Магазини за чай

Видове чай, начини на приготвяне и оборудване

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
кафепитек
Светло изпечен
Град: София
Приготвям кафе с: Chemex, V60, Wilfa Uniform

Мнение

Споделете опит и познания за пазаруване на чай от България/ЕС и света.

Тук има доста широк списък на различни доставчици на чай, вкл. от Изтока, ЕС и други (има и функция за търсене): https://tea-adventures.net/online-tea-shops/.

Ще напиша за японските, за които имам най-ясен поглед. Тези съм ползвал успешно:
  • Ippodo
  • Thés du Japon
  • Maiko
  • O-cha (не останах много доволен от последната поръчка и комуникация /2019 г./, но съм получавал и страхотни неща в миналото, така че не искам да разубеждавам никого да ги пробва)
  • Sazen (предлагат и нeяпонски, могат да доставят с предплатени ДДС/мито по DHL или FedEx)
От отзиви и лични разговори на други места съм на мнение, че и тези са подходящи (Hojo със сигурност искам да пробвам):
  • Hibiki-an
  • Hojo (ще поръчвате по каталог и имейл, може да чакате, но си струвало, вкл. селекцията му тайвански и китайски)
  • Yunomi.life
От тях, съвсем скорошни (2022 г.) поръчки имам от TdJ, Maiko и Sazen, като всичките препоръчвам, макар че от Sazen само един японски чай реално съм пробвал, взех керамика и тайвански чайове от тях (и от двете съм доволен), така че препоръката за японски чайове засега е условна. Единствено Sazen обаче предлагат DDP (DHL или FedEx): доставка без допълнителна намеса с предплатено ДДС и мито (ако се налага). Това е различно от IOSS (което никой от изброените не предлага) и работи и при >€150 поръчка. Оценявам го изключително високо като удобство: просто доставиха стоката до врата два дни след изпращането (дано не е "на късмет").
Последно промяна от кафепитек на 26 Яну 2022 15:59, променено общо 1 път.
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

Ето и моята колекция от магазини. Не съм пробвал всички, но щом съм си ги запазил, значи съм ги проучил и предлагат качествена стока. Ще добавя само тези, които ги няма в предния пост. Ако някой е удрял тесла с някой от тях, моля да сподели.

Япония
yuuki-cha
zencha
artisticnippon за ръчно изработена керамика от висок клас
tokyo-matcha-selection изглежда по-скоро шир-потреба, но явно има причина да съм си го запазил
tablinstore всякакви японски продукти - от тях си купих две чайничета (по 110 мл)

САЩ
teaspring
itoen
sevencups купувал съм от тях. Къртят с цени, но качеството е ултра високо

Китай
teavivre много са популярни със зеления си чай
yunnansourcing единствения смислен магазин за Pu'er, който знам. Това е чай, който може да отлежава десетки години, колекционира се или направо се инвестира в него и може да счупи всякакви ценови рекорди (като при вината и уискитата).
lifeinteacup
jingteashop
chawangshop
teahong
teacanvas
Последно промяна от Rotor на 26 Яну 2022 15:05, променено общо 5 пъти.
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

Продължение (има ограничение на максималния брой URL адреси в едно мнение)

Индия
teabox
theceylontea всъщност е Шри Ланка

Тайван
taiwanteacrafts
taiwanoolongs
Аватар
кафепитек
Светло изпечен

Мнение

• Itoen съм зареждал количка, но доставката е само до САЩ.
  • Artistic Nippon е със запитване по имейл. Така и не ми отговориха. В крайна сметка намерих и купих от другаде (японски източник с google translate) и не съм настоявал. Цената на Artistic Nippon беше 20% по-висока, но ставаше въпрос за ръчно изделие, чийто бройки често се оценяват различно спрямо резултата върху глазурата от изпичането в пещта, така че може съвсем ОК да е била цената. Част от разликата вероятно е понеже йената падна немалко, а там държат цените в долари (на повечето други места, дори да се разплащат в долари, цените са базирани на йени).
  • Taiwan Tea Crafts също предлагат суперудобна доставка с предплатено мито и ДДС (даже само така пращат до Европа). Силно ми препоръчаха обаче като по-добри източници за тайвански чай от TTC: Tea Masters и Hojo (това е мнението само на един ценител). Имам поръчки от TTC (чакам по куриер) и TM (която обаче май ще отлагаме, защото Тайванските пощи не обслужват БГ заради COVID-19, а с куриер май не пращат).
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

кафепитек написа: 26 Яну 2022 15:32
  • Itoen съм зареждал количка, но доставката е само до САЩ.
  • Artistic Nippon е със запитване по имейл. Така и не ми отговориха. В крайна сметка намерих и купих от другаде (японски източник с google translate) и не съм настоявал. Цената на Artistic Nippon беше 20% по-висока, но ставаше въпрос за ръчно изделие, чийто бройки често се оценяват различно спрямо резултата върху глазурата от изпичането в пещта, така че може съвсем ОК да е била цената. Част от разликата вероятно е понеже йената падна немалко, а там държат цените в долари (на повечето други места, дори да се разплащат в долари, цените са базирани на йени).
  • Taiwan Tea Crafts също предлагат суперудобна доставка с предплатено мито и ДДС (даже само така пращат до Европа). Силно ми препоръчаха обаче като по-добри източници за тайвански чай от TTC: Tea Masters и Hojo (това е мнението само на един ценител). Имам поръчки от TTC (чакам по куриер) и TM (която обаче май ще отлагаме, защото Тайванските пощи не обслужват БГ заради COVID-19, а с куриер май не пращат).
От САЩ винаги пазарувам с посредник, независимо какво купувам - така съм свикнал. Не е евтино и затова избягвам.
Hojo e психопат. Статиите му са супер (прочел съм ги почти всички). Към всеки вид чай има описание как се произвежда, кое се цени и кое не... Въпреки това в youtube има странни подходи за приготвяне на чай, които няма как да се получат според мен - например (по спомен) 10-запарки на silver needle от по няколко секунди всяка :?
Аватар
кафепитек
Светло изпечен

Мнение

Rotor написа: 26 Яну 2022 15:44 От САЩ винаги пазарувам с посредник, независимо какво купувам - така съм свикнал. Не е евтино и затова избягвам.
Hojo e психопат. Статиите му са супер (прочел съм ги почти всички). Към всеки вид чай има описание как се произвежда, кое се цени и кое не... Въпреки това в youtube има странни подходи за приготвяне на чай, които няма как да се получат според мен - например (по спомен) 10-запарки на бял чай от по няколко секунди всяка.
Можеш ли да препоръчаш посредник, от който си най-доволен (досега не съм ползвал щатски)? А Hojo май осигурява доста entertainment на чаеното общество, и наистина е много спорен, но едно нещо малко хора отричат: доставя добри чайове, затова ми се ще да пробвам :).
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

кафепитек написа: 26 Яну 2022 15:53
Rotor написа: 26 Яну 2022 15:44 От САЩ винаги пазарувам с посредник, независимо какво купувам - така съм свикнал. Не е евтино и затова избягвам.
Hojo e психопат. Статиите му са супер (прочел съм ги почти всички). Към всеки вид чай има описание как се произвежда, кое се цени и кое не... Въпреки това в youtube има странни подходи за приготвяне на чай, които няма как да се получат според мен - например (по спомен) 10-запарки на бял чай от по няколко секунди всяка.
Можеш ли да препоръчаш посредник, от който си най-доволен (досега не съм ползвал щатски)? А Hojo май осигурява доста entertainment на чаеното общество, и наистина е много спорен, но едно нещо малко хора отричат: доставя добри чайове, затова ми се ще да пробвам :).
Принципно нещата при посредниците се сменят доста динамично, това не е много устойчив бизнес.

https://www.delivery-shop.com/
С тези съм пазарувал няколко пъти (включително чай) напълно успешно и винаги са били коректни. Последно съм пазарувал с тях преди около 4 години. Най-лесно е да им пишеш директно мейл. Аз малко хулигански прескачам всякакви формуляри за запитване на техния сайт и направо им пиша какво искам. Очаквай крайна цена + 30-45 % към цената, която виждаш на сайтовете от които искаш да пазаруваш.

https://www.ggbg.bg/
С тези съм пазарувал по-скоро, но само от UK и Германия и са много популярни и коректни.

Имам колекция и от други посредници, за които съм събирал отзиви по форумите, но никога не съм ги ползвал.

Да за Hojo две мнения няма, все се канех да похарча една не малка сума за да пробвам чая, който предлага. И аз му имам доверие и скъпите видове чай бих предпочел да пробвам от него. Няма как да разказва толкова подробности и да е некомпетентен или мошеник. Между другото на страницата му се споменаваше и България, при ароматизираните видове чай (не е за пуристи, но той предлага наистина най-доброто от всичко). При този с рози, обясняваше, че най-добрите рози идват от България!
Аватар
кафепитек
Светло изпечен

Мнение

Rotor написа: 26 Яну 2022 16:08 Да за Hojo две мнения няма, все се канех да похарча една не малка сума за да пробвам чая, който предлага. И аз му имам доверие и скъпите видове чай бих предпочел да пробвам от него. Няма как да разказва толкова подробности и да е некомпетентен или мошеник. Между другото на страницата му се споменаваше и България, при ароматизираните видове чай (не е за пуристи, но той предлага наистина най-доброто от всичко). При този с рози, обясняваше, че най-добрите рози идват от България!
Интересно. Аз се осмелих да пробвам чай от рози, хризантема, черешови листа и цвят Клитория тернатея (чакам го). Чистият от рози е в топ 3 продавани китайски чайове на Sazen, може би има защо. Нищо чудно в БГ да има още по-подходяща суровина, дали може да се вземе лесно отнякъде?

Една причина досега и аз да се въздържам от Hojo, е, че до голяма степен интернет доставките му са one man operation. Когато е в командировка до някоя плантация, съответно може да не отговоря с дни или седмици по имейл (нямам данни някога някой да е мамил). Ако такова забавяне се съчетае с чудото "Български Митници" и ми поискат допълнителен документ, ще има да плащам магазинаж... Ако някой ден решиш да поръчваш, може да направим съвместна и да споделим риска/разходите, ако се случи.
gozzoo
Средно изпечен
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

много добра идея да се появи такава тема във форума. за съжаление дискусията дотък не е особено полезна поради следните причини:

- преголямо голям е фокуса върху японските чайове, които не са особено популарни в българия
- почти не са споменати китайските чайове, а родината на чая е китай и големите експерти твърдят че най добрите чайове са китайски
- въобще не ства въпрос за български магазини за чай
- споменяването на олнайн магазини от които никой не е купувал е безсмиелно според мен. всички можем да търсим в интернет. полезно би било да се споделят лични впечетления

аз самия също съм голям фен на японския чай и искам да споделя че у нас има възможност да се купи качествен японски чай от https://ocha.bg/. аз самия съм купувал мнго пъти от там и мога да гарантирам че както цените са разумни, а качеството е на ниво.

за съжаление не съм открил добър източник на китайски чай, отвреме на време съм имал що годе добри попадения, но нищо забележително.

още веднъж - поздравления за интересната тема. надявам се между кафе любителите да има и други фенове на чая които да сподлят интересни неща.
Аватар
Rotor
Младши бариста

Мнение

gozzoo написа: 26 Яну 2022 20:44 много добра идея да се появи такава тема във форума. за съжаление дискусията дотък не е особено полезна поради следните причини:

- преголямо голям е фокуса върху японските чайове, които не са особено популарни в българия
- почти не са споменати китайските чайове, а родината на чая е китай и големите експерти твърдят че най добрите чайове са китайски
- въобще не ства въпрос за български магазини за чай
- споменяването на олнайн магазини от които никой не е купувал е безсмиелно според мен. всички можем да търсим в интернет. полезно би било да се споделят лични впечетления

аз самия също съм голям фен на японския чай и искам да споделя че у нас има възможност да се купи качествен японски чай от https://ocha.bg/. аз самия съм купувал мнго пъти от там и мога да гарантирам че както цените са разумни, а качеството е на ниво.

за съжаление не съм открил добър източник на китайски чай, отвреме на време съм имал що годе добри попадения, но нищо забележително.

още веднъж - поздравления за интересната тема. надявам се между кафе любителите да има и други фенове на чая които да сподлят интересни неща.
- Има линкове към седем китайски, три американски и два тайвански магазина, които предлагат основно китайски чай!
- Кой чай е по-добър е въпрос на вкус и това коя е родината на чая няма нищо общо с вкуса. За родина на кафето се приема Африка, но това не значи че в Панама няма хубаво кафе. Със 100% сигурност в Китай има много по-голямо разнообразие от качествен чай и от боклук. В Кения, Турция и Индия също се прави много качествен чай (проверено).
- Единствения магазин за качествен чай, който знам в България се споменава в почти всички други теми и всеки с интерес по темата го знае включително и ти - в него се предлага само японски чай (от Шизуока) в сравнително скромно разнообразие.
- Не са споменавани online магазини от които никой не е купувал. От онлайн магазините, от които не сме купували ние са купували много хора, които са много по-големи експерти на тема чай от нас ;) Лично съм събирал магазините според отзиви в специализирани форуми за чай. Прав си, всяка информация в този форум може да се намери в Интернет от всеки, но линковете на цитираните магазини не се индексират на първите две страници при търсене с Google. Личните ми впечатления, макар и не базирани на личен опит вече ги споделих - магазините по-горе предлагат качествен чай. Чая не е като кафето - една чаша се прави от 2 грама чай, един пакет се пие няколко месеца, доставката от тези места обикновено е ултра скъпа и ще има доста да чакаш за личен опит от всеки един магазин.

Обратно към “Чай и всичко свързано с него”