Ъпгрейд на delonghi dedica EC685

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Svetlin, Gaggia

danch087
Нов потребител
Приготвям кафе с: Delonghi dedica ec 685

Мнение

Здравейе, нуждая се от помощта ви
Купих си delonghi dedica ec685, и ми се иска малко да подобря еспресото което прави машината.(в бъдеще ще купя хубава кафемелачка)
Дали ще има значително подобрение ако си купя нов портафилтър, цедка, и тампер.
Ще поръчам от баршеикър за да се възползвам от форумната отстъпка.
Ето на какво съм се спрял:
https://barshaker.ro/AccesoriiBarista/P ... ood-4011zr
https://barshaker.ro/AccesoriiBarista/f ... 1mm-12-14g
https://barshaker.ro/AccesoriiBarista/T ... kidd-513mm
https://barshaker.ro/Steamer-Delonghi-Dedica-Inox
Понеже не мога да разбера дали темпера си върви с цедка, съм избрал тази, и всичко съвместимо ли е като размери
Много Ви благодаря !
Поздрави
Stefko
Светло изпечен
Град: София
Приготвям кафе с: Hario Mini Mill
Bialetti Venus

Мнение

От всички артикули посочени в линковете за мен има най-голям смисъл има от цедката, но тя без мелачка се обезмисля напълно. Вземи си поне едно Харио, аз почти спрях еспресото, но когато ми се наложи да смеля за някое се справя, даже след центрирането и пълното фиксиране на стационарния нож използвам и винтоверта с бит 7мм.
Добрата техника улеснява нещата и увеличава повтаряемостта на резултата.
danch087
Нов потребител

Мнение

Ясно, аз се надявах че по този начин ще се удължи времето на екстракция, че към момента изтича много бързо. Кафето ми го смяла в кафепекарната за еспресо.
Благодаря за съвета
Stefko
Светло изпечен
Приготвям кафе с: Hario Mini Mill
Bialetti Venus

Мнение

Мелачката е задължителна, безтепенните са за предпочитане, аз симпатизирам на плоските ножове, макар наличната ми да е с конусни, хубав тампер също би помогнал за забавяне на екстракцията, чрез по-силно притискане.

Забавяне на екстракцията основно се постига, чрез едрината на кафето и силата на тампиране, с наличното ви кафе може да се опитате да го изсипвате на части и да го притиснете на няколко пъти. Корекция на налягането към по-ниско оптимално около 9 бара, макар преди покупката на манометър да си приготвях еспресо с 11,5, после съм правил експеименти и с 6 бара. Всичко е въпрос на вкус и ви съветвам най-вече да се водите от него.

Везна с точност 0.1грам също е необходима за да се установи пропорцията и да направите подходяща рецепта според вкусът ви.
Добрата техника улеснява нещата и увеличава повтаряемостта на резултата.
danch087
Нов потребител

Мнение

Благодаряти за разяснението. Ще ги поръчам пък дано има малко напредък. Ще се гледа и за хубава ел.кафемелачка.
Моляте погледни дали са съвместими темпера с цедката и ръкохватката
Trex
Светло изпечен
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro

Мнение

По мое мнение, минимума първоначално е хубаво кафе, мелачка, тампер и везна (моята везна е от алиекспрес за 3 долара и върши работа, няма таймер или други екстри, но аз и без това тегля само кафе на зърна). Другите неща все пак ги имаш. Като малко се ориентираш и свикнеш, може да започнеш да се оглеждаш и за други неща.
tenga
Зелено кафе
Град: Шумен

Мнение

Здравейте,
Аз съм нов във форума и се канех да пускам пост със същото запитаване. Успяхте ли да ъпгрейднете и какъв е резултата?

Махнах моят кафеавтомат и в момента съм набелязал да закупувам същият тип еспресо машина. Въпросът ми е дали ако махна крема филтъра и купя нова ръкохватка и филтър ще прави хубаво кафе. Също така какви са вариантите за кафемелачки, бюджета ми е ограничен и не ми се отделят 200-300 лева и повече за кафемелачка.

Благодаря за съветите!
Wlado
Младши бариста
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

danch087 написа: 25 Авг 2022 22:35 Ясно, аз се надявах че по този начин ще се удължи времето на екстракция, че към момента изтича много бързо. Кафето ми го смяла в кафепекарната за еспресо.
Благодаря за съвета
Казваш на кафе пекарната да ти го мели по фино...
dta
Тъмно изпечен
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

tenga написа: 25 Окт 2022 10:30 Здравейте,
Аз съм нов във форума и се канех да пускам пост със същото запитаване. Успяхте ли да ъпгрейднете и какъв е резултата?

Махнах моят кафеавтомат и в момента съм набелязал да закупувам същият тип еспресо машина. Въпросът ми е дали ако махна крема филтъра и купя нова ръкохватка и филтър ще прави хубаво кафе. Също така какви са вариантите за кафемелачки, бюджета ми е ограничен и не ми се отделят 200-300 лева и повече за кафемелачка.

Благодаря за съветите!
Ако махнете крема диска ще ви е нужна и кафемелачка. Ако искате да пиете хубаво еспресо ще се наложи да инвестирате и в кафемелачка, като доста компромисните варианти започват от 70-90 лв. Хубавите ръчни и компромисните електрически са от 300 +. Добрите електрически варианти започват от 700+.
tenga
Зелено кафе
Град: Шумен

Мнение

dta написа: 25 Окт 2022 13:24
tenga написа: 25 Окт 2022 10:30 Здравейте,

Благодаря за съветите!
Ако махнете крема диска ще ви е нужна и кафемелачка. Ако искате да пиете хубаво еспресо ще се наложи да инвестирате и в кафемелачка, като доста компромисните варианти започват от 70-90 лв. Хубавите ръчни и компромисните електрически са от 300 +. Добрите електрически варианти започват от 700+.
Благодаря. От къде мога да закупя ръкохватка и филтър, който да пасва на тази машина. Какво трябва да гледам като размер или всички ръкохватки са съвместими?

Обратно към “Новорегистрирани кафе любители”