Поредна поръчка от Пламен и отново адмирации за подбора му на кафета.
Поръчката-Кения Ндимайни АВ, Етиопия Тега Тула и анаеробната Никарагуа, изпечени средно, отговарящи на описанието вкусове. Никарагуата съм я поръчвал няколко пъти и знаех какво очаквам, впечатли ме Кенията с балансираното си средно тяло. Всички кафета са лесни за работа.
Пекарна за кафе 007 - Плевен
- jordancheto
- Зелено кафе
- Мнения: 49
- Регистриран на: 30 Мар 2022 20:47
- Град: София
- Приготвям кафе с: Lelit Mara W, DF-64, VST-20
Обновяване на впечатленията ми:Пачко_007 написа: ↑31 Май 2023 19:41 @jordancheto
Моята, рецепта е : 15г.кафе х 5г от всяко.
Цедката е Ла Марцоко 14г със сертификат.
15г/28сек/35ml.
филтър: 15 грама кафе, 225 грама вода рецептата на @Gaggia ползвам избелени филтри на Харио.
пп. Чашата какво показва. Сладко ли ти е еспресото? Не се притеснявай, приемам и критики, и похвали!
Поздрави!
Преди около 20 дни започнах да правя еспресо от натуралната Етиопия Джигеса, печена на 11.05 - т.е. била е на около 20 дни след изпичане. Усещаше се потенциала на кафето, но не успях да извлека истинско удоволствие от него. Затова го оставих, за да не го хабя. Вчера и днес, ~40 дни след изпичане, отново го подхванах. При съшата рецепта както преди 20 дни (21г/27сек/37мл), се получава неописуемо - то не са аромат, вкус, послевкус, плътност, слоеве, комплексност... С две думи - отвява ти сетивата. Страхотно кафе! Жалко, че Тега и Тула свърши още докато беше "прясна" на 15-20 дни.
Откакто правя кафе, нито едно кафе на седмица или две не е било толкова хубаво на еспресо, колкото поне 33 дни след изпичане. Кофти кафетата нямат оправия, колкото и да чакаш... Но след този период явно нещо се отприщва в хубавите кафета и в чашата се леят чудеса. Не е първото кафе, с което ми се случва това и занапред ще изчаквам поне 30 дни след изпичане. Добавям 007 в любимите ми пекарни.
Поздравления, Пачко
-
- Светло изпечен
- Мнения: 78
- Регистриран на: 12 Май 2021 06:43
- Град: Sofia
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic RI8161/40
1zpresso JX PRO
Чак днес успях да стигна до последната поръчка изпечена на 06.13 - 2 месеца отлежава у нас - нещо не остава време за кафе през летния сезон от скитане...
Nicaragua La Escondida - супер кафе! Ванилията много се усеща.
С Gaggia Classic + JX Pro се получава супер 1:2 16in - 29/32 out. с по-дълги екстракции - 40 - 50+ секунди.
Бразилията отново си е ТОП, но честно не хващам разлика с новата пекарна която Пачко е взел, предполагам заради обoрудването или некадърност
След малко пускам поредната поръчка към Пачко!
Живи и Здрави!
Nicaragua La Escondida - супер кафе! Ванилията много се усеща.
С Gaggia Classic + JX Pro се получава супер 1:2 16in - 29/32 out. с по-дълги екстракции - 40 - 50+ секунди.
Бразилията отново си е ТОП, но честно не хващам разлика с новата пекарна която Пачко е взел, предполагам заради обoрудването или некадърност
След малко пускам поредната поръчка към Пачко!
Живи и Здрави!
- jordancheto
- Зелено кафе
- Мнения: 49
- Регистриран на: 30 Мар 2022 20:47
- Град: София
- Приготвям кафе с: Lelit Mara W, DF-64, VST-20
Да, вкусна беше тази Никарагуа, дори след престой от 2 месеца. И при мен толкова отлежа и си беше вкусна докрай. При тези дълги екстракции не страда ли аромата на по-отлежалите кафета? При мен само на супер пресни си позволявам докъм 30 секунди. Иначе прекален финото смилане за толкова дълги екстракции изяжда от ароматите и вкуса.
С Е61 съм аз.
С Е61 съм аз.
imiliev написа: ↑15 Авг 2023 13:30 Чак днес успях да стигна до последната поръчка изпечена на 06.13 - 2 месеца отлежава у нас - нещо не остава време за кафе през летния сезон от скитане...
Nicaragua La Escondida - супер кафе! Ванилията много се усеща.
С Gaggia Classic + JX Pro се получава супер 1:2 16in - 29/32 out. с по-дълги екстракции - 40 - 50+ секунди.
Бразилията отново си е ТОП, но честно не хващам разлика с новата пекарна която Пачко е взел, предполагам заради обoрудването или некадърност
След малко пускам поредната поръчка към Пачко!
Живи и Здрави!
-
- Светло изпечен
- Мнения: 78
- Регистриран на: 12 Май 2021 06:43
- Град: Sofia
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic RI8161/40
1zpresso JX PRO
Нямам PID и въпреки темп сърфирането до стотна, рядко се получават еднакви вкусове при едно кафе и равни условия.
Под 30 сек и около са ми малко кисели, независимо от 1:2, 1:2.5 и т.н.
С Гагията при мен няма никаква логика.
Примерно на Диабло бленда ,който по-спомен беше под 900метра надморска и медиум-дарк би трябвало да стане с горе-долу бърза екстракция по учебник, но пак извадих шоколада с екстракция над 40 секунди и 1:2 мисля беше...
Под 30 сек и около са ми малко кисели, независимо от 1:2, 1:2.5 и т.н.
С Гагията при мен няма никаква логика.
Примерно на Диабло бленда ,който по-спомен беше под 900метра надморска и медиум-дарк би трябвало да стане с горе-долу бърза екстракция по учебник, но пак извадих шоколада с екстракция над 40 секунди и 1:2 мисля беше...
- yovko
- Светло изпечен
- Мнения: 126
- Регистриран на: 03 Авг 2023 10:41
- Град: Пловдив
- Приготвям кафе с: Eureka Oro SD & DolceVita
Gaggia Classic (2019) *
Profitec Go **
Днес сутринта опитах Бразилията Шоколад. Макар, че е още доста прясна - на 12 дни от изпичането. И малко обърках температурата, понеже предното кафе беше тъмно и бях намалил на 92 градуса за него, та не съобразих да вдигна малко като за средно печено кафе. Може и заради това да имаше една лека и нежна киселинност, много приятна всъщност, но ще пробвам утре пак и с малко по-висока температура.
Чудесно кафе, при всички положения. Много ми допадна.
Ще видя и с времето дали ще се развива още вкуса... имам килограм от него.
Чудесно кафе, при всички положения. Много ми допадна.
Ще видя и с времето дали ще се развива още вкуса... имам килограм от него.
* Gaggia Classic + PID, pressure gauge, flow control dimmer & LED tank light
** Продавам Profitec Go в гаранция
** Продавам Profitec Go в гаранция
-
- Светло изпечен
- Мнения: 134
- Регистриран на: 28 Ное 2018 09:02
- Град: Бургас
- Приготвям кафе с: G-Iota (DF64) SSP MP, Kinu M47, Gaggia Classic PID, Braslia club.
Тъй като Бразилия шоколад вече не е от предлаганите, от известно време мигрирах на Колумбия Финка Ла Клаудина.
Кафето ми харесва много, няма паразитни нотки, с приятен сладникав вкус и с достатъчно тяло ( че немалко кафета ми идват прекалено ефирни).
Поздравления на Пламен за подбора на кафе и отношението към клиентите.
Кафето ми харесва много, няма паразитни нотки, с приятен сладникав вкус и с достатъчно тяло ( че немалко кафета ми идват прекалено ефирни).
Поздравления на Пламен за подбора на кафе и отношението към клиентите.
- yovko
- Светло изпечен
- Мнения: 126
- Регистриран на: 03 Авг 2023 10:41
- Град: Пловдив
- Приготвям кафе с: Eureka Oro SD & DolceVita
Gaggia Classic (2019) *
Profitec Go **
Аз много харесах Етиопия Джигеса и пия вече втори килограм от него. Чудно кафе за еспресо.
* Gaggia Classic + PID, pressure gauge, flow control dimmer & LED tank light
** Продавам Profitec Go в гаранция
** Продавам Profitec Go в гаранция
-
- Тъмно изпечен
- Мнения: 356
- Регистриран на: 12 Окт 2021 22:30
- Град: София
- Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Отзив за Коста Рика Солис & Кордеро - Много приятен характерен плодов вкус с леки нотки на шоколад + послевкус на цитрус и фр грозде.
На еспресо изисква по ситно смилане.
Заслужава си да се опита.
На еспресо изисква по ситно смилане.
Заслужава си да се опита.