От кой регион са любимите ви кафе зърна, идеята ми е да съберем малко данни за предпочитанията на българския кафелюбител.
***Моля ако има регион, който е пропуснат да ме коригирате
От кой регион в света са любимите ви кафета?
Ако можех да редактирам гласа си бих заменил Columbia с India.
India е скритата лимонка (особено за еспресо), просто не е популярно.
ПП: Не знам дали може да превърнем анкетата в дискусия?
India е скритата лимонка (особено за еспресо), просто не е популярно.
ПП: Не знам дали може да превърнем анкетата в дискусия?
Не помня къде го прочетох, но ми се струва вярно и добро правило за начална ориентация (естествено, че има безкрайно много изключения).
1) Африка - ярки плодови вкусове с висока киселинност.
2) Азия - пълна противоположност на африканските, тежки и землисти вкусове.
3) Южна Америка - в средата между горните две с добре изразени ядкови вкусове.
---------------------------------------
* землист, ядков, шоколадов вкус - това са вкусовете използвани от родните пекари да опишат по-горчащи и препечени кафета, но аз (предполагам и повечето Internet източници) не влагам това в тези опеределения.
**Вече съм го споделял, но ще го повторя защото този принцип много ми харесва. Не смятам, че вкусовете трябва да се описват прекалено сложно, защото човека на който го описваш губи ориентация и така описанието се обезсмисля. Това ми го е казвал и професионален сомелиер - Основната цел на сомелиера е не да си вири носа и да се прави на велик и помпозен, а да успее да ориентира клиента за това, което търси, ако не се справи с това, значи се е провалил и не си е свършил работата.
1) Африка - ярки плодови вкусове с висока киселинност.
2) Азия - пълна противоположност на африканските, тежки и землисти вкусове.
3) Южна Америка - в средата между горните две с добре изразени ядкови вкусове.
---------------------------------------
* землист, ядков, шоколадов вкус - това са вкусовете използвани от родните пекари да опишат по-горчащи и препечени кафета, но аз (предполагам и повечето Internet източници) не влагам това в тези опеределения.
**Вече съм го споделял, но ще го повторя защото този принцип много ми харесва. Не смятам, че вкусовете трябва да се описват прекалено сложно, защото човека на който го описваш губи ориентация и така описанието се обезсмисля. Това ми го е казвал и професионален сомелиер - Основната цел на сомелиера е не да си вири носа и да се прави на велик и помпозен, а да успее да ориентира клиента за това, което търси, ако не се справи с това, значи се е провалил и не си е свършил работата.
-
Kafe_maybe
- Светло изпечен
Принципно съм фен на Бразилското кафе, колкото и да е тривилано. Попадал съм и на доста добри мексикански кафета.
Цялостно ми е трудно да отговоря - прекалено много вариации има между самите фермери и след това как е изпечено кафето.
Цялостно ми е трудно да отговоря - прекалено много вариации има между самите фермери и след това как е изпечено кафето.
Африка - Кения, Руанда, Бурунди (няма я в списъка), разбира се и класиката Етиопия, но далеч не толкова напред пред другите африкански.
Хора, има анкета, може да гласувате в нея, не е нужно да дублира информацията от анкетата в коментар.