Пекарни за кафе Kaleido Sniper M1-M2-M6-M10

Пекарни, техники и съвети за процеса на изпичане на кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

M2.jpg
.
M2_1.jpg
Sniper_roasters.jpg
В тази тема ще споделям опит от кафе пекарните на китайския производител Kaleido. За мен най-интересния факт за техните пекарни е че ползват инфрачервени нагреватели на базата на въглеродни нишки. Тези нагреватели загряват предимно чрез излъчване и коефициента на полезно действие е много висок. IR нагревателите действат дирекно и моментално на кафеените зърна, като не нагряват индиректно въздуха или барабан. Няма и голямо значение дали камерата е изолирана или не. Прилагам снимка на самия елемент
IR heating element.jpg
. Поради високото КПД варианта до 400г M2 е само 800W. Да не забравяме обече, че пекарната си е китайска разработка и е възможно във времето да е надеждна или пък не, но на мен ми изглежда прилично направена по снимки. Ето снимка на всички части на модела M2 Sniper
m2 parts.jpg

Ще допълня довечера темата с още информация по въпроса.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist

Мнение

Намерих малко снимки на отворени пекарни M2 и M10. Виждат се използваните компоненти.
m10 opened 3.jpg
m10 opened 1.jpg
m2 opened.jpg
m10 opened 2.jpg
m10 opened.jpg
Аватар
Gaggia
Coffee scientist

Мнение

Аватар
Gaggia
Coffee scientist

Мнение

Понаучих особеностите на печката(M10) и засега мога да кажа, че съм доволен от резултатите. Спокойно се пекат малки количества 200г или пък големи 1000г, напълно покриващи нуждите на домашното печене. Когато имам повече опит ще се опитам да напиша ревю, трудното е че сега хем уча печенето, хем трябва да научавам нова техника. Качвам един профил за изпичане на Етиопия иргашеф 200г от днес с развитие medium-light, който се получи добре. Първото пукане го отбелязах малко по-рано.
200g Yirgacheffe med-light.JPG
Аватар
Gaggia
Coffee scientist

Мнение

200g BRAZIL Yellow Bourbon с Kaleido M10, качвам лога за референция, добре се получи
Brazil Yellow Bourbon NL 200g 800-1300m medium_22-06-23_2226.JPG
Аватар
Gaggia
Coffee scientist

Мнение

Първи опит за автоматично изпичане по зададена крива, като резултат, изпеченото кафе беше 1:1 с това, което получих при създаване на кривата. Общо взето, направиш ли профила, само зареждаш зърната и софтуера с пекарната правят всичко автоматично.

Това е оригиналната крива
redgogo
Зелено кафе
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Compak PK 100 и Lelit Bianca v3

Мнение

Здравейте, Hottop KN-8828B-2K+ (Artisan) или Kaleido Sniper M2 PRO ще дадат по-добър краен продукт по отношение; повторяемост на резултатите, равномерно изпичане, качествена карамелизация и аромат?
Благодаря!
Аватар
Gaggia
Coffee scientist

Мнение

Kaleido-то е по-съвременна концепция, нагревателите са от въглеродни нишки, което дава възможност за бърз контрол над температурата(сходно на газовите пекарни). Ако поръчваш M2, задължително я вземи с кита за две лампи. Като недостатък при мен имаше проблемни връзки на тавичката за люспи и едно от крачетата на самата пекарна(те са някакви странни сглобки с пресоване и явно не са много надеждни), така че имай предвид, че може и да се наложи някоя заварка, но всичко останало е наред.
loose-welds-kaleido.jpg
Аватар
Rambo
Светло изпечен
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и DF 54
Saeco Poemia и HARIO Skerton Plus

Мнение

Здрасти @Gaggia ,

има ли смисъл да се купува М1 за лично печене на кафе само за мен или да се напъвам за М2. Ако М1 би била доста прилична за лично ползване, с кой кит препоръчваш да се закупи.

Благодаря,
Поздрави,
Аватар
Gaggia
Coffee scientist

Мнение

М2 бих взел аз с два нагревателя.