Какво кафе изпекох днес в снимки и коментари

Пекарни, техники и съвети за процеса на изпичане на кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4328
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Нека тази тема е за снимки и коментари на кафетата, които изпичаме, като най-полезно би било да споделяме снимка на зеленото кафе, вече изпечено и профил или поне коментари около процеса. Ето Rwanda Rushashi от днес, като зрънцата са доста шаренки и екзотични по природа. Засега профила ми на печене е доста свързан с мини пекарната, която ползвам и не знам доколко би свършил работа, но все пак споделям. Сушене 0-4:30мин, първо пукане 8:30мин, Край на изпичането 10:20мин. Температура на горещия въздух 260°C(фаза на сушене)-280°C(малко преди 1C) - 240°C(След устойчив 1C докрая), на зърната спрямо времето за съжаление нямам информация, Получи се средно изпичане като за еспресо, с такава цел съм и пекъл, по време на процеса отделя много люспи. Изпечено на модифициран RM с ръчно управление на температурата.
Всички кафета са ми кафе на месеца :coffee:
Аватар
Пачко_007
Supporter
Мнения: 375
Регистриран на: 18 Апр 2020 16:38

Мнение

Рунд 3(първитв две партиди отидоха в коша).Сурово кафе Перу Каджамарка.Предварително загрята фурна на 225гр.с тавата.Рабъркване през 2мин.Първо пукане в 10,10мин,след което намалих на 200гр.На 12мин.махнах тавата от фурната,и пресипах в гевгир,почнах да бъркам.Получи се това:
www.specialtycoffee-007.com
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 920
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

И аз се пробвах с печенето.
Кафето е от col spirit
Columbia Tatana anaerob washed.
Изображение

Това е третата партида, една светло се опитах, но бе доста странно на вкус и аромат, някак на елда ми докарваше :)

На фурна с вентилатор на 210-215 градуса с разбъркване на 2мин. Първо пукане на края на 12 мин някъде и после още минута във фурната. След средно ми изглежда
Изображение

На еспресо добра и безпроблемна екстракция прави, няма горчивина, но и нищо впечатляващо, дори нищо анаеробно, добро-мн. добро, на в60 не съм пробвал, но едва ли ще изненада с нещо.

Относно печенето съм по-скоро доволен от резултата. Самото кафе има обаче доста люспи, а уж при мокър процес трябва да са по-малко. Някои люспи се отделят и си стоят в тавата, но много остават по зърната и се “запечатват” към тях с печенето, което влошава вида, а предполагам и вкуса донякъде. Интересно ми е дали има някакъв метод за махане на люспата от зеленото кафе и си мисля при следваща поръчка да вървя към търсене на залено кафе с по-малко люспи поне на вид.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4328
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Изчакай седмица и дегустирай тогава.
Всички кафета са ми кафе на месеца :coffee:
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4328
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Малко ароматна Бразилия Yellow bourbon за еспресо и лате изпечена средно. Зеленото кафе мирише приятно на какао, а не просто на сено, доста интересно. Изпекох средно на RM, защото тук има само шоколад, а той е най добре от средно нататък. 11 мин общо, 9 мин до първо пукане и после 2 минути развитие.
Всички кафета са ми кафе на месеца :coffee:
Wlado
Тъмно изпечен
Мнения: 392
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

Gaggia написа: 15 Май 2022 19:31 Малко ароматна Бразилия Yellow bourbon за еспресо и лате изпечена средно. Зеленото кафе мирише приятно на какао, а не просто на сено, доста интересно. Изпекох средно на RM, защото тук има само шоколад, а той е най добре от средно нататък. 11 мин общо, 9 мин до първо пукане и после 2 минути развитие.
Доволен ли си от зърната на холандците - Аз си взех пет шест вида и всичките ми харесват...
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4328
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Wlado написа: 16 Май 2022 12:03
Доволен ли си от зърната на холандците - Аз си взех пет шест вида и всичките ми харесват...
Отлични по моя скромен пекарски опит, Бурунди(еспресо) и Кения(филтър) са супер.
Всички кафета са ми кафе на месеца :coffee:
Wlado
Тъмно изпечен
Мнения: 392
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: ACS MINIMA, Eureka Drogheria, Lelit pl041tem, Gene CBR 101 coffee roaster

Мнение

Gaggia написа: 16 Май 2022 15:13
Wlado написа: 16 Май 2022 12:03
Доволен ли си от зърната на холандците - Аз си взех пет шест вида и всичките ми харесват...
Отлични по моя скромен пекарски опит, Бурунди(еспресо) и Кения(филтър) са супер.
И аз така си мисля - не пия филтри и други чайове (майтап тука), но аз си взех от евтините пет вида и бая ми харесват. Бразилия, Етиопия, Доминиканска република, Мианмар, всяко излезна свястно. Само робустата имаше типичната миризма на чорапи...
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4328
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Yirgacheffe от Нидерландците, доста неугледно на зелено, да видим след някой ден как ще е на вкус, изпекох за 11 мин, като развитието беше от 9:10. Температура 240°C(малко до преди 1C)-260°C(до стабилен 1C)-250°C до края, да уточня, че това е температурата на топлия въздух, който излиза от пистолета, не на самите зърна.

***Няколко дни по-късно пробвах за V60 и е идеално, плодово киселинно.



Всички кафета са ми кафе на месеца :coffee:
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4328
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Поредното печиво от новия румънски доставчик Colombia Mujeres del Sur de Tolima SCA87
Красиви, едри зърна, малко люспи, пукане силно, все едно някой хвърля пиратки в пекарната. Профила е като в предишния пост, лесно за печене и красиво, вкуса ще видим :), 200г, 10:40 мин общо време на изпичане в RM.
Всички кафета са ми кафе на месеца :coffee: