Съвет за закупуване на ел. мелачка

Съвети при покупка или надграждане на кафе оборудване

Модератори: Svetlin, Gaggia

kamenof
Нов потребител
Мнения: 4
Регистриран на: 17 Юни 2021 10:59
Град: Варна

Мнение

Здравейте,

Първата ми и единствена мелачка е ръчна 1Zpresso JE plus (47 мм конични ножове italmill) И да кажа, че съм доволен от нея няма смисъл, доколкото не мога да я съпоставя с други, нито пък имам опит.

Бих искал да си взема и електрическа мелачка, която ще се използва само и единствено за еспресо. Към момента предпочитам по-тъмно кафе, но проявявам интерес и към по-светлите. Насочил съм се между niche zero и eureka oro single dose. Разбирам, че са доста различни вкл. поради различния вид ножове.

Последно попаднах и на Lagom mini, която е с атрактивен външен вид и на значително по-ниска цена от горните две, но на практика ми се струва незначителен ъпгрейд от ръчната, доколкото ножовете отново са конични, 48 мм. Май единственото предимство е спестяването на ръчния труд?

Към какво бихте насочили един ентусиазиран новобранец с бюджет около NZ, т.е. приблизително 1500 лв.?
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 4202
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Успех с избора, само да вметна, че с NZ вкусови разлики спрямо сегашната едва ли ще има, но е по-удобна безспорно.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Аватар
ShottegeN
Тъмно изпечен
Мнения: 359
Регистриран на: 04 Фев 2021 19:30
Град: Бургас
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2019 PID
G-Iota Titanium
Wacaco Picopresso
1Zpresso JX-PRO
Hario V60
CAFEMASY-SCR 305

Мнение

Погледни темата за G-Iota, доста колеги от форума се снабдиха с нея и са доста доволни.
Има ли желание, има и начин! Няма ли желание, намираме oправдание. ;)
Buna_tetu
Светло изпечен
Мнения: 134
Регистриран на: 13 Фев 2019 15:48
Град: София
Приготвям кафе с: Cafelat Robot/Aero Press/V60
Kinu M47, BJ 71mm

Мнение

kamenof написа: 11 Яну 2022 14:04 Здравейте,

Първата ми и единствена мелачка е ръчна 1Zpresso JE plus (47 мм конични ножове italmill) И да кажа, че съм доволен от нея няма смисъл, доколкото не мога да я съпоставя с други, нито пък имам опит.

Бих искал да си взема и електрическа мелачка, която ще се използва само и единствено за еспресо. Към момента предпочитам по-тъмно кафе, но проявявам интерес и към по-светлите. Насочил съм се между niche zero и eureka oro single dose. Разбирам, че са доста различни вкл. поради различния вид ножове.

Последно попаднах и на Lagom mini, която е с атрактивен външен вид и на значително по-ниска цена от горните две, но на практика ми се струва незначителен ъпгрейд от ръчната, доколкото ножовете отново са конични, 48 мм. Май единственото предимство е спестяването на ръчния труд?

Към какво бихте насочили един ентусиазиран новобранец с бюджет около NZ, т.е. приблизително 1500 лв.?
Понеже и аз бях в същото положение доскоро /след около 3 години само на ръчна - Кину/, въпросът е какво търсиш - удобство, подобрение във вкуса или възможност за последващи ъпгрейди?
Имай предвид, че Ниш Зиро също е с конуси, за мен основната причина да взема електрическа беше да видя разликата с шайбите.
Ако не бях взел Super Jolly със сигурност щях да се насоча към китайската, защото и тя ти дава възможност да си "играеш" с различни плоски 64мм ножове - например SSP - които, сравнени с 83 мм са на все още сравнително разумна цена :)

Поздрави
kamenof
Нов потребител
Мнения: 4
Регистриран на: 17 Юни 2021 10:59
Град: Варна

Мнение

Благодаря за отговорите!

@Gaggia
Същото съображение имам, клоня към предложение с плоски ножове.

@ShottegeN
Прегледах темата за DF64, но ако трябва да си призная тюбърите ме разубедиха. Виждам, че мелачката има следващ модел, в който има козметична промяна - шрифта на цифрите, но проблемът declumper-a си е останал и като цяло задържа повече от желаното.

@Buna_tetu
Да, търся включително удобство в някаква степен. Изпитвам удоволствие от работата с ръчната мелачка, рутината ми допада (засега :D макар да нямам 3 год. стаж) . Обаче ако ми дойдат гости/роднини става неудобно с ръчната.

Търся подобрение, но по-скоро искам да видя разликата конични - плоски, така че ниш-ът почти със сигурност отпада.

За ъпгрейдите съм бос, трябва да попия повече инфо. Това което виждам е, че мелачките с 64 мм имат възможности за различни от сток ножовете (SSP, които разбирам са най-добри?) . Не всички размери предполагам дават такива опции, както напримиер eureka oro single dose, която е с 65 мм ножове собствена разработка.

Lagom P64 иглежда страхотна машина, но (засега) не мога да прескоча психологическата граница от 2К за мелачка :) А и не съм сигурен дали подобен скок е уместен, доколкото кафемашината ми е доста basic и съм съвсем в началото на кафе приключението.

Поздрави,
imiliev
Светло изпечен
Мнения: 68
Регистриран на: 12 Май 2021 06:43
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Gaggia Classic RI8161/40
1zpresso JX PRO

Мнение

Здравей,
Като гледам ще хвърляш сериозна сума, но имай предвид и кафемашината, а именно температурна стабилност.
Дори с Gaggia Classic + PID ще трябва да внимаваш какво светло кафе избираш, защото много трудно се справя с екстракции над 30 , даже 25 сек., което ще доведе до кисел вкус, а не прослувутата киселинност.
Вариант ти е V60 докато ъпгрейднеш и кафемашината.

Поздрави!
kamenof
Нов потребител
Мнения: 4
Регистриран на: 17 Юни 2021 10:59
Град: Варна

Мнение

@imiliev

Благодаря за отговора!

И аз се опасявам, че ще има пропаст между нивото на различното оборудване.
В този ред на мисли ми възниква прнципният въпрос кое е по-разумно да се ъпгрейдне първо - машината или мелачката?

А V60 ми е съвсем непозната територия, пропуск който трябва да отстраня занапред :oops:

Поздрави,
dta
Светло изпечен
Мнения: 131
Регистриран на: 12 Окт 2021 22:30
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit; Rancilio Silvia

Мнение

kamenof написа: 14 Яну 2022 17:59 @imiliev

Благодаря за отговора!

И аз се опасявам, че ще има пропаст между нивото на различното оборудване.
В този ред на мисли ми възниква прнципният въпрос кое е по-разумно да се ъпгрейдне първо - машината или мелачката?

А V60 ми е съвсем непозната територия, пропуск който трябва да отстраня занапред :oops:

Поздрави,
Което повече има нужда от смяна. :D

Не знам как ще е за алтернативните форми на приготвяне на кафе (не пия друго освен еспресо), но от два месеца имам същата и твърдя,че за еспресо е много добра.
Скоро няколко приятели (двама настоящи и един много бивш (моя милост) баристи + един ентусиаст (собственик на “Ниш 0”), правихме сляп тест между JE+, Ниша и една Специалита.
Само аз (може би защото правех кафетата, а и предпочитам по шоколадовите такива) дадох предпочитания на Ниша. Еуреката (въпреки плоските ножове) твърдо беше последна в класацията.

В тубата също има доста сравнителни тестове.

Успешен избор.
imiliev
Светло изпечен
Мнения: 68
Регистриран на: 12 Май 2021 06:43
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Gaggia Classic RI8161/40
1zpresso JX PRO

Мнение

kamenof написа: 14 Яну 2022 17:59 @imiliev

Благодаря за отговора!

И аз се опасявам, че ще има пропаст между нивото на различното оборудване.
В този ред на мисли ми възниква прнципният въпрос кое е по-разумно да се ъпгрейдне първо - машината или мелачката?

А V60 ми е съвсем непозната територия, пропуск който трябва да отстраня занапред :oops:

Поздрави,
От теб си зависи.
Ако харесваш шоколадови кафета - истинско еспресо - конични ножове се справят повече от добре със средно, средно тъмно и тъмно изпичане.
Ако искаш плодов и лека киселинност (светли) - плоски ножове.
Но имай предвид, че дори и със стандартно еспресо изпичане, ако искаш да почерпиш приятели кафенце, т.е. да ги пиете в един ден, пак ще ти трябва хубава
кафемашина.
Ако ще си пиеш сам кафе, спокойно и Гагиата може да се модне за светло, а дори и за повече от едно тъмно, PID + медни тръбички, около бойлера или някакъв друг съд между помпата и бойлера, който да е с температура на водата близка до тази на бойлера.

Поздрави!
imiliev
Светло изпечен
Мнения: 68
Регистриран на: 12 Май 2021 06:43
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Gaggia Classic RI8161/40
1zpresso JX PRO

Мнение

Като се замисля, май не ти отговорих много на въпроса :)
Та исках да кажа:
Ако ще пиеш за начало шоколадово-ядкови кафета и правиш 2-4 кафета наведнъж, аз в момента с JX-pro (ръчна мелачка) за не знам дали има 15 секунди смилам 18гр. средно или средно тъмно = 300лв и другото от 1 500 до 3 000 инвестираш в хубава машина.

Да вземеш първо скъпа мелачка с калпава машина - не виждам абсолютно никакъв смисъл, освен ако не правиш V60 или другите различни от еспресо методи.

На твое място бих отделил поне още седмица за четене преди да взема решение.

Обратно към “Избор на кафе оборудване”