tenga написа: ↑16 Ное 2022 08:47
CoffeePro написа: ↑15 Ное 2022 11:46
Аз си купих една отворена цедка от Aliexpress за проба. Цедката е двойна и опира в черната пластмаса отдолу. Има клипове в YouTube как да се отреже, за да не пречи. В моя случай просто развих винтчето, което застопорява пластмасата и премахнах, за да не разваля стоковия вид на машината. Единичната цедка е с цилиндрична форма, а заводските с крема диска са леко скосени, което води до това че отворената не влиза в портафилтъра, освен ако не се махне телта, която играе роля на пружина фиксираща цедката. Резултата е, че цедката не е фиксирана добре в портафилтъра. Кафето в чашата е с много по-добър вкус и плътност (предполагам заради по-ситното смилане), но няма каймак. Сега си поръчах от китайците нов отворен портафилтър с две цедки - единична и двойна и ще правя опити и с тях. Мисля в бъдеще да си взема и прецизна отворена цедка. За да получа истински каймак в чашата предполагам ще трябва да ползвам по-прясно изпечено кафе, както и кафето да е микс с 20 или 30% робуста.
Меля с ръчна мелачка на Харио, която успява да задръсти машината.
Здравей. Какви са ти впечатленията от кафемелачката? Заслужава ли си този модел, усеща ли се разлика спрямо смляно кафе от магазина?
Здравей,
Има цяла тема за кафемелачките HARIO. Нямам база за сравнение с други кафемелачки. Моите впечатления са, че може да мели доста ситно, съответно при проби съм успявал да запуша машината. Моят вариант е слим. При него регулирането в долната част на контейнера за зърна. Основно се спрях на този модел, защото ми изглеждаше по-лесно за регулация. Няма обозначение на деленията. Има степени, като при въртене на винта се чува "цъкане". Аз нагласям на око разстоянието на ножовете, смилам няколко зърна, след което правя корекции с въртене по часовниковата или обратно на часовниковата страна според нуждата от по-едро или по-ситно смилане. Дори и с пакетирано кафе на зърна от магазина има голяма разлика спрямо предварително смляното. Мирише страхотно в контейнера за смляно кафе. Дава вариативност и контрол над времето за екстракция. Недостатъците са, че стационарния нож не е добре фиксиран, степените не са маркирани - действа се малко на "проба-грешка", при варианта с пластмасов контейнер за смляното кафе има полепване на смляно кафе по стените.
Според мен не случайно се казва, че ръчните мелачки на HARIO са минимума за по-добро кафе. Има много какво да се желае още, но цената е добра и мелничката върши работа. Според мен всичко на по-ниска цена ще е сериозен компромис и не би си заслужавало парите. На по-висока цена има много варианти, но там нямам лични впечатления. Според мен си заслужава и дори човек да надгради винаги ще ѝ намери приложение.