хем трябва да са по-тъмно изпечени, хем да са качествени, което е труден избор. Но най-добре си пробвай сам - едно прясно изпечено кафе, срещу една Lavazza Qualita Rossa, срещу една Lavazza Qualita` Oro. Сам ще се убедиш, че прясно изпеченото кафе ще остава недоизвлечено, кисело и рядко, и по-евтините кафета, ще ти харесат повече.
Дори на най-ситно смилане, кафето няма да е достатъчно ситно смляно.
Но всичко това не трябва да те притеснява, понеже повечето барове не предлагат качествено еспресо и може да се окаже, че ще пиеш по-добро кафе от тяхното.
Почиствай машината редовно чрез изкарване на цялата група, защото иначе мухълът я превзема.
Каймакът ти е последната грижа тук. Проблемът е, че кафето от което се прави еспресо с каймак, е твърде трудно за екстракция за тази машина. А и не можеш да спазиш рецептата.
Кафетата, които трябва да купуваш, хем трябва да са по-тъмно изпечени, хем да са качествени, което е труден избор. Но най-добре си пробвай сам - едно прясно изпечено кафе, срещу една Lavazza Qualita Rossa, срещу една Lavazza Qualita` Oro. Сам ще се убедиш, че прясно изпеченото кафе ще остава недоизвлечено, кисело и рядко, и по-евтините кафета, ще ти харесат повече.
Дори на най-ситно смилане, кафето няма да е достатъчно ситно смляно.
Но всичко това не трябва да те притеснява, понеже повечето барове не предлагат качествено еспресо и може да се окаже, че ще пиеш по-добро кафе от тяхното.
Почиствай машината редовно чрез изкарване на цялата група, защото иначе мухълът я превзема.
-
- Нов потребител
- Мнения: 9
- Регистриран на: 02 Авг 2024 09:29
- Град: Велико Търново
- Приготвям кафе с: Delonghi
Благодаря за отговора Ви.
Ще си поиграя с "новата ми придобивка". Мисля да започна със смилането на кафето .
Ще си купя кафе на зърна смес арабика и робуста и ще видя до къде ще постигна някакви резултати.
Иииии накрая ще се ослушвам за една Гаджия
Ще си поиграя с "новата ми придобивка". Мисля да започна със смилането на кафето .
Ще си купя кафе на зърна смес арабика и робуста и ще видя до къде ще постигна някакви резултати.
Иииии накрая ще се ослушвам за една Гаджия
-
- Нов потребител
- Мнения: 9
- Регистриран на: 02 Авг 2024 09:29
- Град: Велико Търново
- Приготвям кафе с: Delonghi
И така......
Три седмици по-късно искам да споделя първи впечатления от относно кафе автомата:
1. За еспресо не става.
2. За мокачино и за Лате става .
За жалост аз не съм любител на напитките от точка 2
Ще се минава на вариант Гаджия.
В този ред на мисли ми се иска да натрупам мнения за да мога да видя обявите в този форум, т.к. обявите в трибунквеният сайт съм ги разгледал.
Три седмици по-късно искам да споделя първи впечатления от относно кафе автомата:
1. За еспресо не става.
2. За мокачино и за Лате става .
За жалост аз не съм любител на напитките от точка 2
Ще се минава на вариант Гаджия.
В този ред на мисли ми се иска да натрупам мнения за да мога да видя обявите в този форум, т.к. обявите в трибунквеният сайт съм ги разгледал.
- Rambo
- Светло изпечен
- Мнения: 103
- Регистриран на: 30 Май 2022 08:47
- Град: София
- Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Eureka Mignon
Saeco Poemia и HARIO Skerton Plus
Здрасти,
Съжалявам, че ще те разочаровам, но дори и да си вземеш Гаджия, пак няма да пиеш хубаво еспресо, ако не си купиш заедно с нея и средно хубава кафемелачка!! Така, че приготви си пари и за кафемелачка, ако ще купуваш само Гаджията си стой с автомата, само ще се набуташ с още една кафемашина и пак няма да си доволе.
Поздрави,
Съжалявам, че ще те разочаровам, но дори и да си вземеш Гаджия, пак няма да пиеш хубаво еспресо, ако не си купиш заедно с нея и средно хубава кафемелачка!! Така, че приготви си пари и за кафемелачка, ако ще купуваш само Гаджията си стой с автомата, само ще се набуташ с още една кафемашина и пак няма да си доволе.
Поздрави,
- edimitrov
- Зелено кафе
- Мнения: 27
- Регистриран на: 21 Апр 2024 02:28
- Град: Плевен
- Приготвям кафе с: Gaggia CLassic ri9480/11 2019 + Comandante MK3 Black Nitro
Допреди няколко месеца бях като теб и минах на Gaggia и добра ръчна кафемелачка и нещата вече се получават. Направих я на 9 бара и още по-добре станаха нещата. Иначе тук във форума се продават читави Gaggia. Ако натрупаш 20 мнения ще имаш достъп. Има много информация във форума по тези въпроси. Относно кафеавтомата при мен беше настроен на 1 степен на смилане т.е най- финно и отново беше като негърска пот особено арабиките. Тези машини направо съсипват хубавото кафе.Те са направени за хора , които нямат претенция към кафето и обичат да им горчи. Други вкусове не усещат и са мързеливи , тъй като си е един вид кулинарна дейност. Като започнем с по-ранно включване да загрее добре цялата система заедно с портафилтъра - а бе иска си време . 30мл за 2 мин ги изпиваш а работиш 10-15 мин по въпроса за крайния резултат. НО за мен си заслужава. Дори нямам търпение да дойде сутринта , за да си направя цялата програма. Ако се зарибиш по това нещо сигурно ще спреш да пиеш кафе по кафенетата или ще ги намалиш драстично.
- edimitrov
- Зелено кафе
- Мнения: 27
- Регистриран на: 21 Апр 2024 02:28
- Град: Плевен
- Приготвям кафе с: Gaggia CLassic ri9480/11 2019 + Comandante MK3 Black Nitro
С тази от подписа ми - Comandante MK3 ръчна е, Може да не ти е ОК да мелиш ръчно, но пък не заема място. Ако не пиете много кафета няма проблем. За ел. кафемелачки има доста колеги, които могат да се посъветват и на практика наблегни на кафемелачката! Оттам ще усетиш разликата. За повторяемост на кафето вече повече настройки ма машината барове и т.н и аксесоарите - цедки, тампери, везна - важна е.