Ремонт на помпа ULKA

Тук споделяме за проблеми с кафе оборудването и начините за тяхното решаване

Модератори: Svetlin, Gaggia

dreadx
Нов потребител
Мнения: 2
Регистриран на: 31 Юли 2023 11:02
Град: София
Приготвям кафе с: Rohnson, Taurus, Gaggia Baby, Saeco Minuto, кафеварка Bialetti, джезве и др.

Мнение

Здравейте, някой може ли да ми каже от къде да си купя такова топче/съчма за ремонт на помпа ULKA? Виждам, че не се предлага като резервна част от производителя, но е пълно с оферти от китайците.
Още не съм разглобил помпата и не знам в какво състояние е. Възможно е да мина и без смяната му, но ако имам резервно, ще го сменя.
Също можете ли да ми кажете точния размер на това топче, което китайците изпращат в ремонтния комплект? - според мен е 4.2mm., но не видях да го пише някъде.
Изображение
Trex
Светло изпечен
Мнения: 147
Регистриран на: 11 Май 2022 20:58
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro

Мнение

Заслужава ли си да поръчваш и чакаш част, при условие, че не знаеш дали ще ти свърши работа.
Нова помпа ЕР5 в България се намира за 22-25 лв, между другото.
dreadx
Нов потребител
Мнения: 2
Регистриран на: 31 Юли 2023 11:02
Град: София
Приготвям кафе с: Rohnson, Taurus, Gaggia Baby, Saeco Minuto, кафеварка Bialetti, джезве и др.

Мнение

Благодаря за ценните насоки, оправих проблема!

За сведение топчето не се оказа износено, въпреки че машината не си знае годините.

Mоже би не се налага често смяната му и заради това не се предлага по магазините като резервна част. Но исках да се снабдя предварително с всички възможни части, а не да я разглобя и после да ходя да ги търся, понеже машината ни е в офиса и колегите разчитат да работи.

/Машината е на шефа, Saeco Vienna и откакто я знам не прави хубаво кафе.
По някое време по-миналата година помпата съвсем беше спряла да бута вода през системата и той се обадил на мошениците, които са му я продали, за да ги пита какво да я прави: - Казали му да махне стъкленото топче/клапанче на изхода на групата и да види дали ще проработи. Махнал го той и така я мъчи още доста време. Според мен само хабеше кафето, (- ама той си купува GIMOKA GRAN BAR, което и без това не струва, та не е чак голямата загуба).

Аз предпочитам да стоя по-надалеч от чужди, зле-работещи машини. До сега изобщо не й обръшах внимание и предвид, че не работи коректно, никога не съм разчитал да си правя кафе на нея.
Пиех разтворимо кафе Мока с гореща вода от диспенсера.

Но миналата седмица съвпаднаха 2-3 неща: Първо ми свърши разтворимото кафе и реших да си пусна от машината, пък каквото и да е. Естествено излезе някакво гадно шварцоподобно кафе и се опитах да сменя настройките: да го мели по-ситно и т.н. Тогава помпата съвсем утихна и спря да изкарва вода. За пореден път си помислих, че е грехота тази машина да не работи добре, а за късмет и шефът точно беше в отпуска - нали ако я отворя не искам да ми виси на главата и да ми казва как се ремонтират кафемашини, /въпреки, че нищо не разбира от това/.

До сега не се бях занимавал точно със Saeco Vienna: знам, че са доста стари, но много хора си ги ползват без забележки. Като цяло машината ми хареса как е направена, но после, при тестването установих, че няма датчик за нивото на водата в казанчето. Не знам дали е така фабрично, но ми се видя голяма глупост - ще гледам да измисля нещо и за това.
Последно промяна от dreadx на 07 Авг 2023 11:49, променено общо 2 пъти.
Иван Вълков
Тъмно изпечен
Мнения: 373
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: GAGGIA BABY with PID XTM7100,
Mazzer Super Jolly - single mod
Wacaco Picopresso

Мнение

Темата се разводни от ремонт на помпа до ремонт на кафеавтомат. За да не сметнеш че само се заяждам за мен трябва да се провери целият път за високо налягане - помпа, клапан за налягане, бойлер. При по финно смляно кафе за да утихва помпата ме съмнява че има проблем и с клапана за налягане. Успех!
mikibunny99
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран на: 16 Май 2024 12:31
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Gaggia Carezza

Мнение

Аз успях да ремонтирам моята помпа с топче от помпичка за течен сапун :)

Обратно към “Технически неизправности и начини за отстраняването им”