Ъпгрейд на delonghi dedica EC685

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Svetlin, Gaggia

Trex
Светло изпечен
Мнения: 108
Регистриран на: 11 Май 2022 20:58
Приготвям кафе с: Gaggia Classic Pro

Мнение

CoffeePro написа: 15 Ное 2022 11:46 Аз си купих една отворена цедка от Aliexpress за проба. Цедката е двойна и опира в черната пластмаса отдолу. Има клипове в YouTube как да се отреже, за да не пречи. В моя случай просто развих винтчето, което застопорява пластмасата и премахнах, за да не разваля стоковия вид на машината. Единичната цедка е с цилиндрична форма, а заводските с крема диска са леко скосени, което води до това че отворената не влиза в портафилтъра, освен ако не се махне телта, която играе роля на пружина фиксираща цедката. Резултата е, че цедката не е фиксирана добре в портафилтъра. Кафето в чашата е с много по-добър вкус и плътност (предполагам заради по-ситното смилане), но няма каймак. Сега си поръчах от китайците нов отворен портафилтър с две цедки - единична и двойна и ще правя опити и с тях. Мисля в бъдеще да си взема и прецизна отворена цедка. За да получа истински каймак в чашата предполагам ще трябва да ползвам по-прясно изпечено кафе, както и кафето да е микс с 20 или 30% робуста.
Меля с ръчна мелачка на Харио, която успява да задръсти машината.
Няма нужда от робуста за "каймак", само кафето трябва да е прясно...
Светло кафе на 4 седмици дава забележително по-малко "каймак" спрямо кафе на 10 дни.
Колкото по-изпечени са кафетата, токова е по бърз тоя процес.
tenga
Зелено кафе
Мнения: 21
Регистриран на: 25 Окт 2022 10:26
Град: Шумен

Мнение

CoffeePro написа: 15 Ное 2022 11:46 Аз си купих една отворена цедка от Aliexpress за проба. Цедката е двойна и опира в черната пластмаса отдолу. Има клипове в YouTube как да се отреже, за да не пречи. В моя случай просто развих винтчето, което застопорява пластмасата и премахнах, за да не разваля стоковия вид на машината. Единичната цедка е с цилиндрична форма, а заводските с крема диска са леко скосени, което води до това че отворената не влиза в портафилтъра, освен ако не се махне телта, която играе роля на пружина фиксираща цедката. Резултата е, че цедката не е фиксирана добре в портафилтъра. Кафето в чашата е с много по-добър вкус и плътност (предполагам заради по-ситното смилане), но няма каймак. Сега си поръчах от китайците нов отворен портафилтър с две цедки - единична и двойна и ще правя опити и с тях. Мисля в бъдеще да си взема и прецизна отворена цедка. За да получа истински каймак в чашата предполагам ще трябва да ползвам по-прясно изпечено кафе, както и кафето да е микс с 20 или 30% робуста.
Меля с ръчна мелачка на Харио, която успява да задръсти машината.
Здравей. Какви са ти впечатленията от кафемелачката? Заслужава ли си този модел, усеща ли се разлика спрямо смляно кафе от магазина?
CoffeePro
Нов потребител
Мнения: 11
Регистриран на: 08 Авг 2022 13:54
Град: София
Приготвям кафе с: DeLonghi DEDICA EC 685, Hario MSS-1B Mini Mill Slim +

Мнение

tenga написа: 16 Ное 2022 08:47
CoffeePro написа: 15 Ное 2022 11:46 Аз си купих една отворена цедка от Aliexpress за проба. Цедката е двойна и опира в черната пластмаса отдолу. Има клипове в YouTube как да се отреже, за да не пречи. В моя случай просто развих винтчето, което застопорява пластмасата и премахнах, за да не разваля стоковия вид на машината. Единичната цедка е с цилиндрична форма, а заводските с крема диска са леко скосени, което води до това че отворената не влиза в портафилтъра, освен ако не се махне телта, която играе роля на пружина фиксираща цедката. Резултата е, че цедката не е фиксирана добре в портафилтъра. Кафето в чашата е с много по-добър вкус и плътност (предполагам заради по-ситното смилане), но няма каймак. Сега си поръчах от китайците нов отворен портафилтър с две цедки - единична и двойна и ще правя опити и с тях. Мисля в бъдеще да си взема и прецизна отворена цедка. За да получа истински каймак в чашата предполагам ще трябва да ползвам по-прясно изпечено кафе, както и кафето да е микс с 20 или 30% робуста.
Меля с ръчна мелачка на Харио, която успява да задръсти машината.
Здравей. Какви са ти впечатленията от кафемелачката? Заслужава ли си този модел, усеща ли се разлика спрямо смляно кафе от магазина?
Здравей,
Има цяла тема за кафемелачките HARIO. Нямам база за сравнение с други кафемелачки. Моите впечатления са, че може да мели доста ситно, съответно при проби съм успявал да запуша машината. Моят вариант е слим. При него регулирането в долната част на контейнера за зърна. Основно се спрях на този модел, защото ми изглеждаше по-лесно за регулация. Няма обозначение на деленията. Има степени, като при въртене на винта се чува "цъкане". Аз нагласям на око разстоянието на ножовете, смилам няколко зърна, след което правя корекции с въртене по часовниковата или обратно на часовниковата страна според нуждата от по-едро или по-ситно смилане. Дори и с пакетирано кафе на зърна от магазина има голяма разлика спрямо предварително смляното. Мирише страхотно в контейнера за смляно кафе. Дава вариативност и контрол над времето за екстракция. Недостатъците са, че стационарния нож не е добре фиксиран, степените не са маркирани - действа се малко на "проба-грешка", при варианта с пластмасов контейнер за смляното кафе има полепване на смляно кафе по стените.
Според мен не случайно се казва, че ръчните мелачки на HARIO са минимума за по-добро кафе. Има много какво да се желае още, но цената е добра и мелничката върши работа. Според мен всичко на по-ниска цена ще е сериозен компромис и не би си заслужавало парите. На по-висока цена има много варианти, но там нямам лични впечатления. Според мен си заслужава и дори човек да надгради винаги ще ѝ намери приложение.
tenga
Зелено кафе
Мнения: 21
Регистриран на: 25 Окт 2022 10:26
Град: Шумен

Мнение

Здравейте. Вече официално си купих EC685. Тези които имате тази машина коя цедка използвате когато си приготвяте кафе? Единичната или двойната, защото при единичната не мога да събера повече от 10 грама кафе, а всички които съм гледал използват средно по 14-15 гр кафе за доза.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4388
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

За арабики най добре се получава с 14+ грама смляно кафе, което прави единичната цедка неизползваема.
Нека обменяме знания за любимото ни :coffee:
tenga
Зелено кафе
Мнения: 21
Регистриран на: 25 Окт 2022 10:26
Град: Шумен

Мнение

Благодаря. Има ли значение дали филтъра е pressurized или non-pressurized? В момента ползвам крема филтъра със смялно кафе което мисля че е Лаваца, слагам 7-8 грама и кафето ми идва доста силно, ако сложа 14 грама не знам как ще се пие, трябва да го пусна 60-70 мл.

Поръчал съм вече от Амазон нов портафилтър botomless с non-pressurized цедка, в момента си набелязвам и Hario мелачка.
Wlado
Тъмно изпечен
Мнения: 401
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

tenga написа: 24 Ное 2022 12:58 Благодаря. Има ли значение дали филтъра е pressurized или non-pressurized? В момента ползвам крема филтъра със смялно кафе което мисля че е Лаваца, слагам 7-8 грама и кафето ми идва доста силно, ако сложа 14 грама не знам как ще се пие, трябва да го пусна 60-70 мл.

Поръчал съм вече от Амазон нов портафилтър botomless с non-pressurized цедка, в момента си набелязвам и Hario мелачка.
Има огромно - pressurized - е направен за старо кафе печено преди две три години и купувано преди пет, лежало в магазина поне 4 години, и едро намелено от производителя, за да изкара малко крема. Другото е за прясно изпечени кафета от локален/нелокален пекар смляно непосредствено преди приготвяне.
dta
Средно изпечен
Мнения: 231
Регистриран на: 12 Окт 2021 22:30
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

Wlado написа: 24 Ное 2022 13:27
tenga написа: 24 Ное 2022 12:58 Благодаря. Има ли значение дали филтъра е pressurized или non-pressurized? В момента ползвам крема филтъра със смялно кафе което мисля че е Лаваца, слагам 7-8 грама и кафето ми идва доста силно, ако сложа 14 грама не знам как ще се пие, трябва да го пусна 60-70 мл.

Поръчал съм вече от Амазон нов портафилтър botomless с non-pressurized цедка, в момента си набелязвам и Hario мелачка.
Има огромно - pressurized - е направен за старо кафе печено преди две три години и купувано преди пет, лежало в магазина поне 4 години, и едро намелено от производителя, за да изкара малко крема. Другото е за прясно изпечени кафета от локален/нелокален пекар смляно непосредствено преди приготвяне.
При pressurized генерираното, от помпата/клапана, налягане при екстракцията се гарантира от клапана в филтъра, при non-pressurized генерираното налягане при екстракцията се определя от качеството, едрината на смилане и степента на уплътнение на таблетката.
Wlado
Тъмно изпечен
Мнения: 401
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

dta написа: 24 Ное 2022 13:41
Wlado написа: 24 Ное 2022 13:27

Има огромно - pressurized - е направен за старо кафе печено преди две три години и купувано преди пет, лежало в магазина поне 4 години, и едро намелено от производителя, за да изкара малко крема. Другото е за прясно изпечени кафета от локален/нелокален пекар смляно непосредствено преди приготвяне.
При pressurized генерираното, от помпата/клапана, налягане при екстракцията се гарантира от клапана в филтъра, при non-pressurized генерираното налягане при екстракцията се определя от качеството, едрината на смилане и степента на уплътнение на таблетката.
С една дума слагаш старо (Лаваца, или, монарх, или там нещо си печено 2018 година, а зеленото кафе реколта 2016 г.) и едро мляно кафе и конструкцията на филтъра ти гарантира чрез налягането, че ще излезне нещо като еспресо...
dta
Средно изпечен
Мнения: 231
Регистриран на: 12 Окт 2021 22:30
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia

Мнение

Wlado написа: 24 Ное 2022 13:59
dta написа: 24 Ное 2022 13:41

При pressurized генерираното, от помпата/клапана, налягане при екстракцията се гарантира от клапана в филтъра, при non-pressurized генерираното налягане при екстракцията се определя от качеството, едрината на смилане и степента на уплътнение на таблетката.
С една дума слагаш старо (Лаваца, или, монарх, или там нещо си печено 2018 година, а зеленото кафе реколта 2016 г.) и едро мляно кафе и конструкцията на филтъра ти гарантира чрез налягането, че ще излезне нещо като еспресо...
Нещо като, но не и еспресо.

Обратно към “Новорегистрирани кафе любители”