Eugenioides / Diego Campos WBC 2021

Място за интересни новости, факти и събития от света на кафето

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
кафепитек
Светло изпечен
Мнения: 80
Регистриран на: 11 Окт 2021 19:44
Град: София
Приготвям кафе с: Chemex, V60, Wilfa Uniform

Мнение

Прочетох, че колумбиецът Диего Кампос е WBC 2021 с Юдженойдс/Еугеноидес (Coffea eugenoides). Арабика е хибрид на видовете Робуста (C. canephora) и Юдженойдс (https://en.wikipedia.org/wiki/Coffea_arabica | https://link.springer.com/article/10.10 ... 4380050965).

Изглежда Ю. по-трудно се култивира и неотскоро е на много високи цени (гони $1/грам), което не пречи да е изчерпано навсякъде, където го открих (Gardelli, Onyx). Две статии за вида:
- от 2015 https://sprudge.com/meet-the-species-eu ... 82659.html
- от 2021 https://sprudge.com/what-is-eugenioides ... 81142.html

Интересно дали ще се наложи като спешълти и ще стане по-достъпно в следващите години? Има и други видове на хоризонта, някои от които може би ще се наложат като комерсиални след десетилетия поради климатични промени (виж за C. stenophylla от Хофман: https://www.youtube.com/watch?v=iGL7LtgC_0I). Някой пробвал ли е нещо различно от обичайните комерсиални сортове (Арабика/Робуста/Либерика)?

Видеото от WBC:

Обратно към “Новини и събития от света на кафето”